Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1945
Νίκαια Αττικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
συγγραφέας
ποιητής

Ο Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1945 στη Νίκαια Αττικής και κατάγεται από τον Πλάτανο του Αιγίου.

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα. Ασχολείται με την ποίηση από πολύ μικρή ηλικία. Δημοσίευσε στίχους του για πρώτη φορά στη φιλολογική σελίδα της εφημερίδας «Η Βραδυνή», που την επιμέλειά της είχε ο Μπάμπης Κλάρας. Η πρώτη ποιητική συλλογή του εκδόθηκε όταν ήταν 21 χρονών και είχε τίτλο «Προβολή στον Ήλιο».

Από τα φοιτητικά του χρόνια πήρε μέρος στην έκδοση περιοδικών κοινωνικού προβληματισμού και έχει δημοσιεύσει πάνω από επτακόσια κείμενα σε διάφορα έντυπα. Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις και ομιλίες του σε πολλά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες λογοτεχνικού και ευρύτερα κοινωνικού χαρακτήρα και έχει παρουσιάσει το έργο πολλών ομοτέχνων του.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ της, ιδρυτικό μέλος του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας και αντιπρόεδρος στο πρώτο ΔΣ του, καθώς και συντάκτης των καταστατικών και νομικός παραστάτης γνωστών λογοτεχνικών σωματείων.

Για την παρουσίαση του ποιητικού του έργου έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Παιανίας (19-05-1990), από την εφημερίδα «Φρυκτωρία» (23-11-1990), από τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ηλιούπολης» (20-11-1994), από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (25-04-1996), από το περιοδικό «Νέα Σκέψη» (13-12-2000), από το περιοδικό «Αλεξίσφαιρο» (10-06-2010), από τη λογοτεχνική συντροφιά του βιβλιοπωλείου «Ρήγας» (06-11-2010) και πολλές άλλες από σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, ενώ ποιήματά του έχουν περιληφθεί στις Ανθολογίες: «Νέα Γενιά» των εκδόσεων «Κέδρος» (1971), Δικηγόρων Ποιητών του Παν. Παναγιωτούνη (εκδ. «Πιτσιλός»), κ.ά. Επίσης έχουν γίνει αρκετές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1997 - με μικρές διακοπές - γράφει κριτικά σημειώματα στο περιοδικό «Αιολικά Γράμματα».

Άλλα βιβλία που έχει εκδόσει είναι:

  • Εισαγωγή στην ποίηση του Μ. Αναγνωστάκη (μελέτη 1979).
  • Υπόγεια Διαδρομή (ποιήματα, 1986).
  • Αντιδογματισμός και ιδεολογική καθαρότητα (δοκίμια, 1987).
  • Καθημερινή Λεηλασία (ποιήματα, «Διογένης», Αθήνα, 1989).
  • Εκτός Προγράμματος (ποιήματα, «Διογένης», Αθήνα, 1991).
  • Πληγές Χωρίς Αίμα (ποιήματα, «Διογένης», Αθήνα, 1992).
  • Ο Τυφλός με το Μπαστούνι (ποιήματα, 1994).
  • Τα Άλλα Εμπόδια (ποιήματα, 1997).
  • Καλή Κρυψώνα (ποιήματα, 2007).
  • Δοκίμια (Αθήνα, 2010).

, καθώς και αρκετές μπροσούρες πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου, ενώ έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών διαγωνισμών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]