Αναστάσιος Αγαλλόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αναστάσιος Αγαλλόπουλος ή Αγγαλλόπουλος ή Βοστιτζάνος ή Βοστιτσάνος (θάν. 1828) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στον Μυστρά και έλαβε μέρος ως υπαξιωματικός στις πολιορκίες της Τριπόλης, του Ναυπλίου, των Πατρών, της Κορίνθου, των Δερβαίνων, του Βαλτετσίου και των Δολιανών σχηματίζοντας σώμα από συγγενείς και συμπολίτες τουν. Πολέμησε επίσης στις μάχες εναντίον του Δράμαλη στο Άργος και στα Δερβενάκια, και αργότερα στις μάχες που έγιναν κατά του Ιμπραήμ στην Κορώνη, στο Νεόκαστρο, στη Δαβιά, στο Μεχμέταγα της Τρίπολης και στα Μπαρδουνοχώρια.

Η δράση του Αγαλλόπουλου ωστόσο δεν ήταν μόνο στρατιωτική. Από τα έγγραφα της εποχής που διασώθηκαν, τεκμηριώνεται ότι στις 23 Μαΐου 1824 έκανε στον Μυστρά τις δοσοληψίες του «Κοινού Ταμείου της Λακεδαίμονος» και ειδικότερα της Μαγούλας. Δύο χρόνια αργότερα η «Επιτροπή της Συνελεύσεως» με έγγραφό της (αρ. 45 της 28ης Μαΐου 1826) τον διόρισε μέλος της εννεαμελούς επιτροπής για την εξέταση των εθνικών λογαριασμών και των οικονομικών από την αρχή της Περιόδου Α΄ μέχρι και το τέλος της Περιόδου Γ΄ με έδρα το Ναύπλιο. Στις 8 Ιουνίου 1826 ο Αναστάσιος Αγαλλόπουλος έλαβε μέρος στη Δημοτική Επιτροπή της «αυτοπροαιρέτου συνεισφοράς(Των εισφορών δηλαδή)» για την ενίσχυση του Αγώνα μετά την πτώση του Μεσολογγίου, και προσέφερε 600 γρόσια και το ασημένιο ρολόι του.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αγγαλλόπουλος Αναστάσιος» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 1 (1972), σελίδα 128