Βίγια Τεουέλτσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°25′37.6″S 71°24′51.5″W / 52.427111°S 71.414306°W / -52.427111; -71.414306


Βίγια Τεουέλτσες
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βίγια Τεουέλτσες
52°25′38″S 71°24′51″W
ΧώραΧιλή Χιλή
ΠεριφέρειαΜαγαγιάνες και Χιλιανή Ανταρκτική
ΕπαρχίαΜαγαγιάνες
Διοικητική υπαγωγήLaguna Blanca
Ίδρυση7 Ιουλίου 1967 [1]
Πληθυσμός151 (2002)[2]
Ιστότοποςwww.mlagunablanca.cl

Το Βίγια Τεουέλτσες (ισπανικά: Villa Tehuelches‎‎) είναι χωριό της νότιας Χιλής, στην επαρχία Μαγαγιάνες, περιφέρεια Μαγαγιάνες και Χιλιανή Ανταρκτική. Είναι η πρωτεύουσα της κοινότητας (commune) Λαγκούνα Μπλάνκα (Laguna Blanca).

Ο πληθυσμός της κοινότητας χαρακτηρίζεται αγροτικός πληθυσμός. Στην φυτογεωγραφική περιοχή κυριαρχεί η εύφορη πάμπα (κέτσουα: pampas, δηλ. πεδιάδα), κατάλληλη για κτηνοτροφία και την ανατροφή των προβάτων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο της αγροτικής μεταρρύθμισης που δημιουργήθηκε στη Χιλή τη δεκαετία του 1960, ο δήμαρχος της επαρχίας αποφάσισε να ιδρύσει έναν οικισμό, σε μια περιοχή κοντά στην εθνική οδό Νο. 9, με την ονομασία Βίγια Τεουέλτσες (VILLA TEHUELCHE), προς τιμήν των ιθαγενών πρώτων κατοίκων της επικράτειας της Παταγονίας, της φυλής Τεουέλτσες. Η επίσημη τελετή ίδρυσης της Βίγια Τεουέλτσες πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 1967.[1]

Στις 15 Οκτωβρίου 1980, στη διαδικασία περιφερειοποίησης της Χιλής, συστάθηκε η κοινότητα (commune) Λαγκούνα Μπλάνκα, ορίζοντας την Βίγια Τεουέλτσες ως πρωτεύουσα και έδρα της Δημαρχίας.

Η κοινότητα της Λαγκούνα Μπλάνκα βρίσκεται στον κεντρικό-βόρειο τομέα της περιφέρειας Μαγαγιάνες και Χιλιανή Ανταρκτική, στην ανατολική της πλαγιά, καταλαμβάνοντας το μεσαίο τμήμα της κεντρικής περιοχής του Μαγαγιάνες (ηπειρωτική ζώνη) ή της ανατολικής Παταγονίας όπως ήταν παλαιότερα γνωστή.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα βρίσκεται σε μια περιοχή που παρουσιάζει σχετικά χαμηλές βροχοπτώσεις με ομοιόμορφη κατανομή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έως σήμερα εκτιμάται άνω των 25 °C το καλοκαίρι και η ελάχιστη θερμοκρασία στους -20 °C ή λιγότερο τον χειμώνα. Οι χιονοπτώσεις συμβαίνουν μεταξύ των μηνών Μαΐου και Αυγούστου, με ψυχρότερο μήνα τον Ιούλιο και θερμότερο τον Ιανουάριο. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πνέουν άνεμοι με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες ωστόσο, πνέουν άνεμοι μεγαλύτερης έντασης, γεγονός που ρίχνει την αισθητή θερμοκρασία.

Στη δυτική πλευρά της κοινότητας είναι σχετικά βροχερά, γεγονός που συμβάλλει στην ύπαρξη βλάστησης, που αποτελείται από δάση δέντρων λένγκα (Nothofagus pumilio, είδος φηγώδους ενδημικού δέντρου). Από την άλλη πλευρά, την ανατολική, η περιοχή είναι πιο ξηρή, με θαμνώδεις κυρίως εκτάσεις.

Συλλογή φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Il. Municipalidad de Laguna Blanca». www.mlagunablanca.cl (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2023. 
  2. 2002 census of Chile.