Αλπίνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°45′0.0″N 4°49′59.2″E / 43.750000°N 4.833111°E / 43.750000; 4.833111

Αλπίνες
Χάρτης
Ύψος498 μέτρα
ΟροσειράPyrenean-Provence fold-thrust belt
ΧώρεςΓαλλία

Οι Αλπίνες ή Αλπίγ (γαλλικά Alpines ή Alpilles) είναι μικρή ασβεστολιθική λοφοσειρά (Chaîne des Alpilles) στην Προβηγκία της νότιας Γαλλίας, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Αβινιόν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λοφοσειρά αποτελεί προέκταση του πολύ μεγαλύτερου ορεινού όγκου-οροσειράς Λυμπερόν. Αν και δεν ξεπερνούν σε μέγιστο υψόμετρο τα 498 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (υψηλότερη κορυφή Τουρ ντεζ Οπί στο έδαφος της κοινότητας Εγκυέρ) οι Αλπίνες ξεχωρίζουν στο τοπίο, καθώς ορθώνονται απότομα πάνω από την κοιλάδα του Ροδανού και από την εντελώς επίπεδη προσχωσιγενή πεδιάδα του Κρω. Το μήκος της λοφοσειράς είναι περίπου 25 χιλιόμετρα (διεύθυνση ανατολή-δύση) και το πλάτος της 8 έως 10 χιλιόμετρα, ενώ η έκταση που καλύπτει είναι 171 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οριοθετείται στα δυτικά από τον ποταμό Ροδανό και στα ανατολικά από τον ποταμό Ντυράνς. Το τοπίο των Αλπίγ κυριαρχείται από γυμνές ασβεστολιθικές κορυφές, που χωρίζονται από συνήθως άνυδρες κοιλάδες και ρεματιές.

Τοπογραφικός χάρτης των Αλπίγ

Κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπίο των Αλπίγ κοντά στο Λε Ντεστέ. Διακρίνονται καθαρά οι τρεις τύποι τοπίου: καλλιεργημένη γη (ελαιώνες) στα χαμηλότερα, πεύκα και πουρνάρια στις πλαγιές και γυμνοί βράχοι στις κορυφές.

Το έδαφος της λοφοσειράς των Αλπίγ υπάγεται διοικητικώς στις εξής 15 κοινότητες[1]:

Ωρέιγ, Λε Μπω-ντε-Προβάνς, Εγκαλιέρ, Εγκυέρ, Φοντβιέιγ, Μας-Μπλαν-ντεζ-Αλπίγ, Μωσάν-λεζ-Αλπίγ, Μουριές, Παραντού, Οργκόν, Σαιντ-Ετιέν-ντυ-Γκρες, Σαιν-Μαρτέν-ντε-Κρω, Σαιν-Ρεμύ-ντε-Προβάνς, Σενάς και Ταρασκόν.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαμηλότερα μέρη έχουν ελαιώνες και αμυγδαλεώνες, με αυτοφυή φυτά εκεί τα πεύκα και τα πουρνάρια. Μεγάλο μέρος της λοφοσειράς έχει επιφάνεια γυμνού βράχου ή πετρώδους εδάφους καλυμμένου με θάμνους και βλάστηση μακί.

Τα υψηλότερα μέρη είναι πιο αξιοπρόσεκτα, καθώς εκεί κατοικούν μερικά σχετικώς σπάνια είδη πτηνών, όπως ο αετός του Bonelli, ο ασπροπάρης (συγκεκριμένα το υποείδος Neophron percnopterus percnopterus) και ο μπούφος.

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 δημιουργήθηκε το Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο των Αλπίγ (Parc Naturel Régional des Alpilles)[2], που καλύπτει το έδαφος 16 κοινοτήτων. Επιπλέον, η περιοχή τελεί υπό την προστασία του Σχεδίου περιβαλλοντικής προστασίας Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.[3]

Στην ιστορία και τον πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Les Alpilles» (1889), πίνακας που ζωγράφισε ο βαν Γκογκ στο Σαιν-Ρεμύ.

Τα ίχνη κάποιων πρωτοϊστορικών οικισμών έχουν βρεθεί στις Αλπίνες. Στο χωριό Λε Μπω-ντε-Προβάνς (πολύ παλαιό και το ίδιο), μια σπηλιά χρησίμευε ως ανθρώπινο καταφύγιο ή κατοικία περί το 6000 π.Χ..

Η λοφοσειρά απαθανατίσθηκε στην τέχνη του μεγάλου ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο οποίος ζωγράφισε πολλές απεικονίσεις τοπίων των Αλπίγ κατά τη διαμονή του στο Σαιν-Ρεμύ-ντε-Προβάνς, στη βόρεια πλευρά τους. Μία από αυτές τις ζωγραφιές δωρήθηκε απο τον βαν Γκογκ στον φίλο του Εζέν Μπος.[4]

Στο μυθιστόρημα του Αλφόνς Ντωντέ Tartarin sur les Alpes (1885), που αποτελεί συνέχεια του Ταρταρέν της Ταρασκόν, η πλοκή εκτυλίσσεται στις Αλπίνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανόραμα των Αλπίγ


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αλπίναι ή Αλπίγι» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελ. 509