Αντιπλημμυρικός έλεγχος στην Ολλανδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτες των Κάτω Χωρών συγκέντρωσης πληθυσμού και υψόμετρου

[1] Ο Αντιπλημμυρικός έλεγχος αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τις Κάτω Χώρες καθώς λόγω του χαμηλού υψομέτρου τα 2/3 της περιοχής είναι ευάλωτα στις πλημμύρες ενώ η χώρα είναι πυκνοκατοικημένη. Οι φυσικοί αμμόλοφοι, τα κατασκευασμένα αναχώματα, τα φράγματα και οι πύλες παρέχουν μια εκ θαλάσσης άμυνα από τις καταιγίδες. Τα ποτάμια αποτρέπουν τις πλημμύρες χάρη στο νερό που διασχίζει την χώρα μέσω του ποταμού Ρήνου ενώ ένα περίπλοκο σύστημα αποχέτευσης, καναλιών και αντλιοστασίων (ανεμόμυλων) διατηρούν τα χαμηλά μέρη στεγνά για κατοίκηση και για γεωργία. Οι υπεύθυνοι ελέγχου της στάθμης του νερού είναι οι ανεξάρτητοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία αυτού του συστήματος.

Σήμερα, οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα για την μείωση της επιρροής της θάλασσας και την πρόληψη μελλοντικών πλημμυρών. Αυτά τα έργα αποδείχθηκαν μεγάλης σημασίας στην ολλανδική ιστορία, τόσο γεωγραφικά όσο και στρατιωτικά, και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ζωή πολλών κατοίκων στις πόλεις που επλήγησαν, ενισχύοντας την οικονομία τους μέσω της συνεχούς βελτίωσης των υποδομών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχείο:Netherlands Population Density and Low Elevation Coastal Zones (5457306871).jpg - Βικιπαίδεια». commons.wikimedia.org. 18 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2024. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Vergemissen, H (1998). "Het woelige water; Watermanagment in Nederland", Teleac/NOT, (ISBN 90-6533-467-X)
  • Ten Brinke, W (2007). "Land in Zee; De watergeschiedenis van Nederland", Veen Magazines, (ISBN 978-90-8571-073-8)
  • Stol, T (1993). "Wassend water, dalend land; Geschiedenis van Nederland en het water", Kosmos, (ISBN 90-215-2183-0)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • DeltaWorks.org – ιστοσελίδα σχετικά με την πλημμύρα του 1953 και την κατασκευή των έργων στο Δέλτα
  • Water Management in the Netherlands – δημοσίευση του 2009 από το Ολλανδικό Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος : Rijkswaterstaat
  • FloodControl2015.com – ερευνητικό πρόγραμμα 2008-2012 για τον αντιπλημμυρικό έλεγχο στην Ολλανδία