Αντώνιος Αντωνιάδης (ιατρός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντωνιάδης Αντώνιος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΙατρός, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ο Αντώνιος Αντωνιάδης (MD, Dip.Bact.Lond., PhD) είναι ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διετέλεσε για 14 έτη Διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου «WHO Collaborating Centre for Reference and Research on Arboviruses and Hemorrhagic Fever Viruses», το οποίο δημιούργησε το 1996. Στο εργαστήριο αυτό, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και στην Ευρώπη διάγνωση διαφόρων «νέων» νόσων και αναγνώριση του αιτιολογικού τους παράγοντα, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στην έγκαιρη θεραπεία των νόσων αυτών. Ως ιατρός Μικροβιολόγος, έλαβε το πτυχίο Μικροβιολογίας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Dipl. Bact. – LSHTM) και μετεκπαιδεύτηκε στο Yale Arbovirus Research Unit, του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, στο Τμήμα Αξιολόγησης Νόσων του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Λοιμωδών Νόσων του Στρατού των ΗΠΑ (USAMRIID), στο Fort Detrick των ΗΠΑ, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (CPHL) στο Λονδίνο και στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας (NBL) της Σουηδίας στη Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 1992 – 93, διετέλεσε έμμισθος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

Ο κ. Αντώνης Αντωνιάδης διετέλεσε για 13 χρόνια (2004-2016) Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ[1] και επί σειρά ετών είναι μέλος του Δ.Σ. του πρώην Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, νυν ΕΟΔΥ.

Το 1992, ως μέλος του Reviewers Group της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists), συνέβαλε στην ίδρυση του ProMed, το οποίο είναι το πρώτο παγκόσμιο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης των αναδυομένων λοιμωδών νόσων και νόσων που οφείλονται σε τοξίνες. Ήταν, επίσης, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προγράμματος για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (FP6) και μέχρι σήμερα είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης του EDCTP (European and Developing Countries Clinical Trials Partnership). Από το 1980, ο Κ. Αντωνιάδης Αντώνης ασχολείται ενεργά με την έρευνα των τροπικών νόσων που οφείλονται σε πολύ παθογόνους για τον άνθρωπο ιούς και ιδιαίτερα με τους Αιμορραγικούς πυρετούς που οφείλονται σε ιούς. Έχει εκτελέσει ερευνητικό έργο στη Ρωσία, στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής,[2] στη Σενεγάλη, στη Νιγηρία και στην Κίνα.

Ο κ. Αντωνιάδης Αντώνης είναι μέλος διαφόρων επιτροπών που αφορούν τη δημόσια υγεία του Υπουργείο Υγείας (Ελλάδα) και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από το 1998, είναι Εθνικός Συντονιστής της καταστροφής του ιού της πολιομυελίτιδας στη χώρα μας, στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την εκρίζωση της Πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη μας.[3] Από το 2002, είναι συντονιστής του Δικτύου Εργαστηρίων για την αντιμετώπιση Βιοτρομοκρατικών Ενεργειών στη χώρα μας, κυρίως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Από το 1992, συμμετέχει ενεργά ως εμπειρογνώμων της χώρας μας στις συνεδριάσεις και στα Ad hoc συμβούλια των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για την Αναθεώρηση της Συνθήκης Καταστροφής των Βιολογικών και Τοξινικών Όπλων[4] (BTWC), όπου είναι και μέλος της ομάδος e-task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, διετέλεσε σύμβουλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όπου με την ιδιότητα αυτή, κατά τη διάρκεια επιδημιών, ηγήθηκε σε αποστολές του Οργανισμού στο Ιράκ και την Αλβανία. Συμμετείχε σε συμβούλια και αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσαν την επιδημιολογία, την πρόληψη και την εργαστηριακή διάγνωση των Αιμορραγικών Πυρετών και με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα συμμετείχε σε αποστολές της Ε.Ε, σε διάφορες χώρες, οι οποίες αφορούσαν τη συνεργασία των Ερευνητικών Κέντρων της Ε.Ε με αντίστοιχα Κέντρα της Ρωσίας της Κίνας και άλλων χωρών. Ιδιαίτερα στην Κίνα, μετά από την πρώτη αποστολή, οργάνωσε ως συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης workshop στο Xian για τη συνεργασία Ε.Ε και Κίνας στους Ιογενείς Αιμορραγικούς Πυρετούς. Μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και αναφορές των ερευνητικών εργασιών του υπάρχουν σε διεθνή συγγράμματα Ιατρικής Παθολογίας, Ιατρικής Μικροβιολογίας και σε διεθνείς ερευνητικές εργασίες (περισσότερες από 1.700). Τέλος, έχει συντονίσει πολλά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, ΗΠΑ, WHO, NATO και την Ελλάδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οργανωτική δομή | Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ». www.pasteur.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2016. 
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11749748
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015.