Βέλες Σάρσφιλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βέλες Σάρσφιλντ
Επίσημη ονομασίαVelez
Ίδρυση1  Ιανουαρίου 1910
ΈδραΜπουένος Άιρες, Αργεντινή
ΣτάδιοΣτάδιο Χοσέ Αμαλφιτάνι, Μπουένος Άιρες
Χρώματαλευκό[1] και μπλε[1]
ΠροπονητήςΓκάμπριελ Χάιντσε
ΠρωτάθλημαΠριμέρα Ντιβισιόν
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Βέλες Σάρσφιλντ (ισπανικά: Vélez Sarsfield) ή συντομότερα Βέλες, είναι αθλητικό σωματείο της Αργεντινής. Εδρεύει στο Λίνιερς του δυτικού Μπουένος Άιρες και μολονότι καλλιεργεί πολλά αθλήματα, είναι γνωστό κυρίως για το ποδοσφαιρικό τμήμα του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νταλμάσιο Βέλες Σάρσφιλντ ήταν νομικός και πολιτικός του 19ου αιώνα, ο οποίος διαμόρφωσε το Αστικό Δίκαιο της Αργεντινής. Η ομάδα όμως δεν ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν του, αλλά από ένα σιδηροδρομικό σταθμό που έφερε το όνομά του. Πιο συγκεκριμένα, την Πρωτοχρονιά του 1910 τρεις φίλοι (Τζούλιο Γκουλιελμόνε, Μαρτίν Πορτίγιο και Νίκολας Μορένο) περπατούσαν κοντά στις γραμμές του τρένου, όταν ξέσπασε μια καλοκαιρινή καταιγίδα (στο Νότιο Ημισφαίριο ο Γενάρης είναι θερινός μήνας). Για να προστατευθούν μπήκαν στο σταθμό «Βέλες Σάρσφιλντ» και ενώ περίμεναν να κοπάσει η βροχή, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ομάδα για να παίζουν ποδόσφαιρο[2].

Η ομάδα έπαιξε στην πρώτη κατηγορία της Αργεντινής για πρώτη φορά το 1919 και έκανε ντεμπούτο με νίκη απέναντι στην Ιντεπεντιέντε με 2-1. Η σεζόν τελείωσε με την Βέλες δεύτερη στην βαθμολογία[3] πίσω από την Ράσινγκ που κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνη την χρονιά ενώ και την επόμενη χρονιά βρέθηκε στην 6η θέση του πρωταθλήματος. Την δεκαετία που ακολούθησε η Βέλες δεν έκανε κάποια αξιόλογη πορεία αλλά δεν κινδύνευσε και με υποβιβασμό. Το 1931 ήταν ανάμεσα στις ομάδες που δημιούργησαν την επαγγελματική λίγκα του ποδοσφαίρου στην Αργεντινή και στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα την χρονιά εκείνη κατέκτησε την 9η θέση. Πήρε το παρατσούκλι El Fortin (Το φρούριο) λόγω του ότι κατάφερε ένα σερί 24 παιχνιδιών εντός έδρας αήττητη από το 1934 ως το 1935. Το 1940 και αφού τερμάτισε τελευταία στο πρωτάθλημα, η Βέλες υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά από την ίδρυση της και έμεινε εκεί για 3 σεζόν. Το 1943 μετά από αγώνες μπαράζ ανέβηκε πάλι στην πρώτη κατηγορία και το 1945 πέτυχε την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της με 8-0 απέναντι στην Ιντεπεντιέντε.

Τον Απρίλιο του 1951 ανακαινίστηκε το στάδιο Χοσέ Αμαλφιτάνι και αντικαταστάθηκαν οι ξύλινες εξέδρες από νέες φτιαγμένες με μπετόν και το 1953 η Βέλες έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο του πρωταθλητή Αργεντινής τερματίζοντας 2η. Την δεκαετία του '60 η ομάδα έκανε πολύ καλές πορείες τερματίζοντας 3η στο Μετροπολιτάνο και στο Νασιονάλ το 1967, ενώ στο Μετροπολιτάνο του 1968 έφτασε στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Εστουδιάντες. Κατάφερε όμως να κατακτήσει το Νασιονάλ του 1968 μετά από αγώνες πλέι οφ απέναντι στην Ρίβερ Πλέιτ και την Ράσινγκ. Ήταν ο πρώτος τίτλος για την ομάδα της Βέλες που τις έδινε και το εισιτήριο για το Κόπα Λιμπερταδόρες αλλά δεν συμμετείχε τελικά γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα των ταξιδιών για τους αγώνες.

