Αναμνήσεις μιας γκέισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναμνήσεις μιας Γκέισας
(Memoirs of a Geisha)
ΣκηνοθεσίαΡομπ Μάρσαλ
ΠαραγωγήΣτίβεν Σπίλμπεργκ, Γκάρι Μπάρμπερ, Ρότζερ Μπίρνμπαουμ, Ντάγκλας Γουίκ και Λούσι Φίσερ[1]
ΣενάριοΡόμπιν Σουίκορντ, Άρθουρ Γκόλντεν, Νταγκ Ράιτ, Ακίβα Γκόλντσμαν και Ρόναλντ Μπας
Βασισμένο σεMemoirs of a Geisha[2]
ΠρωταγωνιστέςΖανγκ Ζιγί, Κεν Γουατανάμπι, Κότζι Γιακούσο, Σουζούκα Όγκο, Γκονγκ Λι, Μισέλ Γιο, Καόρι Μομόι, Τσάι Τσιν, Κάρι-Χιρογιούκι Ταγκάουα, Τεντ Λεβίν, Πολ Άντελστιν, Καρλ Γιουν, Νόμπου Ματσουχίσα, Μάκο Ιβαμάτσου, Ράνταλ Ντακ Κιμ, Σαμάνθα Φιούτερμαν, Τόγκο Ιγκάουα, Γιούκι Κούντο, Ελίζαμπεθ Σουνγκ, Eugenia Yuan, Κένεθ Τσανγκ, Νάβια Νγκουιέν, Ζόι Βάιζενμπαουμ, Γιόκο Ναραχάσι, Diane Mizota, Τακάγιο Φίσερ, Σιζούκο Χόσι, Τοχόρου Μασαμούνε, Μινάι Νότζι, Μασακάζου Ιοσιζάουα, Τζούλια Λινγκ, Κάθι Σιμ και Σοφί Όντα
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΤραγούδιΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαDion Beebe
ΜοντάζΠιέτρο Σκάλια
ΕνδυματολόγοςColleen Atwood
Εταιρεία παραγωγήςSpyglass Media Group, Amblin Entertainment και Red Wagon Entertainment
ΔιανομήFórum Hungary, Netflix και iTunes
Πρώτη προβολή
Κυκλοφορία
  • 9 Δεκεμβρίου 2005 (2005-12-09) (ΗΠΑ)
Διάρκεια145 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία και Γαλλία
ΓλώσσαΑγγλικά και Ιαπωνικά
Προϋπολογισμός85 εκατ. δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα162,2 εκατ. δολάρια

Το Αναμνήσεις μιας Γκέισας (αγγλικά: Memoirs of a Geisha‎‎) είναι επική δραματική ταινία εποχής αμερικανικής παραγωγής του 2005 σε σκηνοθεσία Ρομπ Μάρσαλ και σενάριο Ρόμπιν Σουίκορντ βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Άρθουρ Γκόλντεν που εκδόθηκε το 1997.[3][4] Πρωταγωνιστεί η Ζανγκ Ζιγί, με τους Κεν ΓουατανάμπεΓκονγκ ΛιΜισέλ Γιο, Γιούκι Κούντο, Σουζούκα Όγκο και Σαμάνθα Φούτερμαν σε υποστηρικτικούς ρόλους.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Γιαπωνέζας κοπέλας, της Τσίγιο Σακαμότο, η οποία πωλείται από την φτωχή οικογένειά της σε έναν οίκο γκέισας (οκίγια) για να τους υποστηρίξει εκπαιδεύοντας την και τελικά να γίνει γκέισα με το ψευδώνυμο "Σαγιούρι Νίττα". Η ταινία επικεντρώνεται στις θυσίες και τις κακουχίες που αντιμετώπισε πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η γκέισα και τις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος και ο εκσυγχρονιζόμενος κόσμος στην κοινωνία των γκέισων.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τον Στήβεν Σπίλμπεργκ (μέσω των εταιρειών του παραγωγής Amblin Entertainment και DreamWorks Pictures) και του Ντάγκλας Γουίκ (μέσω της Red Wagon Entertainment). Η κινηματογράφηση κατανεμήθηκε μεταξύ της νότιας και της βόρειας Καλιφόρνια και σε ορισμένες τοποθεσίες στο Κιότο, συμπεριλαμβανομένου των ναών Κιγιομίτσου και Φουσίμι Ινάρι. Κυκλοφόρησε σε περιορισμένη κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Δεκεμβρίου 2005 και σε ευρεία κυκλοφορία στις 23 Δεκεμβρίου 2005, από την Columbia Pictures και την DreamWorks Pictures, με την τελευταία να λαμβάνει μόνο πίστωση ως στούντιο παραγωγής.

