Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Χάρτης
Είδοςσχολείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°34′16″N 22°59′17″E
Διοικητική υπαγωγήΘεσσαλονίκη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1904[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η σχολή ιδρύθηκε το 1904 από τον Αμερικανό ιεραπόστολο Τζον Χένρι Χάους για να εξυπηρετήσει τον αγροτικό πληθυσμό στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τα κύρια τμήματα της σχολής είναι το Λύκειο, το Κολέγιο Περρωτή, το Πρόγραμμα για τα δημοτικά, το τμήμα Διδασκαλίας ενηλίκων και έρευνας και το πρόγραμμα "Ελληνικό καλοκαίρι".[2] Η αποστολή της σχολής είναι "να εκπαιδεύσει τους άνδρες και τις γυναίκες, ιδίως εκείνους που προέρχονται από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση στις τελευταίες εξελίξεις της γεωργίας και των επιστημών της ζωής."[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Χένρι Χάους ίδρυσε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή μαζί με τη σύζυγο του Σούζαν Άντελιν Μπιρς Χάους, σε μια άγονη γη 200.000 τ.μ. κοντά στη Θεσσαλονίκη (που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία). Το ζευγάρι εκτελούσε ιεραποστολικό έργο στην περιοχή των Βαλκανίων για 30 χρόνια. Οι πρώτοι μαθητές της σχολής ήταν παιδιά από τη Βουλγαρία που ορφάνεψαν κατά την εξέγερση του Ίλιντεν.[4][5][6][7]

Η αποστολή του Χάους ήταν να "εκπαιδεύσει ολόκληρο το άτομο: το κεφάλι, τα χέρια, την καρδιά."[8] Το πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε πρακτική άσκηση στις καλλιέργειες στους κήπους και τα χωράφια, στους αμπελώνες και οπωρώνες, την παραγωγή του ζωικού κεφαλαίου και των μεταξοσκωλήκων, καθώς και σε βιομηχανικές δεξιότητες όπως η ξυλουργική, η τοιχοποιία και η σιδηρουργία.

Σχολεία και προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λύκειο προσφέρει στα κορίτσια και τα αγόρια από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας μια αναγνωρισμένη λυκειακή εκπαίδευση με παράλληλη έμφαση σε γεωργικά θέματα. Οι μαθητές ζουν σε κοιτώνες της σχολής και ακολουθούν ένα εξωσχολικό πρόγραμμα που ενισχύει τις στενές παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού.

Το Κολλέγιο Περρωτή ιδρύθηκε το 1996 από ένα μεγάλο δώρο της Αλίκης Περρωτή στη μνήμη του συζύγου της, το οποίο αναπτύσσει ηγέτες στην παγκόσμια γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων. Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, ενώ με την αποφοίτηση αποκτάται ένα πτυχίο μπάτσελορ επιστημών από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, παράρτημα του Πανεπιστημίου της Ουαλίας.

Το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εστιάζει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω της βιωματικής μάθησης. Το πρόγραμμα σπουδών δίνει στους μαθητές μια καθημερινή επαφή με το φυσικό κόσμο και με τη γεωργία, και ενθαρρύνει τον χειρονακτικό πειραματισμό και ανακάλυψη.

Το τμήμα εκπαίδευσης ενηλίκων και έρευνας προσφέρει σύντομες σειρές μαθημάτων, σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια για την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.[9]

Το πρόγραμμα "Ελληνικό καλοκαίρι" ξεκίνησε το 1970. Είναι διαπολιτισμικό πρόγραμμα ανταλλαγής για αμερικανούς και ξένους εφήβους. Το πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο προς την κοινοτική υπηρεσία, καθώς οι μαθητές ζουν με ανάδοχες οικογένειες σε ένα μικρό ελληνικό χωριό και να αναλαμβάνουν ένα εγχείρημα για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών ενός χωριού. Οι συμμετέχοντες επίσης εξερευνούν τα αρχαία αξιοθέατα της Ελλάδας και κάνουν ανάβαση στον Όλυμπο.[10]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκπαίδευση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
    • Κατάλογος σχολείων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.afs.edu.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/.
  2. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2007. 
  3. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2007. 
  4. «Farm School - TIME». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. Колев, Йордан К (1995). «„Сирачница“ край Солун». Ек (Агенция за българите в чужбина) 3-6: 34. 
  6. Куличев, Христо. Заслугите на протестантите за българския народ. София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. σελ. 132. ISBN 9789546700674. 
  7. «Образователните институции на протестантската общност в България в контекста на модерната епоха». Protestantstvo.com. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2018. 
  8. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2007. 
  9. American Farm School
  10. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2007.