Ασότ Πετροσιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασότ Πετροσιάν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2 Ιουνίου 1930
Βαρντενίς
Θάνατος23 Φεβρουαρίου 1998
Ντιλιτζάν
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Αρμενία[1][2][3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΚρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
επιστήμονας υπολογιστών
ΕργοδότηςΚρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙωβηλαίο μετάλλιο για την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ασότ Βεζίροβιτς Πετροσιάν (αρμενικά: Աշոտ Վեզիրի Պետրոսյան, 2 Ιουνίου 1930 - 23 Φεβρουαρίου 1998) ήταν Σοβιετικός Αρμένιος μαθηματικός. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα Υπολογιστικά Μαθηματικά το 1964 υπό την επίβλεψη του Γιούλιους Ανατόλιεβιτς Σρέντερ. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μαθηματικών Μηχανών Μέργκελιαν και του Υπολογιστικού Κέντρου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας.[4] Συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη πολλών γενεών προηγμένων ψηφιακών υπολογιστικών συστημάτων στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένου του Nairi (υπολογιστής) και του ES EVM.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ασότ Β. Πετροσιάν[5] γεννήθηκε το 1930 σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Βάρντενις της Αρμενίας[6].Τελείωσε το λύκειο ως αριστούχος το 1949 στο Ντιλιτζάν της Αρμενίας, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του μετά τη διαφυγή τους από τη σφαγή των Αρμενίων στην ανατολική Τουρκία το 1915. Συνέχισε να σπουδάζει μαθηματικά και αποφοίτησε με άριστα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν, Σχολή Φυσικής και Μαθηματικών το 1954. Δίδαξε μαθήματα μαθηματικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο μέχρι το 1955, όταν έγινε δεκτός στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας για να πάρει διδακτορικό δίπλωμα (υπό την επίβλεψη του Λαζάρ Λιούστερνικ).

Μαζί με τους πανεπιστημιακούς S. N. Μεργκελιάν (τρίτος από αριστερά) και A. N. Τικχόνοφ (δεύτερος από δεξιά) στην Αρμενική Ακαδημία Επιστημών

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, του προσφέρθηκε μια θέση στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Στέκλοφ, ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αρμενία. Το 1957 τοποθετήθηκε ως επικεφαλής μηχανικός και στη συνέχεια ως διευθυντής του Μαθηματικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Υπολογιστών του Ερεβάν (YCRDI, γνωστό ως Ινστιτούτο Mergelyan). Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο YCRDI, το ινστιτούτο έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρώην ΕΣΣΔ. Εργάστηκε επίσης ως Αντιπρόεδρος (1963-65) και Διευθυντής (1965-70) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Προβλημάτων Αυτοματισμού (IIAP),[7] παλαιότερα γνωστό ως Κέντρο Υπολογιστών της Αρμενικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.[8] Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του σταδιοδρομίας, ο καθηγητής Πετροσιάν δίδαξε διάφορα μαθήματα μαθηματικών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν (1957-78) και στο Πολυτεχνείο του Ερεβάν (1978-86).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Ασότ Πετροσιάν διέκοψε την συνεργασία του με την Αρμενική Ακαδημία Επιστημών για μερικά χρόνια να διευθύνει τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος σχεδιασμού μέσω υπολογιστή, του Autoproject, στο YerNIIMM (Ερευνητικό Ινστιτούτο Μαθηματικών Μηχανών του Ερεβάν). Η δημιουργία αυτού του συστήματος αποτέλεσε εξαιρετικό επίτευγμα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής στην Αρμενία. Το σύστημα "Autoproject" εφαρμόστηκε πρακτικά στις εργασίες του ERNIIMM- οι μέθοδοι επίλυσης διαφόρων τεχνικών και μαθηματικών προβλημάτων που αναπτύχθηκαν κατά τη δημιουργία του αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν στο ERNIIMM καθώς και σε άλλα επιστημονικά ιδρύματα της Αρμενίας και της ΕΣΣΔ [9]. Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, ο Ασότ Πετροσιάν επέστρεψε στο Πανρωσικό Κέντρο της Ακαδημίας Επιστημών, όπου συνέχισε τις δραστηριότητές του στην ανάπτυξη και οργανωτική ενίσχυση των ήδη συσταθέντων τμημάτων, καθώς και στη δημιουργία νέων ερευνητικών τμημάτων στο πλαίσιο του Πανρωσικού Κέντρου.

Η κοινωνική αναταραχή στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες είχε σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση της επιστήμης στην Αρμενία. Οι δυσκολίες στην ανάπτυξη της επιστήμης στη δημοκρατία μας εξακολουθούν να υφίστανται. Ωστόσο, οι τεχνολογίες της πληροφορικής, η μηχανική υπολογιστών και διάφοροι τομείς της θεωρητικής κυβερνητικής συνεχίζουν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται στη χώρα μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα το αιώνιο προσόν εκείνων που δημιούργησαν αυτούς τους κλάδους της επιστήμης στην Αρμενία και παρέμειναν πιστοί στις ρίζες τους. Ο Ασότ Πετροσιάν κατέχει μια τιμητική θέση μεταξύ αυτών των ονομάτων.[5]

Έχει συγγράψει διάφορα εγχειρίδια, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και μονογραφίες στους τομείς των υπολογιστικών μαθηματικών, της αλγοριθμικής θεωρίας πληροφοριών, των αυτομάτων και των διακριτών μαθηματικών. Επιμελήθηκε πέντε τόμους των Πρακτικών του Υπολογιστικού Κέντρου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας και διετέλεσε σύμβουλος διδακτορικού σε περισσότερους από 20 μεταπτυχιακούς φοιτητές, κυρίως στον τομέα της θεωρίας γραφημάτων.

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.researchgate.net/profile/Valerie_De_Lapparent2/citations.
  2. www.researchgate.net/profile/Armen_Kocharyan.
  3. www.researchgate.net/institution/National_Academy_of_Sciences_of_Armenia/members/2.
  4. «ՀՀ գիտությունների ազգային ակադեմիա». www.sci.am. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  5. 5,0 5,1 «Academician A.P. Ershov». Academician Andrei Ershov's Archive (στα Αγγλικά). 18 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2023. 
  6. «"Who's Who", Armenian Encyclopedia 2007, Vol. 2, p. 332». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2013. 
  7. «Institute for Informatics and Automation Problems of NAS RA». www.iiap.sci.am. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  8. Academic Archive of Andrey Ershov
  9. «ΔΕΛΤΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΡΜΕΝΙΑΣ, σελ.17. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2013» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)