Ατλάντικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ
Εμπορική επ.Super Markets Ατλάντικ
ΚλάδοςΤρόφιμα
Ίδρυση1979
ΙδρυτήςΠαναγιώτης Αποστόλου
Διάλυση2011
ΈδραΆλιμος Αττικής, Ελλάδα
ΠροϊόνταΛιανική, Χονδρική
Υπάλληλοι4000 περίπου
ΘυγατρικέςΒΗΤΑ - ΠΙ
ΣλόγκανΤα καλύτερα με την καρδία μας!

Η Ατλάντικ ήταν αλυσίδα σούπερ μάρκετ αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείτο σε όλη την ελληνική επικράτεια, τόσο στον τομέα της λιανικής, όσο και σε αυτόν της χονδρικής, κατέχοντας, το 2009, την 14η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες, αλλά και την 6η θέση στον κλάδο της.

Ιστορία – Επέκταση δικτύου - Εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ξεκίνησε τις εργασίες της στις 15/12/1979, όταν ο Παναγιώτης Αποστόλου ίδρυσε το πρώτο κατάστημα 250 τ.μ. στην Αργυρούπολη Αττικής. Τα επόμενα χρόνια άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση ο υιός του Μανώλης Αποστόλου (1961-2018), ακολουθούμενος αργότερα και από τα αδέλφια του Περικλή και Ελπίδα Αποστόλου.

Το έτος 1985 η ΑΤΛΑΝΤΙΚ αριθμούσε πια 5 καταστήματα, ενώ άρχισε να επεκτείνεται και στην επαρχία, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την εικόνα των καταστημάτων της. Το 1990 τα καταστήματα είχαν ήδη διπλασιαστεί με την εξαγορά μικρής αλυσίδας στον Πειραιά.

Από το 1992 έως το 1996 αρχίζει μία νέα περίοδος για την εταιρεία με το άνοιγμα νέων καταστημάτων, την ανακαίνιση των παλαιότερων, την πλήρη εσωτερική αναδιοργάνωσή της, αλλά και την εισαγωγή στη χονδρική πώληση. Ταυτόχρονα, το δίκτυο της ΑΤΛΑΝΤΙΚ επεκτείνεται περαιτέρω, με την εξαγορά μικρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, και συγκεκριμένα:

·    Εξαγορά της εταιρείας ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ με 15 καταστήματα.

·    Εξαγορά της εταιρείας ΦΑΡΜΑ ΤΕΤΡΑΣ ΑΕΒΕ με 33 καταστήματα.

·    Εξαγορά των καταστημάτων ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στη Φιλαδέλφεια με 4 καταστήματα.

·    Εξαγορά της εταιρείας ΚΥΨΕΛΗ ΑΕΒΕ στη Βόρεια Πελοπόννησο με 11 καταστήματα.

Ήδη η ΑΤΛΑΝΤΙΚ μετρά τα 85 καταστήματα, ενώ το 1997 με τη συγχώνευση των εταιρειών ΑΤΛΑΝΤΙΚ και ΦΑΡΜΑ ΤΕΤΡΑΣ, δημιουργείται η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ.

Το 2000 οι μετοχές της ΑΤΛΑΝΤΙΚ εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς πλέον τα νούμερα δείχνουν μία συνεχώς αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη αμιγώς ελληνική εταιρεία:

·    130.000 m2 χώροι πώλησης.

·    83.953 m2 αποθηκευτικοί χώροι.

·    471 ταμεία.

·    112 καταστήματα.

Το έτος 2001, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ προχωρά στην απορρόφηση της εταιρείας ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ ΑΕ και φτάνει να απαριθμεί 152 καταστήματα.

Από το έτος 2002 έως το έτος 2007, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ προχωρά στην απορρόφηση της ΑΡΙΣΤΑ ΑΕ, με 15 καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πλέον έχει αποκτήσει ένα ισχυρότατο δίκτυο χονδρικής πώλησης. Το δίκτυο της ΑΤΛΑΝΤΙΚ έχει επεκταθεί σημαντικά, μέσω του δικτύου franchise και ειδικών συνεργασιών, ενώ το 2012 το δίκτυο καταστημάτων "ΑΡΙΣΤΑ" (ιδιοκτησίας Πηλίδη), άρχισαν σταδιακά να εντάσσονται στο δίκτυο καταστημάτων Ελληνικά Μάρκετ (Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ με ιδιοκτήτη τον Πηλίδη),με κάποια από αυτά να παραμένουν με την ονομασία ΑΡΙΣΤΑ, ενώ είχε εξαγοράσει το 2012 την εταιρεία ΜΠΑΛΙΤΑΣ στην Σίνδο Θεσσαλονίκης,το 2016 το δίκτυο καταστημάτων ΗΛΙΟΣ και το 2020 αντίστοιχα τις αλυσίδες Συμεωνίδης & Κάντζας, στην Θεσσαλονίκη.Εν τέλει ο όμιλος Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες (όπου διαθέτει τις αλυσίδες Πρόοδος, Ελληνικά Μάρκετ και Ήλιος) εξαγοράστηκαν από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στα τέλη του 2022, με κάποια καταστήματα να λειτουργούν ως Κρητικός,πουλώντας νέες ιδιωτικές ετικέτες,και η απορρόφηση των ΗΛΙΟΣ Μάρκετ από την αδερφή αλυσίδα CRM Αριάδνη.