Η ταινία απέσπασε μεικτές κριτικές από κριτικούς σε όλο τον κόσμο και είχε μέτρια επιτυχία στο box office. Ήταν επίσης υποψήφια και κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων υποψηφιοτήτων για έξι βραβεία Όσκαρ και τελικά κέρδισε τρία: Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ενδυματολογίας. Επίσης οι ερμηνείες των ηθοποιών, τα γραφικά, τα σκηνικά, τα κοστούμια και η μουσική σύνθεση (που συνέθεσε ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Σπίλμπεργκ, Τζον Γουίλιαμς) επαινέθηκαν, αλλά η ταινία επικρίθηκε για την επιλογή ορισμένων μη Ιαπώνων ηθοποιών ως Ιάπωνες και για την προσέγγιση του στυλ έναντι της ουσίας. Η ιαπωνική κυκλοφορία της ταινίας είχε τον τίτλο Σαγιούρι, το όνομα της γκέισας του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1929, η Τσίγιο Σακαμότο και η μεγαλύτερη αδελφή της Σάτσου πωλούνται από τον φτωχό πατέρα τους και μεταφέρονται στο Τζίον, του Κιότο. Η Τσίγιο αναλαμβάνεται από την Καγιόκο Νίττα, γνωστή ως "Μητέρα", η ιδιοκτήτρια ενός τοπικού οίκου γκέισων. Η Σάτσου, που θεωρείται πολύ μη ελκυστική, στέλνεται σε έναν οίκο ανοχής. Η Τσίγιο συναντά επίσης τη "Γιαγιά" και τη "Θεία", τις άλλες γυναίκες που διοικούν το σπίτι.

Η Πούμπκιν και η Τσίγιο σύντομα ξεκινούν την εκπαίδευσή τους για να γίνουν μελλοντικές γκέισες. Η Χατσουμόμο, βλέποντας την Τσίγιο ως πιθανό αντίπαλο, την αντιμετωπίζει αμέσως με βάναυσο τρόπο. Ελπίζοντας ότι θα το σκάσει, η Χατσουμόμο της λέει πού μπορεί να βρει την Σάτσου στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια. Κάνουν σχέδια να φύγουν το επόμενο βράδυ. Όταν η Τσίγιο προσπαθεί να ξεφύγει από τις στέγες, πέφτει και τραυματίζεται. Ως αποτέλεσμα, η μητέρα σταματά να επενδύει στην εκπαίδευση της γκέισας και αντ' αυτού την κάνει ταπεινή υπηρέτρια για να ξεπληρώσει τα χρέη της. Η Σάτσου φεύγει από το Κιότο και η Τσίγιο δεν τη βλέπει ποτέ ξανά. Μια μέρα, ενώ έκλαιγε σε μια όχθη ποταμού, η Τσίγιο συναντά τον Πρόεδρο Κεν Ιναμούρα. Της αγοράζει ένα γλυκό από πάγο και της δίνει το μαντήλι του και μερικά χρήματα για να της φτιάξει τη διάθεση. Συγκινημένη από την καλοσύνη του, η Τσίγιο αποφασίζει να γίνει γκέισα για να γίνει μέρος της ζωής του Προέδρου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η Πούμπκιν κάνει το ντεμπούτο της ως γκέισα υπό την κηδεμονία της Χατσουμόμο. Λίγο αργότερα, η Τσίγιο τίθεται υπό την προστασία της Μαμέχα, μιας από τις πιο εξέχουσες γκέισες της περιοχής, η οποία πείθει τη μητέρα να επενδύσει ξανά στην εκπαίδευση γκέισας της Τσίγιο, υποσχόμενη να την πληρώσει δύο φορές μετά το ντεμπούτο της. Η Τσίγιο γίνεται γκέισα και λαμβάνει το όνομα Σαγιούρι. Σε έναν αγώνα σούμο, επανασυστήνεται στον Πρόεδρο, αλλά προσελκύει την προσοχή του σκληρού συνεταίρου του, Τοσικάζου Νόμπου.

