Βαγγέλης Στρεμπενιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαγγέλης Στρεμπενιώτης
Ευάγγελος Νάτσης ή Γεωργίου (Καπετάν Βαγγέλης Στρεμπενιώτης)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1876
Ασπρόγεια Φλώρινας
Θάνατος14  Μαΐου 1904
Αετός Φλώρινας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΒουλγαρικά
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Βαγγέλης Στρεμπενιώτης (1876 - 1904) ήταν Έλληνας σλαβόφωνος[1] οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα. Γεννήθηκε στο Στρέμπενο (Ασπρόγεια) Φλώρινας και το πραγματικό του όνομα ήταν Ευάγγελος Νάτσης Γεωργίου[2].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρεμπενιώτης γεννήθηκε το 1876 στο Στρέμπενο Φλώρινας και αργότερα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου εργαζόταν ως γαλατάς και κτίστης[3]. Σύμφωνα με τον Μόδη, η απώτερη καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την περιοχή της Τσαμουριάς[4]. Αρχικά ήταν μέλος του βουλγαρικού κομιτάτου, γρήγορα όμως διαφώνησε με τις πρακτικές που αυτό ακολουθούσε εναντίον του ελληνικού στοιχείου της περιοχής με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δολοφονική απόπειρα εναντίον του[5]. Έπειτα από αυτό ο γεγονός κατέφυγε στον Γερμανό Καραβαγγέλη ο οποίος τον ενίσχυσε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα μικρό ένοπλο σώμα με νεαρούς από τα Ασπρόγεια και το Λέχοβο[6].

Έπειτα ο Γερμανός Καραβαγγέλης τον έφερε σε επαφή με μακεδονομάχους που κατέφθασαν από την Κρήτη. Σχημάτισε δικό του αντάρτικο σώμα και προξένησε οδυνηρές απώλειες στους κομιτατζήδες με σημαντικότερη την εξόντωση του βοεβόδα Κύρτσεφ.

Στις 12/5/1904 επιστρέφοντας από το Μοναστήρι όπου αντιμετώπισε τους κομιτατζήδες, σκοτώθηκε σε ενέδρα στον Αετό.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stelios Nestor (1962). «Greek Macedonia and the Convention of Neuilly (1919)». Balkan Studies 3 (1): 178. https://ojs.lib.uom.gr/index.php/BalkanStudies/article/view/81/90. «many leaders who fought and fell in the field defending the Greek cause, though they did not speak but Bulgarian. Such leaders were: Capetan Kottas from Roulia, Vangelis from Strebeno [...]». 
  2. Βαγγέλης Στρεμπενιώτης, Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
  3. Γ. Χ. Μόδη, Μακεδονικός Αγώνας και Μακεδόνες οπλαρχηγοί, β' έκδοση, Θεσσαλονίκη 2007, σελ. 175.
  4. Γεωργίου Μόδη, Ο Μακεδονικός Αγών και η νεώτερη μακεδονική ιστορία, Θεσσαλονίκη 1967, σελ. 37.
  5. Μόδη, 2007, σελ. 175 - 177.
  6. Μόδη, 2007, σελ. 177.