Βίνιγκες του Σπολέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίνιγκες του Σπολέτο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας[1]
Θάνατος822
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης

Ο Βίνιγκες, Winiges ή Winichis, λατινικά: Winigisus‎‎, ιταλικά: Guinigi(sio)‎‎, (απεβ. το 822) ήταν δούκας του Σπολέτο (dux Spolitanus) από το 789 έως το τέλος του. Πιθανότατα ήταν Λομβαρδός στην ακολουθία του Καρλομάγνου, όταν στάλθηκε το 788 για να ηγηθεί του Χιλδεβράνδος του Σπολέτο και του Γκρίμοαλντ Γ΄ πρίγκιπα του Μπενεβέντο σε συνεργασία με τα Φραγκικά στρατεύματα ενάντια σε μία Βυζαντινή εισβολή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτή την πρώτη του καταγεγραμμένη δράση, ήταν επιτυχής, νικώντας τους Βυζαντινούς που είχαν αρχηγό τον Θεόδωρο στην Απουλία. Ωστόσο ο Χιλδεβράνδος απεβίωσε στην εκστρατεία και ο Καρλομάγνος διόρισε τον Βίνιγκες να τον διαδεχτεί στο δουκάτο του Σπολέτo.

Ο Βίνιγκες διορίστηκε από τον Καρλομάγνο να ενεργεί ως απεσταλμένος του (missius dominicus) στο δουκάτο της Ρώμης και βρισκόταν στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όταν ο πάπας Λέων Γ΄ δέχτηκε επίθεση στις 25 Απριλίου 799. Τότε ήταν, που τον έφερε για προστασία στο Σπολέτο μέχρι να επιστρέψει με ασφάλεια στη Ρώμη.

Ωστόσο ο Βίνιγκες ενεπλάκη σε πόλεμο με τον Γκρίμοαλντ του Μπενεβέντo και αιχμαλωτίστηκε, ενώ ήταν πολιορκημένος στη Λουσέρα το 802. Κρατήθηκε αιχμάλωτος για έναν χρόνο, πριν απελευθερωθεί το 803 [2]

Ενώ ο Λέων Γ΄ πλησίαζε να αποβιώσει το 815, οι Ρωμαίοι πολίτες επαναστάτησαν, αλλά ο βασιλιάς Βερνάρδος των Λομβαρδών έστειλε τον Βίνιγκες στη Ρώμη, για να καταπνίξει την αναταραχή.

Το 822 ο Βίνιγκες παραιτήθηκε από το εγκόσμιο αξίωμά του και αποσύρθηκε σε ένα μοναστήρι, όπου απεβίωσε λίγο αργότερα (πιθανώς την ίδια χρονιά).[3] Διάδοχός του ήταν ο Σούπο Α΄, κόμης της πόλης Μπρέσια (Brixiæ civitatis comes).[4]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Hodgkin, VIII, 256. According to Einhard, Grimaldus Beneventanorum dux captured Winigisum comitem Spoletii at Luceria and "held [him] in honourable captivity" until the next year. According to the Annales Fuldenses, he was both besieged and captured by Grimoldo in 803.
  3. Hodgkin, VIII, 51. Einhard.
  4. Royal Frankish Annals and Einhard.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]