Βαλάνς (Ντρομ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°55′57″N 4°53′27″E / 44.93250°N 4.89083°E / 44.93250; 4.89083

Βαλάνς
Αεροφωτογραφία της Βαλάνς στον Ροδανό

Σημαία

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήδιαμέρισμα της Βαλάνς και Ντρομ
 • mayor of ValenceNicolas Daragon (από 2014)[1]
Ταχυδρομικός κώδικας26000[2]
Κωδικός Κοινότητας26362[3]
Πληθυσμός64.483 (1  Ιανουαρίου 2021)[4]
Έκταση36,69 km²[5]
Υψόμετρο123 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βαλάνς
44°55′57″N 4°53′27″E
Ιστότοποςhttps://www.valence.fr[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Βαλάνς (γαλλικά: Valence, οξιτανικά: Valença) είναι η πρωτεύουσα του γαλλικού νομού Ντρομ, στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ. Η πόλη βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Ροδανού απέναντι από το Γκιλεράν-Γκρανζ του νομού Αρντές και αποτελεί βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Έχει πληθυσμό 62.477 κατοίκους (απογραφή 2016).

Ιδρύθηκε μετά την κατάκτηση της περιοχής το 121 π.X. από τους Ρωμαίους στην κοιλάδα του Ροδανού και γρήγορα έγινε σημαντική πόλη χάρη στη θέση της στο σταυροδρόμι των ρωμαϊκών δρόμων,[7] φθάνοντας στο καθεστώς ρωμαϊκής αποικίας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η πόλη αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε. Πολλά απομεινάρια της μεσαιωνικής περιόδου, της Αναγέννησης, αλλά και των 17ου -19ου αιώνα είναι ορατά στο κέντρο της πόλης. Η πόλη, στα σύνορα της παλαιάς επαρχίας της Προβηγκίας, της οποίας θεωρείται η βόρεια πύλη, αποτελούσε τμήμα της επαρχίας Ντωφινέ, της οποίας ήταν η δεύτερη πόλη μετά τη Γκρενόμπλ.

Η Βαλάνς έχει πολλά ιστορικά μνημεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Παλιά Βαλάνς.[8] Υπάρχουν, επίσης, μονοπάτια και χώροι περιπάτου κατά μήκος των πάρκων και των καναλιών που τη διασχίζουν από τους ρωμαϊκούς χρόνους, σε μήκος πάνω από 17 χιλιόμετρα. [9]

Οι κάτοικοι ονομάζονται Βαλαντινουά (ζ).[10]

Τοπωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παλαιότερες αναφορές στην πόλη είναι: "in agro Cavarum, Valentia" γύρω στο 65 μ.Χ. (Πλίνιος), Julia Valentia τον 2ο αιώνα (Πτολεμαίος), Valentia στο τέλος του 3ου αιώνα. (Διαδρομή του Αντωνίνου), Valentia το 333 (Διαδρομή από το Μπορντώ προς Ιερουσαλήμ), Valentia τον 4ο αιώνα (Χάρτης του Πόιτινγκερ), Civitas Valentinorum στις αρχές του 5ου αιώνα (Notitia Galliarum), Valentina urbs τον 5ο αιώνα (Σιδώνιος Απολλινάριος), Valentiam urbem το 566 (Γρηγόριος της Τουρ).

Η πόλη, που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους μεταξύ 50 και 30 π.Χ. στο δρόμο που οδηγούσε στη Βιέν, φέρει φυσικά λατινική ονομασία: Βαλέντια (Valentia), μετοχή του ρήματος valere: «η γενναία», «αυτή που έχει αξία» .

Στα οξιτανικά, το όνομα της πόλης είναι Valença και στα τοπικά Προβηγκινιανά Valinço.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση της Βαλάνς στην κοιλάδα του Ροδανού

Η Βαλάνς βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νομού Ντρομ, στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.  Ήταν μέρος της πρώην διοικητικής περιοχής Ρον-Αλπ, πλέον Ωβέρνη-Ρον-Αλπ. Είναι η πρωτεύουσα του νομού, με πληθυσμό 62.477 κατοίκους (2016) και το κέντρο της ευρύτερης περιοχής που συγκεντρώνει 180.075 κατοίκους (2016).