Χάρη στις προσπάθειες της Μαμέχα, και παρά τη μοχθηρία της Χατσουμόμο, η Σαγιούρι ανεβαίνει σε δημοτικότητα προσελκύοντας την προσοχή πολλών ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Κραμπ και του Μπάρον. Σε έναν πόλεμο προσφορών για την Σαγιούρι, στο πλαίσιο το να γίνει πλήρης γκέισα, η προσφορά που κέρδισε είναι ένα ποσό ρεκόρ από τον Δρ. Κραμπ. Η μητέρα αμέσως ονομάζει τη Σαγιούρι ως υιοθετημένη κόρη της και κληρονόμο του οίκου, εκδιώχνοντας την Πούμπκιν και εξοργίζοντας την Χατσουμόμο. Επιστρέφοντας στο σπίτι από την τελετή, η Σαγιούρι βρίσκει μια μεθυσμένη Χατσουμόμο στο δωμάτιό της, όπου η τελευταία έχει βρει το μαντήλι του Προέδρου. Αυτό οδηγεί σε μια μάχη μεταξύ τους, στην οποία η Χατσουμόμο βάζει μια φωτιά στο οκίγια. Το κτίριο σώζεται και η Χατσουμόμο εκδιώχνεται από την Μητέρα.

Η επιτυχημένη καριέρα της Σαγιούρι διακόπτεται από το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρόεδρος τη μετεγκαθιστά στην ασφάλεια της υπαίθρου, όπου εργάζεται για έναν κατασκευαστή κιμονό. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Νόμπου ζητά από την Σαγιούρι να τον βοηθήσει να εντυπωσιάσει έναν Αμερικανό Συνταγματάρχη που θα μπορούσε να εγκρίνει χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους. Επανενώνεται με τη Μαμέχα, η οποία δέχεται απρόθυμα να τη βοηθήσει να εντυπωσιάσει τον Συνταγματάρχη, καθώς και με την Πούμπκιν, η οποία τώρα εργάζεται ως συνοδός.

Ο Σαγιούρι ταξιδεύει με τον Νόμπου, τον Πρόεδρο, τη Μαμέχα, την Πούμπκιν και τους Αμερικανούς στρατιώτες στα Νησιά Αμάμι. Ο Συνταγματάρχης προτείνει την Σαγιούρι, αλλά εκείνη τον απορρίπτει. Η Σαγιούρι καταστρώνει ένα σχέδιο για να πείσει τον Νόμπου να είναι οικείος με τον Συνταγματάρχη, έτσι ώστε να χάσει το ενδιαφέρον του και ζητά τη βοήθεια της Πούμπκιν για να το κάνει. Ωστόσο, η Πούμπκιν φέρνει τον Πρόεδρο. Όταν έρχεται αντιμέτωπη, δηλώνει εκδίκηση για την υιοθέτηση της Σαγιούρι από τη μητέρα αντί αυτής. Απογοητευμένη, η Σαγιούρι εγκαταλείπει την επιδίωξή της για τον Πρόεδρο.