Δίκτυο καταστημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 2008, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ, φτάνει να απαριθμεί 151 καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, 21 ΑΤΛΑΝΤΙΚ Cash & Carry και 545 μέλη franchising και ειδικών συνεργασιών στο δίκτυο ΑΡΙΣΤΑ. Έχει τρεις υπερσύγχρονες κεντρικές αποθήκες, με πρωτοποριακή οργάνωση και πρότυπα συστήματα διανομής των προϊόντων στην Μπότα Κορωπίου, στη θέση «Ψυγεία Ψηλορείτη» στη Βοιωτία, αλλά και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Το ανθρώπινο δυναμικό της ξεπερνάει πλέον τους 4.000 υπαλλήλους. Οι αριθμοί για την ΑΤΛΑΝΤΙΚ έχουν ανέβει:

·    14η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία στην Ελλάδα

·    6η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία στον κλάδο της

·    614 εκ. ευρώ ενοποιημένος τζίρος για το έτος 2008

·    2.500.000 πελάτες κάθε μήνα

·    50.000 και πλέον κωδικοί προϊόντων

·    4.000 και πλέον υπάλληλοι

·    1813 προμηθευτές

·    732 ταμεία

·    151 μοντέρνα καταστήματα

·    3 σύγχρονα κέντρα διανομής

·    21 καταστήματα Cash & Carry

·    545 σημεία ειδικών συνεργασιών και franchise

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α) Λιανική πώληση

Κύρια δραστηριότητα της ΑΤΛΑΝΤΙΚ ήταν η λιανική πώληση. Μέσα από το διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων της και το οργανωμένο δίκτυο διανομής, η εταιρεία ήταν σε θέση να καλύπτει όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια.

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ήταν από τις πρώτες εταιρείες στον κλάδο της, που καθιέρωσε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, με στόχο την αύξηση του όγκου των πωλήσεων, μέσω της προφοράς ποιοτικών προϊόντων σε συμφέρουσες τιμές. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της ΑΤΛΑΝΤΙΚ ήταν τα εξής: ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ, SCHERZO, SPRING, TWIN, TEN, COFFE DAY.

Β) Χονδρική πώληση

Ο όμιλος ΑΤΛΑΝΤΙΚ δραστηριοποιείτο στον τομέα της χονδρικής πώλησης μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου franchising ΑΡΙΣΤΑ, αλλά και μέσω του δικτύου καταστημάτων Cash & Carry.

Εμπόριο και Διανομές βήτα – πι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όμιλος ΑΤΛΑΝΤΙΚ είχε διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, με την αποκλειστική διανομή προϊόντων επώνυμων εταιρειών, που πραγματοποιείτο μέσω της θυγατρικής εταιρείας Βήτα – Πι.

Η Βήτα – Πι αποτελούσε ένα οργανωμένο κέντρο διανομών που δραστηριοποιείτο στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, με κέντρα αποθήκευσης και διανομής στη Δράμα, την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Από το 2000 η εταιρεία είχε αναλάβει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων TASTY / LAYS στις άνω περιοχές, ενώ ως ειδικός συνεργάτης, διαχειριζόταν και τη διανομή των προϊόντων ΛΕΣΕΛ, Μακεδονική, Αιγαίο, Κρήτης Γη, ενώ με ειδική συνεργασία, τροφοδοτούσε τα καταστήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ και ΑΡΙΣΤΑ με προϊόντα των εταιρειών CADBURY, PERFETTI, FARCOM, ABEZ και ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ.

Η Βήτα – Πι μάλιστα πολλάκις βραβεύτηκε για την οργάνωση και την ποιότητα των υπηρεσιών της, με τιμητικές διακρίσεις όπως GOLDEN TORCH, INTERNATIONAL GOLD STAR, INTERNATIONAL GRAND PRIX LEADEN IN PRESTIGE AND QUALITY κλπ.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όμιλος της ΑΤΛΑΝΤΙΚ συμμετείχε ενεργά στις κοινωνικές προκλήσεις με υπευθυνότητα και ευαισθησία. Η εταιρεία συμμετείχε στο Ελληνικό Κέντρο Κοινωνικής Συνοχής, ενώ αναλάμβανε πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση ποιότητας ζωής τόσο των πολιτών γενικώς, όσο και των εργαζομένων της ειδικότερα.

