Βασκιρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου στην Ουφά.

Το Βασκιρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο (ρωσικά: Башкирский государственный университет) είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ουφά και αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν στη Ρωσία[1]. Τωρινός πρύτανης είναι ο διδάκτορας Φυσικής και Μαθηματικών Νικολάι Μορόζκιν.

Γενικά και ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1909 ως Διδασκαλικό Εκπαιδευτήριο της Ουφά έπειτα από διαβουλεύσεις και προετοιμασίες που κράτησαν περίπου τέσσερα χρόνια. Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε την 4η Οκτωβρίου του 1909 και η ολοκλήρωση των σπουδών απαιτούσε τριετή φοίτηση. Πρώτος διευθυντής του ορίστηκε ο φιλόλογος Αλεξάντρ Νικολαγιέβιτς Λισόφσκι, ενώ το 1912 το εκπαιδευτήριο απέκτησε τους πρώτους του αποφοίτους. Το 1919, μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων στον Ρωσικό Εμφύλιο, το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Λαϊκό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο, ενώ από το 1923 απέκτησε και τμήματα αφιερωμένα στις γεωπονικές σπουδές. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν νέες αλλαγές στη δομή και την ονομασία του εκπαιδευτικού ιδρύματος μέχρι και το 1957 όταν μετατράπηκε με κυβερνητική απόφαση σε πανεπιστήμιο με πρώτο πρύτανή του, τον Σαϊκχουλά Τσανμπαρίσοφ[2].

Ο Αλεξάντρ Νικολαγιέβιτς Λισόφσκι.

Στη σύγχρονη εποχή, το Βασκιρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο διαθέτει 15 σχολές[1] (Φιλολογίας, Νομικής, Ιστορίας, Βιολογίας, Χημείας, Οικονομικών κ.ά.) και το δυναμικό ανέρχεται σε περίπου 1.000 υπαλλήλους και 27.000 φοιτητές[2]. Επιπλέον παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα σε 56 επιστημονικούς τομείς και διδακτορικές σπουδές σε 8 τομείς[3] και διαθέτει τρία παραρτήματα στις πόλεις Στερλιτάμακ, Νεφτεκάμσκ και Σιμπάι του Μπασκορτοστάν[1]. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο πραγματοποιεί διάφορες συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιστημονικούς οργανισμούς άλλων κρατών (όπως π.χ. των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Κίνας κλπ), καθώς και με μορφωτικά τμήματα προξενικών αρχών που εδρεύουν στη Μόσχα. Μέσω αυτών των συνεργασιών, δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους του πανεπιστημίου για την πραγματοποίηση περαιτέρω σπουδών στο εξωτερικό[1].

Μεταξύ των αποφοίτων του πανεπιστημίου συγκαταλέγονται ο επιφανής βυζαντινολόγος Αλεξάντρ Καζντάν[4], η λογοτέχνιδα Χαντίγια Νταβλέτσινα, ο μαθηματικός Χαϊρουλά Μουρταζίν, ο ακαδημαϊκός Μουκχάμετ Καράσοφ, ο ποιητής Μουστάι Καρίμ κ.ά[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «University today». bashedu.ru (στα Αγγλικά). Bashkir State University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Our history. Brief historical background». bashedu.ru (στα Αγγλικά). Bashkir State University. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2018. 
  3. «International Relations». bashedu.ru (στα Αγγλικά). Bashkir State University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2018. 
  4. «LEADING BYZANTINE RESEARCHER ALEXANDER KAZHDAN DIES». washingtonpost.com (στα Αγγλικά). Washington Post. 31 Μαΐου 1997. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2018.