Η πόλη είναι κτισμένη σε διαδοχικές αναβαθμίδες στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού, σε υψόμετρο 106 έως 190 μέτρων. Η έκτασή της είναι 36,69 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αναφέρεται συχνά ως «η πύλη της νότιας Γαλλίας». Βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας του Ροδανού, στις αρχές της κοιλάδας του ποταμού Ιζέρ που αποτελεί πύλη προς τις Άλπεις, στα δυτικά της ιστορικής επαρχίας Ντωφινέ, στην ιστορική και φυσική περιοχή του Βαλαντινουά και στα όρια του νομού Αρντές, από τον οποίο χωρίζεται από τον Ροδανό. Η πόλη περιβάλλεται από αρκετές οροσειρές, στα δυτικά βρίσκονται η οροσειρά του Μασίφ Σαντράλ και τα υψώματα της Αρντές και στα ανατολικά ο ορεινός όγκος των Προάλπεων. Βρίσκεται σχεδόν σε ίση απόσταση (περίπου 100 χιλιόμετρα) από τη Λυών, τη Γκρενόμπλ και το Σαιντ-Ετιέν.

Η πόλη αναπτύχθηκε σε τέσσερις αλλουβιακές αναβαθμίδες που ανεβαίνουν στην αριστερή όχθη του Ροδανού:

  • το χαμηλότερο τμήμα, το οποίο είναι πιο κοντά στον ποταμό, παλιά πλημμύριζε συχνά αλλά πλέον προστατεύεται από αναχώματα στον ποταμό. ·
  • το μεσαίο τμήμα, προστατευμένο από την πλημμύρα του ποταμού, όπου αναπτύχθηκε η ιστορική πόλη, πρώτα μέσα στα τείχη (Παλιά Βαλάνς), και αργότερα έξω από αυτά.
  • το τρίτο τμήμα, που κατοικήθηκε ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
  • η υψηλότερη αναβαθμίδα είναι ένα κέντρο τεχνολογικών δραστηριοτήτων από τα τέλη του 20ού αιώνα.

Εκτός του Ροδανού, την πόλη διασχίζει επίσης ο παραπόταμός του Επερβιέρ, ένας ποταμός μήκους 2,6 χιλιομέτρων, που σχηματίστηκε κυρίως από τη συμβολή των περισσότερων καναλιών της Βαλάνς.

Τα κανάλια της Βαλάνς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημειακό συντριβάνι

Φυσική και οικολογική κληρονομιά μοναδική στη Γαλλία τα κανάλια, μήκους 17 χιλιομέτρων, συνοδεύουν τη Βαλάνς από τη ρωμαϊκή εποχή. Εκείνη την εποχή, τα υδάτινα αυτά ρεύματα επέτρεπαν στους κατοίκους να ικανοποιήσουν πολλές ανάγκες και δραστηριότητες: αλιεία, άρδευση, πλύσιμο, μετακίνηση, κινητήρια δύναμη για τους μύλους. Από τον 19ο αιώνα, τα κανάλια έχασαν τη σημασία τους και θα είχαν ξεχαστεί, κρυμμένα κάτω από τα πολυώροφα κτίρια και τους δρόμους. Αλλά, εδώ και μερικά χρόνια, ο δήμος ανέλαβε την αναβάθμιση των δρόμων, γεμάτων λεύκες και ιτιές, κατά μήκος αυτών των καναλιών. Σήμερα είναι χώροι περιπάτου.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλάνς έχει μεσογειακό κλίμα, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ένας σχεδόν μόνιμος άνεμος που φυσάει κατά μήκος της κοιλάδας του Ροδανού. Ονομάζεται μιστράλ όταν προέρχεται από το βορρά, φέρνει δροσιά το καλοκαίρι, αλλά παγερό κρύο το χειμώνα. Όταν έρχεται από το νότο, συνήθως τον ακολουθούν καταιγίδες. Το καλοκαίρι, ο νότιος άνεμος μπορεί να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η ταχύτητα των ανέμων μπορεί να υπερβεί τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρεκκλήσι των Κορδελιέρων (Φραγκισκανών), 12ος αι.
Η είσοδος του μεγάρου Ντυπρέ-Λατούρ, 1522

