Βίλχελμ φον Μπέτσολντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίλχελμ φον Μπέτσολντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Johann Friedrich Wilhelm von Bezold (Γερμανικά)
Γέννηση21  Ιουνίου 1837[1][2] ή 21  Μαΐου 1837[3]
Μόναχο[2]
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 1907[3][4][5]
Βερολίνο[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
ΕκπαίδευσηΥφηγεσία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν[2][6]
Πανεπιστήμιο του Μονάχου[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσικός[1]
μετεωρολόγος[1]
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Μονάχου
Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου[2]
Πανεπιστήμιο Χούμπολτ[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΜετάλλιο Κοτένιους (1907)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιόχαν Φρήντριχ Βίλ(χ)ελμ φον Μπέτσολντ (Johann Friedrich Wilhelm von Bezold, 21 Ιουνίου 183717 Φεβρουαρίου 1907) ήταν Γερμανός φυσικός και μετεωρολόγος, γεννημένος στο Μόναχο, που τότε ανήκε στο Βασίλειο της Βαυαρίας. Είναι περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη του φαινομένου Μπέτσολντ και της μετατοπίσεως Bezold–Brücke.

Ο Μπέτσολντ σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Δίδαξε μετεωρολογία στο πρώτο από το 1861, ανακηρυσσόμενος έκτακτος καθηγητής το 1866. Το 1868 άρχισε να διδάσκει ως τακτικός καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1875 ανακηρύχθηκε μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1885 μέχρι το 1907 διετέλεσε διευθυντής του Πρωσικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Ως επιστήμονας, ο Μπέτσολντ ενδιαφερόταν κυρίως για τη φυσική της ατμόσφαιρας και συνεισέφερε σημαντικά στη θεωρία των καταιγίδων. Υπήρξε ένας από τους πρώτους ερευνητές της θερμοδυναμικής της ατμόσφαιρας. Περιέγραψε με όρους ψευδο-αδιαβατικών μεταβολών τον αέρα όπως αυτός ανέρχεται, διαστέλλεται, ψύχεται και τελικώς συμπυκνώνει τους υδρατμούς του και τους ρίχνει ως βροχή.

Οι έρευνες του Μπέτσολντ πάνω στα σχήματα Λίχτενμπεργκ χρησίμευσαν στον Χάινριχ Χερτς κατά την προσπάθειά του να επαληθεύσει πειραματικά τη μαθηματική ανάλυση του Μάξγουελ για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • W. von Bezold: «Zur Thermodynamik der Atmosphäre. Pts. I, II.», Sitz. K. Preuss. Akad. Wissensch., Βερολίνο, σσ. 485-522, 1189-1206; Gesammelte Abhandlugen, σσ. 91-144.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]