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, ήταν πρωταρχικό ζήτημα για την ΑΤΛΑΝΤΙΚ, καθώς διεξήγαγε συχνούς εργαστηριακούς ελέγχους των προϊόντων, επέλεγε τους προμηθευτές της με αυστηρά κριτήρια, ενώ μεριμνούσε για τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού της. Με γνώμονα τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας και του δικαιώματος στην εργασία, η εταιρεία έδινε ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής ανέλιξης και σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οικονομικούς μετανάστες, ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Συμμετέχω στην Αναδάσωση», προωθούσε τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ συμμετείχε στην «Ώρα της Γης» κλείνοντας τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων της, τις ενδεικνυόμενες ώρες και ημέρες. Προωθούσε και υποστήριζε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ αναλάμβανε χορηγίες σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως τα κολυμβητικά αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ρυθμικής Γυμναστικής κ.α.

Ακόμη, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ είχε δημιουργήσει και λειτουργούσε Τράπεζες Αίματος atlantic στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προσφέροντας έτσι εμπράκτως βοήθεια σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, προωθώντας ταυτόχρονα το θεσμό της αιμοδοσίας.

Τέλος, η εταιρεία στήριξε έμπρακτα το «Χαμόγελο του Παιδιού», προσφέροντας, εκτός από προϊόντα, τα ίδια τα κτίρια της εταιρείας στις οδούς Μητροπολίτη Βασιλείου, Χαϊνά και Δελαγραμμάτικα στη Χαλκίδα, για τη στέγαση των γραφείων του Συλλόγου.

Πτώχευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γενικευμένη οικονομική κρίση, είχε άμεσες και σφοδρές επιπτώσεις στην πορεία της ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Μεγάλο πλήγμα στη ρευστότητα της εταιρείας προκλήθηκε το 2010 από το κομμάτι της χονδρικής πώλησης, καθώς οι μικροέμποροι επλήγησαν σοβαρά από την οικονομική κρίση και άφησαν σωρεία απλήρωτων επιταγών στα χέρια της ΑΤΛΑΝΤΙΚ.

Η εταιρεία τότε είχε υποβάλει αίτηση για δανειοδότηση στην τράπεζα EUROBANK ERGASIAS. Το δάνειο εγκρίθηκε, αλλά δεν εκταμιεύτηκε ποτέ, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας με έκδοση τροπολογίας που πέρασε στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής στις 17 Αυγούστου 2010. Με βάση την τροπολογία αυτή, το Δημόσιο πλέον δεν θα εγγυόταν για τη δανειοδότηση εισηγμένων επιχειρήσεων (ΦΕΚ 147/17-8-2010).

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ συνέχισε την προσπάθεια της, καταθέτοντας αίτηση συνδιαλλαγής του αρ. 99 ΠτΚ. Μετά από μερικούς μήνες, το Δικαστήριο κρίνοντας ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσίασε η ΑΤΛΑΝΤΙΚ έχει πιθανότητες επιτυχίας και η επιχείρηση είναι βιώσιμη, διατάσσει το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής διορίζοντας μεσολαβητή τον Αθανάσιο Λιάγκο. Στα πλαίσια της διαδικασίας συνδιαλλαγής, με βάση το business plan που είχε θέσει, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ πώλησε πάγιο εξοπλισμό καταστημάτων της σε έτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ κλπ. Ρητός όρος κάθε τέτοιας πώλησης ήταν ένας: η πλήρης εξασφάλιση των εργαζομένων των καταστημάτων των οποίων ο πάγιος εξοπλισμός πωλούνταν. Με τον τρόπο αυτό, περίπου 3500, από τους 4000 εργαζομένους της ΑΤΛΑΝΤΙΚ, εξοφλήθηκαν πλήρως και μεταφέρθηκαν σε νέους εργοδότες, με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, αλλά και με αναγνωρισμένη την προϋπηρεσία τους. Η κίνηση αυτή της ΑΤΛΑΝΤΙΚ, έγινε με απόλυτη διαφάνεια στο καταναλωτικό κοινό και την Ελληνική αγορά, με παράλληλη καθημερινή ενημέρωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών που φρόντιζε για τις σχετικές αναρτήσεις αλλά και δημοσίευση άρθρων στον Ελληνικό τύπο όπως και στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίσθηκε και από φορείς προστασίας εργαζομένων, όπως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που απέστειλαν ευχαριστήριες επιστολές και επιστολές στήριξης και συμπαράστασης όπως και από όλη την Ελληνική κοινωνία. Παρόλα αυτά, η συνδιαλλαγή απέτυχε, καθώς δεν συμφώνησε το απαιτούμενο ποσοστό των πιστωτών.

