Ανωμαλία της Βαλτικής Θάλασσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η περιοχή της Βοθνιακής Θάλασσας στην βόρεια Βαλτική Θάλασσα.

Ο όρος ανωμαλία της Βαλτικής Θάλασσας (αγγλικά: Baltic Sea anomaly) αναφέρεται στις διάφορες ερμηνείες μιας δυσδιάκριτης εικόνας σόναρ που λήφθηκε από τους Πήτερ Λίντμπεργκ, Ντένις Άσμπεργκ και την σουηδική τους ομάδα κατάδυσης Ocean X , κατά την διάρκεια ενός κυνηγιού θησαυρού στον βυθό της βόρειας Βαλτικής Θάλασσας στο κέντρο της Βοθνιακής Θάλασσας στον Βοθνιακό Κόλπο, τον Ιούνιο του 2011. Η ομάδα πρότεινε ότι η εικόνα σόναρ τους έδειχνε ένα αντικείμενο με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, φαινομενικά μη φυσικής προέλευσης, με αποτέλεσμα την δημοσίευση θεωριών σε ταμπλόιντ εφημερίδες ότι το αντικείμενο ήταν ένα βυθισμένο ΑΤΙΑ.[1]

Θεωρείται ότι το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ηλικίας τουλάχιστον 140.000 χρόνων κατόπιν της σύνδεσής του από αρκετούς ειδικούς με την Εποχή των Παγετώνων.[2] Ειδικοί και επιστήμονες γενικά συναινούν ότι η εικόνα το πιθανότερο δείχνει ένα φυσικό γεωλογικό σχηματισμό.[1][3][4]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της σουηδικής ομάδας Ocean X αυτοπροσδιορίζονται ως κυνηγοί θησαυρών που ειδικεύονται σε υποβρύχιες αναζητήσεις για βυθισμένα "αλκοολούχα ποτά-αντίκες υψηλής ποιότητας και ιστορικά κειμήλια".[5] Σύμφωνα με την ομάδα, επέστρεψαν από μια αποστολή στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας με μια "θολή, αλλά ενδιαφέρουσα" εικόνα σόναρ, ενώ έψαχναν για ένα παλιό ναυάγιο το καλοκαίρι του 2011. Υποστήριξαν ότι η εικόνα τους δείχνει ένα κυκλικό αντικείμενο με διάμετρο 60 μέτρων και χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με ράμπες, σκαλοπάτια και άλλες κατασκευές που δεν δημιουργούνται από τη φύση.[4][6] Η ομάδα επισκέφθηκε ξανά το σημείο τον επόμενο χρόνο με σκοπό να λάβει μια πιο καθαρή εικόνα, αλλά ισχυρίστηκε ότι "μυστηριώδεις ηλεκτρικές παρεμβολές" τους εμπόδισαν. Μετά την δημοσίευση ενός άρθρου από την  Βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα Daily Mail τον Ιούνιο του 2012, κυκλοφόρησε μια σειρά από ευφάνταστα σχέδια που μοιάζουν με υποβρύχιες φωτογραφίες ή σαρώσεις υψηλής ανάλυσης, μαζί με φήμες ότι το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι "ένα UFO, μια πύλη σε έναν άλλο κόσμο, ή ένα υποβρύχιο Στόουνχετζ".[7][3][4]

Δείγματα πέτρας που φέρονται να βρέθηκαν στον τόπο  από την ομάδα δόθηκαν στον Βόλκερ Μπράτσερτ, αναπληρωτή καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η ανάλυσή του για τα δείγματα έδειξε ότι τα περισσότερα είναι γρανίτες, γνεύσιοι και ψαμμίτες. Μεταξύ των δειγμάτων υπήρχε επίσης ένα ενιαίο χαλαρό κομμάτι από βασαλτικό(ηφαιστειογενές) πέτρωμα, το οποίο δεν είναι συχνό στο βυθό, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο. "Επειδή ολόκληρη η βόρεια περιοχή της Βαλτικής είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από τις διαδικασίες απόψυξης των παγετώνων, τόσο η ανωμαλία όσο και τα δείγματα πετρωμάτων, είναι πιθανό να έχουν δημιουργηθεί με σχετικές με τους παγετώνες διαδικασίες. [...] Ενδεχομένως, αυτές οι πέτρες μεταφέρθηκαν εκεί από παγετώνες," εξήγησε ο Μπράτσερτ. Οι Σουηδοί γεωλόγοι Φρέντρικ Κλινγκμπέργκ και Μάρτιν Τζάκομπσον υποστήριξαν ότι η χημική σύσταση των δειγμάτων μοιάζει με αυτή των οζιδίων, που δεν είναι ασυνήθιστα σε θαλάσσιους βυθούς, και ότι τα υλικά που βρέθηκαν μπορούν πράγματι να δημιουργηθούν φυσικά.[4] Από την άλλη, λόγω και του ότι το σόναρ εντόπισε σημάδια συρσίματος πίσω από το αντικείμενο, ο γεωλόγος Στηβ Γουίνερ υποστηρίζει σύμφωνα με τις δοκιμές του ότι η δομή δεν είναι γεωλογικός σχηματισμός. Ανέφερε ότι το αντικείμενο αποτελείται από μέταλλα τα οποία η φύση δεν θα μπορούσε να αναπαραγάγει.[2]

Απόκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μοναδική εικόνα σόναρ που παρασχέθηκε από την Ocean X έχει προκαλέσει κριτική από διάφορες πηγές.[4] Έχει ειπωθεί ότι η εικόνα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, καθώς οι πολλές στρεβλώσεις την καθιστούν "πρακτικά άχρηστη για τον εντοπισμό ενός υποθαλάσσιου σχηματισμού" και οφείλονται σε ένα φθηνό και ανακριβές όργανο σόναρ που ήταν εσφαλμένα καλωδιωμένο και βαθμονομημένο.[8][9] Μια έκθεση του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC πιθανολογεί ότι η ερμηνεία της εικόνας ως ιπτάμενου δίσκου είναι πιθανόν το αποτέλεσμα γραφικών περιγραμμάτων με σκοπό να παρουσιάσουν ταμπλόιντ εφημερίδες το φανταστικό διαστημόπλοιο Millennium Falcon ζωγραφισμένο στην εικόνα του σόναρ.

Ο επιστήμονας Τσαρλς Πολ υποστήριξε ότι η δυσδιάκριτη εικόνα σόναρ ήταν πιθανόν μία βραχώδης προεξοχή, καθιζήματα που έπεσαν από ένα αλιευτικό πλοίο, ή ακόμα και ένα κοπάδι ψαριών. Ο Πολ χαρακτήρισε την ιστορία ως "περίεργη και διασκεδαστική, αλλά τίποτα σοβαρό".[9]

Αντιδρώντας σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τη σουηδική εφημερίδα Expressen και υποτίθεται ότι λήφθηκε από την ομάδα Ocean Χ κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης για τη συλλογή δειγμάτων πετρωμάτων ο Γκόραν Έκμπεργκ, θαλάσσιος αρχαιολόγος, υποστήριξε ότι "Ένας φυσικός, γεωλογικός σχηματισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί. Συμφωνώ ότι το εύρημα φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι είναι εντελώς κυκλικό, αλλά η φύση έχει δημιουργήσει και πιο περίεργα πράγματα από αυτό."[10] Άλλοι ειδικοί λένε ότι η εικόνα πολύ πιθανόν δείχνει μια ομάδα από πετρώματα που έχουν κατακαθίσει από παγετώνες της Εποχής των Παγετώνων, ή ίσως βασάλτημορένες ή αλλιώς λιθώνες (moraines) παγετώνα, ή προϊόντα μιας υδροθερμικής πηγής.[4]

Σύμφωνα με μια τοπική βαθυμετρία, ο σχηματισμός του διαδρόμου κάτω από την ανωμαλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ομάδας παρόμοιων αναχωμάτων με προσανατολισμό ΒΒΔ - ΝΝΑ που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.[11] Πρόκειται πιθανότατα για φυσικό σχηματισμό βράχου, έναν φακοειδή λιθώνα που σχηματίστηκε από δράση παγετώνα.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Mikkelson, David. «UFO at the Bottom of the Baltic Sea? Rumor: Photograph shows a UFO discovered at the bottom of the Baltic Sea». Urban Legends Reference Pages© 1995-2017 by Snopes.com. Snopes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2017. 
  2. 2,0 2,1 Mansfield, Katie (2017-01-05). «Is the 140,000-yr-old ‘Baltic Sea Anomaly’ a crashed UFO 300ft down on the seabed?» (στα αγγλικά). Express.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-12-18. https://web.archive.org/web/20171218023317/https://www.express.co.uk/news/science/750245/baltic-sea-anomaly-crashed-ufo-seabed-ocean-x-peter-lindberg. Ανακτήθηκε στις 2017-11-27. 
  3. 3,0 3,1 Kershner, Kate. «What is the Baltic Sea anomaly?». How Stuff Works. HowStuffWorks, a division of InfoSpace Holdings LLC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2017. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Wolchover, Natalie. «Mysterious' Baltic Sea Object Is a Glacial Deposit». Live Science. Live Science, Purch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2017. 
  5. «About X-team». Ocean X team. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2012. 
  6. «Trappa senaste fyndet vid mystiska cirkeln» (στα sv). Expressen. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-20. https://web.archive.org/web/20171020130232/https://www.expressen.se/nyheter/trappa-senaste-fyndet-vid-mystiska-cirkeln/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-27. 
  7. «Unidentified Sunken Object: Probably Not Alien». News Website. discovery.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 
  8. Radford, Benjamin. «Second 'sunken UFO' claim doesn't really hold water». 2/1/2012. NBCnews.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2012. 
  9. 9,0 9,1 Main, Douglas (January 2, 2012). «Underwater UFO? Get Real, Experts Say». Popular Mechanics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-12-28. https://web.archive.org/web/20141228221843/http://www.popularmechanics.com/technology/aviation/ufo/underwater-ufo-get-real-experts-say. Ανακτήθηκε στις 2017-11-27. 
  10. Calleberg, Av Maria (25 July 2012). «Så ser den mystiska cirkeln ut på nära håll (Such is the mysterious circle out at close range)». Expressene.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-09-09. https://web.archive.org/web/20160909113910/http://www.expressen.se/nyheter/sa-ser-den-mystiska-cirkeln-ut-pa-nara-hall/. Ανακτήθηκε στις 25 July 2012. 
  11. «Baltic Sea Bathymetry Database». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2018. 
  12. «Atlas of submarine glacial landforms: Modern, quaternary and ancient». www.submarineglacialatlas.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]