Η κατάκτηση της περιοχής το 121 π.X. κατέστησε την κοιλάδα του Ροδανού βασική διαδρομή επικοινωνίας Βορρά-Νότου που συνέδεε τις ρωμαϊκές κτήσεις με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πολλές αποικίες ιδρύθηκαν, μεταξύ των οποίων η Βαλέντια, λατινική ονομασία της Βαλάνς, στο έδαφος της γαλατικής φυλής των Σεγκουελόνων. Η πόλη της Βαλέντια ιδρύθηκε σε μια αναβαθμίδα στην αριστερή όχθη του Ροδανού, 5 χιλιόμετρα νότια της συμβολής του ποταμού Ιζέρ και περίπου 15 χιλιόμετρα από εκείνη του ποταμού Ντρομ.

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, η πόλη, αρχικά ρωμαϊκό φυλάκιο απέναντι στους Γαλάτες, έγινε σημαντικός οδικός κόμβος που αναφέρεται σε χάρτες και διαδρομές και έως το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διατηρούσε την προνομιακή της θέση, έχοντας φθάσει στο καθεστώς ρωμαϊκής αποικίας. Τον 4ο αιώνα έγινε επισκοπή και διοικούνταν από επισκόπους.

Στις αρχές του 5ου αιώνα, η πόλη ζούσε μέσα στην προστασία των τειχών της. Οι Βησιγότθοι την κατέλαβαν το 413 μ.Χ. και ακολούθησαν οι Βουργουνδοί στα τέλη του 5ου αιώνα, όταν έγιναν κύριοι της κοιλάδας του Ροδανού. Η περιοχή περιήλθε στο Φραγκικό βασίλειο το 533. Αυτές οι διαδοχικές εισβολές έσβησαν σχεδόν όλα τα ίχνη της Ρωμαϊκής εποχής.

Στον μεσαίωνα, η πόλη παρέμεινε εντός των ρωμαϊκών τειχών, ενισχυμένα το 1570 από τον Κάρολο Θ'. Παρέμεινε για αιώνες ένα σημαντικό σημείο στον εμπορικό άξονα του Ροδανού, καθώς και στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της οποίας ήταν τμήμα μέχρι τον 15ο αιώνα.

Το 1452 ιδρύθηκε στην πόλη ιδρύθηκε πανεπιστήμιο.

Η πόλη έδωσε το όνομά της σε μια σαφώς καθορισμένη γεωγραφική και ιστορική περιοχή στην οποία ανήκε, την κομητεία του Βαλαντινουά. Μετά την εξαφάνιση της κομητείας, που ενσωματώθηκε στην επαρχία Ντωφινέ, η Βαλάνς ενσωματώθηκε στο Ντωφινέ. Το 1419 η περιοχή της πωλήθηκε στον δελφίνο της Γαλλίας, μελλοντικό Κάρολο Ζ'. Το Βαλαντινουά συνδέθηκε με το στέμμα της Γαλλίας το 1424.

Στον 16ο αιώνα ο Προτεσταντισμός εξαπλώθηκε ελεύθερα υπό τον επίσκοπο Ζαν ντε Μονλύκ και η Βαλάνς έγινε το κέντρο των Προτεσταντών της επαρχίας το 1563. Η πόλη οχυρώθηκε από τον Φραγκίσκο Α', πριν την ανάρρησή του στο θρόνο, και αναπτύχθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια των Θρησκευτικών πολέμων έζησε καταστροφές, η δε ανάκληση του διατάγματος της Νάντης προκάλεσε θανατηφόρο πλήγμα στη βιομηχανία, το εμπόριο και τον πληθυσμό της.

