Βασιλίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, δείτε: Ποντοηράκλεια Κιλκίς.

Συντεταγμένες: 40°03′10″N 21°05′57″E / 40.0527°N 21.0991°E / 40.0527; 21.0991

Βασιλίτσα


Η Βασιλίτσα χιονισμένη

Βασιλίτσα is located in Ελλάδα
Βασιλίτσα
Βασιλίτσα
Ύψος 2.249 μέτρα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Ήπειρος,
Μακεδονία
Οροσειρά Πίνδος

Η Βασιλίτσα είναι βουνό της Μακεδονίας[1] και της Ηπείρου, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Η κορυφή της έχει υψόμετρο 2.249 μέτρα και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου ανάμεσα στα χωριά Δίστρατο, Σμίξη και Αβδέλλα. Διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο με 18 πίστες και 7 αναβατήρες.[2]

Το όρος Βασιλίτσα είναι σημαντικός βιότοπος για την αρκούδα, τη βίδρα και το αγριόγιδο,[3] και έχει συνολική έκταση 13.562,9 στρέμματα.[4]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βασιλίτσα αποτελεί μια από τις κορυφές της οροσειράς της Πίνδου. Υπάγεται στο εθνικό πάρκο της βόρειας Πίνδου και το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στο νομό Γρεβενών, ενώ ένα μικρό τμήμα της στο νομό Ιωαννίνων. Σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Γρεβενών και βορειοδυτικά του νομού(σε ένα ανοιχτό οροπέδιο σε ύψος που ξεκινάει από τα 1.642 μ. και φτάνει τα 2.100 μ.), βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Από την Αθήνα απέχει 420 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 215 χλμ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίνουμε δύο κλιματικούς τύπους, τον ηπειρωτικό και τον ορεινό. Το ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος είναι υψηλό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται ανάλογα με την υψομετρική Ζώνη. Ο ορεινός κλιματικός τύπος επικρατεί στα μεγαλύτερα υψόμετρα και ως επί το πλείστον σε πλαγιές με βορινές εκθέσεις.

Βλάστηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βλάστηση που επικρατεί είναι χαρακτηριστική των οικοσυστημάτων της οξιάς και των παραμεσογειακών κωνοφόρων (μαύρη πεύκη, ελάτη), των ψυχρόβιων κωνοφόρων (ρόμπολο) και των εξωδασικών οικοσυστημάτων (υπαλπικά λιβάδια). Τα αιωνόβια ρόμπολα, το χειμώνα κάνουν σχηματισμούς με την ομίχλη στο χιόνι, ενώ το καλοκαίρι παιζουν με σκιές στο αλπικό χόρτο της Βασιλίτσας. Το κλίμα στην περιοχή της Βασιλίτσας είναι ενδιάμεσο του Μεσογειακού, που συναντάται γύρω από τις μεσογειακές ακτές, και του Μεσευρωπαϊκού, που επικρατεί στην κεντρική Ευρώπη. Οι ιδιαιτερότητές του είναι αποτέλεσμα της θέσης της Βόρειας Πίνδου.

Χιονοδρομικό κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας

Το Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας δημιουργήθηκε το 1975 από μια ομάδα ανθρώπων που συνέστησαν τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο, με όραμα την ίδρυση του Χιονοδρομικού. Ο πρώτος συρόμενος αναβατήρας μήκους 1.060 μ. που τοποθετήθηκε στο διάσελο Βασιλίτσας - Γομάρας, σε υψόμετρο 1.788-2.060, λειτουργεί μέχρι σήμερα μεταφέροντας 800 χιονοδρόμους την ώρα. Το 1991 οι υποδομές του παραχωρήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το χιονοδρομικό μετονομάστηκε σε Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Δύο χρόνια μετά κατασκευάστηκαν δύο εναέριοι αναβάτες : ένας τριθέσιος, μήκους 991 μ., σε υψόμετρο 1.642-1.825 και ένας διθέσιος , μήκους 845 μ., σε υψόμετρο 1.792-2.110, (με δυνατότητα μεταφοράς 1.800 χιονοδρόμων την ώρα ο καθένας), καθώς και ένας συρόμενος μήκους 300 μ. Η ανάπτυξη των υποδομών συνεχίστηκε και το 2000 προστέθηκαν δύο συρόμενοι αναβάτες: ο Μιγδάνης , μήκους 800μ., σε υψόμετρο 1.810-2.034 και η Τυμβαία μήκους 980 μ., σε υψόμετρο 1.774-2.040, όπως επίσης και ένας για αρχάριους στη θέση Μπαλντούμα. Αναλλοίωτη παραμένει η απαράμιλλη φυσική ομορφιά που κυκλώνει το χιονοδρομικό, αφού όλες οι παρεμβάσεις έγιναν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Από τα πλεονεκτήματα του κέντρου είναι η μεγάλη διάρκεια του χιονιού που κρατάει από τον Νοέμβριο μέχρι την άνοιξη, καθώς και η μεγάλη ποικιλία στις πίστες.

Αρκετές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας την χειμερινή περίοδο. Αγώνες ορειβατικού σκι από την ΕΟΟΑ και αγώνες snowboard. Επίσης στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ πολλές είναι οι εκδηλώσεις που αφορούν τις μικρότερες κυρίως ηλικίες. Ο εξοπλισμός είναι διαθέσιμος από το Κέντρο για κάθε επισκέπτη που επιθυμεί να πάρει μέρος στα ετήσια τουρνουά.

Το σήμα του χιονοδρομικού είναι εμπνευσμένο από το μαμούθ με τους τεράστιους χαυλιόδοντες, το οποίο έζησε στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νομός Ιωαννίνων» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012. 
  2. «Πίστες». Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. Πίνδος Περιβαλλοντική[νεκρός σύνδεσμος], Όρος Βασιλίτσα (GR 1310001)
  4. Όρος Βασιλίτσα, Κωδικός Τόπου AB3080061, Φιλότης, Βάση Δεδομένων για την Ελληνική φύση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]