Αντρέα Κορνάρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντρέα Κορνάρο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1323
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία ντάλε Καρτσέρι
ΟικογένειαΟικογένεια Κορνάρο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαρκιζάτο της Βοδονίτσας

Ο Αντρέα Κορνάρο (ιταλικά: Andrea Cornaro, αποβιώσας το 1323), μέλος της βενετικής οικογένειας Κορνάρο, ήταν βαρόνος της Καρπάθου. Από το γάμο του έγινε εκτημόριος της Εύβοιας και μαρκήσιος του ημίσεως της Βοδονίτσας. Ήταν σύζυγος της Μαρίας νταλε Κάρτσερι εκτημορίου της Εύβοιας -ως κυρία του ημίσεως της Καρύστου- και μαρκησίας του ημίσεος της Βοδονίτσας.

Ο Κορνάρο ως βαρώνος της Καρπάθου (Scarpanto) ήταν ευγενής στο Ενετικό Βασίλειο της Κρήτης. Το 1312 νυμφεύτηκε τη χήρα Μαρία ντελα Κάρτσερι, η οποία από το τριτημόριο της Καρύστου στην Εύβοια κατείχε το ήμισυ και από τον πρώτο της σύζυγο Αλβέρτο Παλαβιτσίνι κατείχε το ήμισυ της μαρκιωνίας της Βοδονίτσας. Μετά το θάνατο του Αλβέρτου, το Μαρκιωνία της Βοδονίτσας είχε διαιρεθεί μεταξύ της συζύγου του Μαρίας και της κόρης τους Γουλιέλμας. Ο γάμος του Αντρέα Κορνάρο με την Μαρία, ζητήθηκε από τη Μαρία προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της κόρης της στη Βοδονίτσα, μετά από την πρόσφατη Μάχη του Αλμυρού, όπου απειλήθηκε πλήρως η πολιτική δομή της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα.

Είχε αντιμετωπίσει εισβολή από την Καταλανική Εταιρεία του Δουκάτου των Αθηνών με γενικό βικάριό τους τον Αλφόνσο Φαδρίκ. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ο Αντρέα Κορνάρο συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε φυλακή της Σικελίας. Τελικά έκανε συμφωνία με τους Καταλανούς: ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει ετήσιο φόρο στον γενικό βικάριο της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, απεβίωσε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]