Κατά τον 17ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην πόλη διάφορα θρησκευτικά τάγματα. Ενισχύοντας τις στρατιωτικές, διοικητικές και θρησκευτικές λειτουργίες, το κέντρο της πόλης παρέμεινε με μια μεσαιωνική αισθητική, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται.

Μόλις τον 19ο αιώνα η πόλη ξεπέρασε τα τείχη της που αντικαταστάθηκαν από λεωφόρους, το 1860. Το 1854 έγινε η σύνδεση της πόλης με τη σιδηροδρομική γραμμή.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί Αρμένιοι μετανάστες έφτασαν στη Βαλάνς. Οι απόγονοί τους αντιπροσωπεύουν το 10% του σημερινού πληθυσμού της πόλης, γεγονός που αντανακλάται σε πολλές κοινωνικο-πολιτισμικές πτυχές.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Βαλάνς υπέστη βομβιστικές επιθέσεις, ιδιαίτερα εκείνες του 1944, οι οποίες κατέστρεψαν τις γέφυρες πάνω στον Ροδανό.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βαλάνς

Η Βαλάνς βρίσκεται σε μια προσχωσιγενή πεδιάδα, στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού. Αυτός ο ποταμός και η κοιλάδα του αποτελούν τις βασικές οδούς επικοινωνίας του πληθυσμού. Οι αυτοκινητόδρομοι Α7 και Α49, το RN7, η γραμμή τρένων μεγάλης ταχύτητας TGV Παρίσι / Μασσαλία, καθώς και ο ποταμός Ροδανός, είναι οι κύριες οδοί μεταφοράς και επικοινωνίας.

Επιπλέον, η πόλη Βαλάνς διαθέτει ένα εμπορικό και ένα τουριστικό λιμάνι, δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (Valence-Ville και Valence-TGV), αεροδρόμιο και μια περιφερειακή οδό.

Από το 2010, η πόλη διαθέτει ένα σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων με αυτοεξυπηρέτηση που ονομάζεται Libélo. Περιλαμβάνει 160 ποδήλατα με 20 σταθμούς και 200 ποδήλατα για μεγαλύτερη διάρκεια ενοικίασης.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημαρχείο της Βαλάνς

Η οικονομική δραστηριότητα της πόλης επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας. Η Βαλάνς είναι επίσης κέντρο μεταφόρτωσης γεωργικών προϊόντων.

Οι βιομηχανίες της πόλης περιλαμβάνουν μονάδες μεταλλουργικών προϊόντων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, δερμάτινων ειδών, κοσμημάτων και πυρομαχικών και επίσης μονάδες επεξεργασίας και εμπορίας για τη γύρω αγροτική περιοχή.

Υπάρχουν εργοστάσια εξειδικευμένα στην αεροδιαστημική βιομηχανία,τη νανοτεχνολογία, την άμυνα και την πληροφορική, εργοστάσια αθλητικού εξοπλισμού, εργοστάσια παραγωγής ποτών και κονσερβοποίησης φρούτων, εργοστάσια κατασκευής κονσερβοποιημένων φρούτων και γλυκών μπισκότων, μονάδες παραγωγής και διανομής ελαστικών. Υπάρχουν επίσης συγκροτήματα εργοστασίων και εταιρειών μεταλλουργίας, ηλεκτρονικής, μηχανικής ακριβείας και αγροτικής βιομηχανίας.

Η Βαλάνς είναι επίσης έδρα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του νομού Ντρομ, το οποίο διαχειρίζεται διάφορες εγκαταστάσεις, όπως η μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι της Βαλάνς και το αεροδρόμιο.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλας ντε Κλερκ
Ο καθεδρικός ναός Σαιντ-Απολλιναίρ
Το Σαν ντε Μαρς και το μουσικό περίπτερο Πενέ

Η Παλιά πόλη της Βαλάνς βρίσκεται κυρίως γύρω από την Πλας ντε Κλερκ και περιλαμβάνει επίσης την χαμηλότερη προς τον ποταμό συνοικία. Η πόλη επεκτάθηκε τον 19ο αιώνα και τα τείχη της αντικαταστάθηκαν από λεωφόρους το 1860. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε γύρω από το ιστορικό κέντρο της. Σ' αυτή την περιοχή που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Βαλάνς, υπάρχουν πολλά μνημεία και αξιοθέατα, όπως:

