Αρτούρ Αλικσάαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρτούρ Αλικσάαρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Απριλίου 1923[1][2]
Τάρτου[3]
Θάνατος12  Αυγούστου 1966[1][2]
Τάρτου[4]
Αιτία θανάτουκαρκίνος εντέρου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕσθονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕσθονικά[5]
ΣπουδέςHugo Treffner Gymnasium
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
μεταφραστής
συγγραφέας

Ο Αρτούρ Αλικσάαρ (εσθονικά: Artur Alliksaar, 15 Απριλίου 1923 στο Τάρτου – 12 Αυγούστου 1966 στο Τάρτου) ήταν Εσθονός ποιητής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλικσάαρ (πρώην Άλνεκ) παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο στο Τάρτου από το 1931. Το 1937, εγγράφηκε στο αναγνωρισμένο γυμνάσιο: το Γυμνάσιο Χούγκο Τρέφνερ. Στη συνέχεια, εργάστηκε για τον σιδηροδρομικό τομέα, όπως ο πατέρας του, για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 1942. Την ίδια χρονιά άρχισε να σπουδάζει νομική στο Πανεπιστήμιο του Τάρτου.

Το 1943-1944, υπηρέτησε ως στρατιώτης στην Εσθονική Λεγεώνα των Waffen-SS.[6] Το 1944 συμμετείχε στην μάχη στο Ανατολικό Μέτωπο ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Μετά τη σοβιετική κατοχή, εντάχθηκε σε μυστική οργάνωση πατριωτών ως Αδελφός του Δάσους.

Τελικά επέστρεψε στο Τάρτου και εργάστηκε και πάλι για το σιδηρόδρομο.

Το 1949, οι σοβιετικές αρχές τον συνέλαβαν επειδή έκανε κατάχρηση της θέσης του. Οι κατηγορίες ήταν αμφίβολες. Ο Αλικσάαρ πιστεύει ότι ήταν πολιτικά παρακινημένο. Το 1954, κατηγορήθηκε επίσης για την προδοσία της πατρίδας. Μετά την απελευθέρωσή του, το 1957, δεν επιτράπηκε στο Αλικσάαρ να επιστρέψει στην Εσθονία και έζησε στην περιφέρεια Βόλογκντα. Το 1958, επέστρεψε κρυφά στο Τάρτου και εργάστηκε σε ένα ζυθοποιείο, στον τομέα των κατασκευών και για το σιδηρόδρομο. Επίσης αφιερώθηκε στο δημιουργικό γράψιμο.

Ο Αρτούρ Αλλιτσάαρ υπέστη μεγάλη αδικία κατά την Σοβιετική κατοχή. Εκτός από τη φυλάκιση, το σπίτι του είχε καεί και αναγκάστηκε να ζήσει σε υπόστεγο με βρωμερό πάτωμα, ενώ η σύζυγός και ο γιος του υπέφεραν από πνευμονία.

Ο Αλικσάαρ πέθανε από καρκίνο το 1966.

Δημιουργική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ποίησή του, ο Αλικσάαρ γιορτάζει την ατομική ελευθερία. Τα ποιήματά του είναι καινοτόμα και επικριτικά για την εποχή του. Κυρίως, έγραφε σε ελεύθερο στίχο. Η γλώσσα του είναι καινοτόμος και γεμάτος λογοπαίγνια. Ο Αλικσάαρ ειδολοποιείται από πολλούς. Οι δημιουργίες του είναι παθιασμένες, απερίσκεπτες και βοημικές στη φύση τους.

Λίγα από τα ποιήματα του Αλικσάαρ δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, ήταν ήδη γνωστός. Έγραψε ένα θεατρικό έργο, Nimetu Saar (Νησί Χωρίς Όνομα), το οποίο έζησε για να το δει σε έντυπη μορφή. Η πλήρης συλλογή ποιημάτων του, η Päikesepillaja, εκδόθηκε το 1997 και έγινε μπεστ σέλερ. Επίσης μετέφρασε ποίηση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]