Την δεκαετία του '70 η ομάδα είχε κάποια καλά πλασαρίσματα αλλά δεν κέρδισε κάποιον τίτλο. Το 1979 αν και έχασε στα πλέι οφ από την Ρίβερ την ευκαιρία να φτάσει στο τελικό του πρωταθλήματος, κατάφερε να νικήσει στα πλέι οφ των φιναλίστ την Ουνιόν και να πάρει το 2ο εισιτήριο για το Κόπα Λιμπερταδόρες του 1980. Στην πρώτη της συμμετοχή στο Λιμπερταδόρες[4] πέρασε στην ημιτελική φάση ως πρώτη στον όμιλο της αφήνοντας πίσω την Ρίβερ, και τις Σπόρτινγκ Κριστάλ και Ατλέτικο Σαλάκο από το Περού, στα ημιτελικά όμως έμεινε τελευταία πίσω από την Βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ και την Κολομβιανή Αμέρικα ντε Κάλι και αποκλείστηκε. (To be continued...)

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτο χρώμα ήταν το λευκό, το οποίο σύντομα αντικαταστάθηκε από το συνδυασμό μπλε φανέλας με λευκό παντελονάκι. Το 1914, ενώ πολλοί Ιταλοί μετανάστες είχαν γίνει μέλη του συλλόγου, υιοθετήθηκε νέα εμφάνιση με ρίγες στα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας. Η τελευταία αλλαγή έγινε κατά λάθος το 1938. Μια ομάδα ράγκμπι είχε παραγγείλει λευκές στολές με μπλε V στον τοπικό έμπορο αθλητικών ειδών, αλλά δεν εμφανίσθηκε ποτέ να τις παραλάβει. Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν στο ράφι, ο έμπορος τις πούλησε με έκπτωση στη Βέλες και έκτοτε αυτή είναι η επίσημη στολή της ομάδας.

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο της Βέλες ονομάζεται Χοσέ Αμαλφιτάνι προς τιμήν ενός παλαιού προέδρου της. Χτίστηκε το 1947, ανακαινίσθηκε για το Μουντιάλ του 1978 και χωρά 49.747 θεατές. Θεωρείται ως μια από τις πιο καυτές έδρες της χώρας, εξ' ου και το προσωνύμιο «Φρούριο» (El Fortín). Το στάδιο αυτό φημίζεται για την εξαιρετική οπτική του αγωνιστικού χώρου από οποιαδήποτε εξέδρα και είναι ένα από τα ωραιότερα γήπεδα στην Αργεντινή. Εκτός απ' τη Βέλες, το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ράγκμπι της Αργεντινής.

Πανοραμική φωτογραφία του σταδίου Χοσέ Αμαλφιτάνι της Βέλες Σάρσφιλντ.


Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι και τη δεκαετία του '80 η Βέλες συγκαταλεγόταν στους μικρομεσαίους του πρωταθλήματος, έχοντας μόνο έναν τίτλο σε οκτώ δεκαετίες. Οι περισσότερες διακρίσεις έχουν έλθει τα τελευταία 30 χρόνια.

Αναλυτικά οι τίτλοι της Βέλες είναι οι εξής:

Εθνικοί τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα Αργεντινής (10) - οι ονομασίες αναφέρονται στα διαφορετικά συστήματα διεξαγωγής, όλοι οι τίτλοι είναι ισοδύναμοι

Νασιονάλ: 1968
Απερτούρα: 1995, 2012
Κλαουσούρα: 1993, 1996, 1998, 2005, 2009, 2011
Πριμέρα Ντιβισιόν: 2012/13

Κύπελλα Αργεντινής (1)

Διεθνείς τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 velez.com.ar/club/historia.
  2. «Historia / Vélez Sarsfield». C. A. Vélez Sarsfield (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  3. «Argentina 1919». www.rsssf.org. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  4. «Copa Libertadores 1980». www.rsssf.org. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]