  • Η Πλας ντε Κλερκ (πλατεία των Κληρικών), μια δημόσια πλατεία στην περιοχή της παλιάς Βαλάνς, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
  • Το Σαν ντε Μαρς (Πεδίον του Άρεως), ανοιχτός χώρος 3 εκταρίων στο κέντρο της πόλης.
  • Ο καθεδρικός ναός Σαιν-Απολλιναίρ, ρομανικός ναός του 11ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη και το μουσείο που περιέχει ρωμαϊκές αρχαιότητες, γλυπτά και μια πινακοθήκη στεγάζονται στο παλιό εκκλησιαστικό σεμινάριο.[11]
  • Η οικία των κεφαλών (Maison des Têtes), ένα περίεργο σπίτι του 16ου αιώνα που οφείλει την ονομασία του στην πρόσοψή του που έχει γλυπτά με κεφαλές του Ομήρου, του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη, του Πυθαγόρα και άλλα γλυπτά.
  • Το Μουσείο Καλών Τεχνών. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν πίνακες, σχέδια, γλυπτά, διακοσμητικές τέχνες από τον 16ο αιώνα μέχρι τον 20ό αιώνα. Δημιουργήθηκε το 1850 και στεγάζεται στην πρώην επισκοπή, κτίριο με 5 ορόφους και 35 δωμάτια.
  • Το Παντατίφ της Βαλάνς (Pendentif de Valence), ένα αναγεννησιακό ταφικό μνημείο χτισμένο το 1548. Αποτελεί αντικείμενο ταξινόμησης ως ιστορικό μνημείο από το 1840.
  • Η οικία του Υφαντουργού (Maison du Drapier), ένα σπίτι του 13ου αιώνα, διατηρεί μεσαιωνικό χαρακτήρα παρά τις αποκαταστάσεις του 19ου αιώνα. Πιθανότατα, ανήκε αρχικά σε ένα πλούσιο κλωστοϋφαντουργό. Το ισόγειο ήταν αφιερωμένο στη βιοτεχνική παραγωγή και το εμπόριο, ενώ οι όροφοι κάλυπταν την κατοικία του τεχνίτη.
  • Η εκκλησία Σαιν-Ζαν-Μπατίστ (11ος αιώνας και 12ος αιώνας). Αυτή η εκκλησία της παλιάς πόλης είναι σκαρφαλωμένη στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Ήταν ένας από τους κύριους χώρους της χριστιανικής λατρείας στην Βαλάνς.
  • Τα γραφικά σκαλοπάτια που οδηγούν στην άνω πόλη. Υπάρχουν ίχνη των παλιών τειχών, που χρησίμευαν για την προστασία της πόλης από εισβολές, επιδημίες ή πλημμύρες που προκαλούσε ο Ροδανός.
  • Το μουσικό περίπτερο Κιόσκ Πενέ
  • Το πάρκο Ζουβέ
  • Το πάρκο Ζαν Περντρί με δύο συντριβάνια και αμφιθέατρο.

Η Βαλάνς συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο «Πόλεων και Χωρών Τέχνης και Ιστορίας» και βρίσκεται στον κατάλογο των «Πόλεων και των Χωριών που ανθίζουν στη Γαλλία», καθώς της έχουν απονεμηθεί «4 άνθη».[12]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Répertoire national des élus» 9  Απριλίου 2019.
  2. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  3. (Γαλλικά) Code INSEE.
  4. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  5. 5,0 5,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  6. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 8  Σεπτεμβρίου 2023.
  7. . «museedevalence». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. 
  8. . «Carte des Monuments Historiques». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2020. 
  9. . «les-canaux-.valence.fr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2019. 
  10. . «habitants.fr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2020. 
  11. . «Britannica/Valence». 
  12. . «les-labels/ville-verte». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]