Κατόπιν αυτών, η ΑΤΛΑΝΤΙΚ, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό της Παναγιώτη Αποστόλου, κατέθεσε την άνοιξη του 2011 Δήλωση Παύσης Πληρωμών. Επ’ αυτής εκδόθηκε η υπ’ αρ. 802/2-8-2011 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης. Αρχικά σύνδικος διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης που υπηρέτησε έως τις αρχές του 2012. Σήμερα, σύνδικος της πτώχευσης είναι ο Γεώργιος Κακλαμάνος, δικηγόρος και κάτοικος Αθηνών.

Οι εργασίες της πτώχευσης προχωρούν, ήδη σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγγελίες των πιστωτών και έχουν γίνει εκποιήσεις μικρού μέρους της πτωχευτικής περιουσίας της ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Τα περιουσιακά στοιχεία των μελών του ΔΣ της εταιρείας έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο, ενώ κάποια είχαν ήδη εκποιηθεί από τις Τράπεζες. Ο σύνδικος έχει καταθέσει πάνω από 100 αγωγές ζητώντας την ανάκληση των πωλήσεων παγίων εξοπλισμών καταστημάτων στρεφόμενος κατά των εταιρειών που τους αγόρασαν (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ κ.α.) ζητώντας να ακυρωθούν οι πωλήσεις. Αν οι αγωγές ανάκλησης αυτών των πωλήσεων που κατέθεσε ο σύνδικος γίνουν δεκτές, οι 3.500 υπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι ενώ οι οφειλές της ΑΤΛΑΝΤΙΚ που καλύφθηκαν με τα χρήματα αυτών των αγοραπωλησιών θα αναβιώσουν αφήνοντας εκτεθειμένους Δημόσιο και προμηθευτές.

Οι συνολικές οφειλές της ΑΤΛΑΝΤΙΚ σήμερα, φαίνεται να ανέρχονται σε ποσά δυσθεώρητα, όμως αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Κατά το κλείσιμο της εταιρείας την 2/8/2011, οι οφειλές της ΑΤΛΑΝΤΙΚ σε ιδιώτες δεν ξεπερνούσαν τα 15-18 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές της προς το Δημόσιο ήταν ρυθμισμένες και οι ρυθμίσεις τηρούνταν μέχρι και τις αρχές του 2011. Η πτωχευτική περιουσία που κατέλειπε πίσω της, κινητή και ακίνητη, επαρκούσε για να καλύψει τις μέχρι τότε εκκρεμότητες της. Πλην όμως, τα έτη που ακολούθησαν, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, ζήτησαν τον έλεγχο των βιβλίων της πτωχευμένης πλέον εταιρείας, τα οποία στο σύνολό τους βρίσκονταν σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή στα γραφεία της έδρας της εταιρείας στον Άλιμο, αλλά και στις κεντρικές αποθήκες της, στην περιοχή Μπότα Κορωπίου και Σίνδο. Καθώς όμως, δεν είχαν ληφθεί κατάλληλα μέτρα προστασίας εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων της πτώχευσης, τα ακίνητα της εταιρείας είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, λόγω διαρρήξεων και βανδαλισμών, κατά τη διάρκεια των οποίων χάθηκαν τα βιβλία και τα στοιχεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα, όταν ο εκπρόσωπος του Δημοσίου τα ζήτησε, αυτά δεν του δόθηκαν. Έτσι οι αρχές υπολόγισαν εξωλογιστικώς οφειλές και πρόστιμα, τα οποία με τον τρόπο αυτό ανήλθαν στο ποσό που σήμερα δημοσιεύεται ως οφειλή της εταιρείας προς το Δημόσιο: Βασική οφειλή 480.847.493,66 ευρώ, συνεισπραττόμενα 173.726.855,43 ευρώ, σύνολο 654.574.349,09 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά συνυπολογίζονται και οφειλές παλαιότερων χρήσεων που είχαν ήδη εξοφληθεί από την εταιρεία - απλώς δεν επιδείχθηκαν ποτέ τα απαραίτητα στοιχεία από τους συνδίκους και έτσι υπολογίστηκαν εκ νέου προσαυξημένες - αλλά και οφειλές για τις οποίες είχε χαθεί η ρύθμιση μετά την πτώχευση της εταιρείας, υπολογιζόμενες μάλιστα με ποσοστά επί τζίρου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]