Ανατολικά Μπεσκίντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°15′N 22°0′E / 49.250°N 22.000°E / 49.250; 22.000

Ανατολικά Μπεσκίντι, σημειώνονται με κόκκινο χρώμα και επισημαίνονται με το γράμμα C

Τα Ανατολικά Μπεσκίντι (ουκρανικά: Східні Бескиди‎‎, πολωνικά: Beskidy Wschodnie‎‎, ρουμανικά: Beskizii Orientali‎‎) είναι γεωλογική ομάδα οροσειρών των Μπεσκίντι, εντός των Εξωτερικών Ανατολικών Καρπαθίων. Ως συνέχεια των Κεντρικών Μπεσκίντι, αυτή η οροσειρά περιλαμβάνει την μακρινή νοτιοανατολική γωνία της Πολωνίας, την άπω ανατολική γωνία της Σλοβακίας, και εκτείνεται νότια μέσω των δυτικών τμημάτων της Ουκρανίας, μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας.[1][2]

Στην πολωνική και ουκρανική ορολογία, η σειρά αποκαλείται συνήθως «Ανατολικά Μπεσκίντι» (ουκρανικά: Східні Бескиди‎‎, πολωνικά: Beskidy Wschodnie‎‎), ενώ στη Σλοβακία, ο όρος Πεδινά Όρη (σλοβακικά: Poloniny‎‎) χρησιμοποιείται επίσης. Το εύρος αυτών των όρων ποικίλλει ανάλογα με τις διαφορετικές παραδόσεις και ταξινομήσεις.

Στα τριεθνή σύνορα, τμήματα των Όρεων Μπούκοβετς της Σλοβακίας (σλοβακικά: Bukovské vrchy‎‎), των Όρεων Μπιεστσάντι της Πολωνίας (πολωνικά: Bieszczady Zachodnie‎‎),και του παρακείμενου «Εθνικού Φυσικού Πάρκου Ουζχάνσκιγι» και του Περιφερειακού Τοπικού Πάρκου Ναντσιάνσκιγι της Ουκρανίας αποτελούν το διακρατικό Καταφύγιο Βιόσφαιρας Ανατολικών Καρπαθίων.

Δυτικά Μπιεστσάντι, Πολωνία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]