Αντρέι του Γκόροντετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντρέι του Γκόροντετς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1255
Θάνατος27  Ιουλίου 1304
Χώρα πολιτογράφησηςGrand Principality of Vladimir
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςVasilisa of Rostov (από 1294)[1]
ΤέκναΜπορίς Αντρέγεβιτς
ΓονείςΑλέξανδρος Νιέφσκι και Alexandra Brachyslavna
ΑδέλφιαΔανιήλ της Μόσχας
Ντμίτρι του Περεσλάβλ
Βασίλι Αλεξανδρόβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντρέι Γ΄ Αλεξαντρόβιτς, ρωσ. Андрей III Александрович (π. 1255 - 27 Ιουλίου 1304) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Γκόροντετς επί τού Βόλγα και τού Βλαντίμιρ-Σούζνταλ (1293-1304).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού αγίου Αλεξάντρ του Νέβα (Nievsky) πρίγκιπα τού Νόβγκοροντ, Βλαντίμιρ, Κιέβου και της Παρασκευής (Αλεξάνδρας) κόρης τού Βριατσεσλάβ Βασιλκόβιτς πρίγκιπα τού Πολότσκ & Βιτέμπσκ.

Το 1281 ο Αντρέι με μία ορδή Μογγόλων εκτόπισε τον μεγαλύτερο αδελφό του Ντμίτρι πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ και κατέλαβε τον θρόνο. Έπειτα από μερικές εορτές με τους Μογγόλους στο Βλαντίμιρ, ο Αντρέι μετέβη στο Νόβγκοροντ, όπου ο λαός τον υποδέχθηκε εγκάρδια. Εν τω μεταξύ ο Ντμίτρι συμμάχησε με τον Νογκάι Χαν, που επανεγκατάστησε τον Ντμίτρι ως μεγάλο πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ το 1283.

Κατά την επόμενη δεκαετία, ο Αντρέι έφερε τρεις φορές τους Μογγόλους στους Ρως με σκοπό να αποσπάσει το Βλαντίμιρ από τον αδελφό του. Στην εκστρατεία τού 1293 λαφυραγώγησαν 14 Ρωσικές πόλεις και τελικά ο Ντμίτρι αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αν και ανήλθε στον θρόνο τού μεγάλου πριγκιπάτου τού Βλαντίμιρ, ο Αντρέι συνέχιζε να ζει στο Γκόροντετς. Κατά την τελευταία δεκαετία της εξουσίας του αγωνίστηκε ενάντια στην ομάδα, που συγκρότησε ο Δανιήλ της Μόσχας, ο Μιχαήλ του Τβερ και ο Ιβάν τού Περεσλάβλ. Το 1301 απώθησε τους Σουηδούς από τη Λανντσκρόνα, κοντά στη σημερινή Αγ. Πετρούπολη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Andrew Alexandrovich". The Biographical Dictionary of the Society for the Diffusion of Useful Knowledge. 2. London: Longman, Brown, Green, and Longmans. 1843. p. 656. Retrieved 2017-02-23.
  1. p11480.htm#i114798. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andrey of Gorodets της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).