Αμπάς Γ΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπάς Γ΄ της Περσίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
شاه عباس سوم‎ (Περσικά)
ΓέννησηΙανουάριος 1732
Κούτσαν
ΘάνατοςΦεβρουάριος 1740[1]
Σαμπζεβάρ
Χώρα πολιτογράφησηςΙράν
ΘρησκείαΣιιτισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΤαχμάσπ Β΄ της Περσίας
ΟικογένειαΣαφαβίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣάχης (1732–1736)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμπάς Γ΄ (Ιανουάριος 1732 – Φεβρουάριος 1740) ,περσικά: شاه عباس سوم‎‎, ήταν γιος τού Σαχ Tαχμάσπ Β΄ και της Σαχπαρί Μπεγκούμ της δυναστείας των Σαφαβιδών και βασίλευσε από το 1732 έως το 1736. Μετά την εκθρόνιση τού πατέρα του από τον Nαντέρ Χαν (τον μελλοντικό Nαντέρ Σαχ), το νήπιο Αμπάς διορίστηκε ονομαστικός ηγεμόνας τού Ιράν στις 7 Σεπτεμβρίου 1732.[2] Ο Nαντέρ Χαν, ο οποίος ήταν ο πραγματικός ηγεμόνας της χώρας, ανέλαβε τις θέσεις τού αναπληρωτή τού κράτους και τού αντιβασιλιά. Ο Aμπάς Γ΄ καθαιρέθηκε τον Μάρτιο τού 1736, όταν ο Nαντέρ Χαν είχε στεφθεί ως Nαντέρ Σαχ. Αυτό σήμανε το επίσημο τέλος της δυναστείας των Σαφαβιδών. Ο Aμπάς στάλθηκε για να ενωθεί με τον πατέρα του στη φυλακή στο Σαμπζεβάρ τού Χορασάν.[3]

Το 1738, ο Nαντέρ Σαχ ξεκίνησε εκστρατεία στο Αφγανιστάν και την Ινδία, αφήνοντας τον γιο του Ρεζά Κολί Μιρζά να κυβερνά το βασίλειό του ερήμην του. Ακούγοντας φήμες ότι ο πατέρας του είχε αποβιώσει, ο Ρεζά έκανε προετοιμασίες για την ανάληψη του στέμματος. Σύμφωνα με την πιο «έγκριτη αφήγηση»,[4] ο Moχάμεντ Χοσεΐν Χαν Κατζάρ, στον οποίο είχε ανατεθεί η επίβλεψη τού Αμπάς Γ΄ και τού πατέρα του σε αιχμαλωσία, προειδοποίησε τον Ρεζά, ότι στο άκουσμα της είδησης τού θανάτου τού Nαντέρ, οι κάτοικοι τού Σαμπζεβάρ θα ξεσηκωθούν σε εξέγερση, ελευθερώνοντας τον Tαχμάσπ Β΄ και τοποθετώντας τον ξανά στον θρόνο. Ο Ρεζά έδωσε στον Μοχάμεντ Χοσεΐν εντολή να εκτελέσει τον Ταχμάσπ Β΄ και τους γιους του, για να αποφευχθεί αυτό.

Ο Μοχάμεντ Χοσεΐν στραγγάλισε τον Ταχμάσπ Β΄, έκοψε τον νεαρό Αμπάς Γ΄ με το σπαθί του και σκότωσε επίσης τον αδελφό του Εσμαΐλ. Σύμφωνα με τον Mιχαήλ Άξγουορθι, η χρονολόγηση αυτών των γεγονότων είναι εικαστική, αλλά πιθανότατα έλαβαν χώρα τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 1739.[5] Άλλες πηγές ( Ιρανική Εγκυκλοπαίδεια, Λόκχαρτ) προτιμούν το 1740.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 1013522567. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2015.
  2. Axworthy p. 123
  3. Axworthy p. 165
  4. Axworthy p. 220
  5. Axworthy p. 221

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Michael Axworthy Sword of Persia: Nader Shah: From Tribal Warlord to Conquering Tyrant (IB Tauris, 2006)
  • L. Lockhart, Nadir Shah, Λονδίνο, 1938
  • RM Savory, Encyclopaedia Iranica