Αντιμενίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντιμενίδας
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Αντιμενίδας (στην αιολική διάλεκτο) ή Αντιμενίδης (στην ιωνική και στην αττική διάλεκτο) ήταν αδελφός του γνωστού αρχαίου Έλληνα ποιητή Αλκαίου από τη Λέσβο (τέλη 7ου αιώνα π.Χ.).

Μαζί με τον Αλκαίο, τους άλλους αδελφούς του και τον Πιττακό, ο Αντιμενίδας ανέτρεψε τον τύραννο Μέλαγχρο και αργότερα τα αδέλφια συνωμότησαν εναντίον και του νέου τυράννου Μυρσίλου.[1] Ο Αλκαίος και οι αδελφοί του ηγούνταν της αριστοκρατικής παρατάξεως στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι εσωτερικές ταραχές στη Μυτιλήνη συνεχίσθηκαν, υποδαυλισμένες από την ομάδα των αριστοκρατών, με προεξάρχοντες τον Αλκαίο και τον Αντιμενίδα. Αφότου αυτοί εξορίσθηκαν, η πόλη γνώρισε περίοδο σχετικής ηρεμίας, ώσπου οι φυγάδες επιχείρησαν να πετύχουν την επάνοδό τους με τη βία των όπλων. Ο δήμος, προκειμένου να αποκρούσει την απειλή, εξέλεξε ως αισυμνήτη τον Πιττακό, στον οποίο παρεχώρησε απόλυτη εξουσία. Φαίνεται ότι μετά και από αυτό ο Αντιμενίδας αυτοεξορίσθηκε ή εξορίσθηκε μακριά από τη Λέσβο, αφού παραδίδεται ότι υπηρέτησε ως μισθοφόρος στον βαβυλωνιακό στρατό στο τέλος του 7ου αι. π.Χ..


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Ἀντιμενίδας» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 6, σελ. 70