Μετά την επιστροφή στο Γκιόν, η Σαγιούρι καλείται σε ένα κοντινό τεϊοποτείο. Περιμένοντας τον Νόμπου, εκπλήσσεται όταν βλέπει τον Πρόεδρο. Ομολογεί τα συναισθήματά του για τη Σαγιούρι, ότι πάντα γνώριζε την ταυτότητά της αλλά αρνιόταν να παρέμβει στα συναισθήματα του Νόμπου από σεβασμό και ότι ο ίδιος κανόνισε να γίνει η Μαμέχα μέντοράς της. Η Σαγιούρι μπορεί τελικά να ομολογήσει τον έρωτά της στον Πρόεδρο και μοιράζονται ένα φιλί.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζανγκ Ζιγί ως Τσίγιο
  • Γκονγκ Λι ως Χατσουμότο
  • Μισέλ Γιο ως Μαμέχα
  • Κεν Γουατανάμπι ως πρόεδρος
  • Σουζούκα Όγκο ως Χίγιο
  • Κότζι Γιακούσο ως Νόμπου
  • Γιούκι Κούντο ως Πούμπκιν
  • Σαμάνθα Φούτερμαν ως Σάτσου
  • Μάκο Ιβαμάτσου ως κύριος Σακαμότο
  • Καόρι Μομόι ως μητέρα
  • Καρλ Γιουν ως Κόϊτσι
  • Τόγκο Ιγκάουα ως Τανάκα
  • Κένεθ Τσανγκ ως Στρατηγός
  • Φέιθ Σιν ως μικρή Κίκο
  • Τόμας Ικέντα ως κύριος Μπέκου
  • Σιζούκο Χόσι ως Χίγιο
  • Ευγενία Γιούαν ως Κόριν

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε σε μορφή DVD, σε εκδόσεις ευρείας οθόνης και πλήρους οθόνης, στις 28 Μαρτίου 2006 σε ένα σετ 2 δίσκων, με τον δεύτερο δίσκο να είναι αφιερωμένος σε ειδικά χαρακτηριστικά. Η ταινία κυκλοφόρησε και σε μορφή Blu-ray στις 25 Σεπτεμβρίου 2007, το οποίο έλαβε θετικές κριτικές, για την ποιότητα βίντεο και ήχου και για τη μεταφορά σε κάθε επιπλέον δίσκου από την κυκλοφορία του DVD με 2 δίσκους.[5][6]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 36% βασισμένες σε 166 κριτικές, με μέσο όρο 5.40 στα 10. Η κριτική συναίνεση του ιστοτόπου αναφέρει: "Λιγότερες αποχρώσεις από το αρχικό υλικό της, οι "Αναμνήσεις μιας γκέισας" μπορεί να είναι μια πολυτελής παραγωγή, αλλά εξακολουθεί να φέρει τον απλοϊκό αέρα μιας σαπουνόπερας" .[7] Στο Metacritic, η ταινία βαθμολογήθηκε με μέσο όρο 54 στα 100, με βάση 38 κριτικές, υποδεικνύοντας «μικτές ή μέτριες κριτικές».[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 61571.
  3. «Memoirs of a Geisha (2005)». tcm.com. Turner Classic Movies. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
  4. Golden, Arthur (1997). Memoirs of a Geisha (1st έκδοση). New York: Knopf. ISBN 978-0375400117. 
  5. Memoirs of a Geisha DVD (Two-Disc Widescreen Edition), https://www.blu-ray.com/dvd/Memoirs-of-a-Geisha-DVD/14894/, ανακτήθηκε στις 2023-11-28 
  6. Memoirs of a Geisha Blu-ray, https://www.blu-ray.com/movies/Memoirs-of-a-Geisha-Blu-ray/500/, ανακτήθηκε στις 2023-11-28 
  7. «Αναμνήσεις μιας γκέισας». Rotten Tomatoes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  8. «Memoirs of a Geisha». www.metacritic.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]