Αλέξανδρος (εγγονός του Σέλευκου Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλέξανδρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑχαιός
ΟικογένειαΔυναστεία των Σελευκιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣελευκίδας σατράπης

O Αλέξανδρος (έζησε τον 3ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Σελευκιδών ήταν Έλληνας (Μακεδόνας) ευγενής της Μ. Ασίας και υπηρέτησε ως αξιωματούχος στην Αυτοκρατορία τού εξαδέλφου του Αντιόχου Β΄ Θεού. Έγινε κυβερνήτης της Λυδίας και ίσως της Καρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Αχαιού (γιου τού Σελεύκου Α΄ Νικάτορος και της Απάμας) και μίας ανώνυμης Ελληνίδας. Ο πατέρας του ήταν πλούσιος ευγενής, που κατείχε ιδιοκτησίες στη Μ. Ασία. Η οικογένειά του είχε δύναμη εκεί με ισχυρές βασιλικές διασυνδέσεις. Αδέλφια του ήταν ο Ανδρόμαχος, η Αντιοχίς, η Λαοδίκη Α΄ και η Λαοδίκη Β΄.

Χρυσός στατήρας τού Αντιόχου Β΄ Θεού, εξαδέλφου τού Αλεξάνδρου. Στη μία όψη ο βασιλιάς φέρει διάδημα. Στην άλλη ο Απόλλων καθήμενος επί του ομφαλού, κρατεί βέλος και τόξο· επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ. 262-246 π.Χ., 18 χλσ., 8,5 γραμ.

Σύμφωνα με διασωθείσες επιγραφές, ο Αλέξανδρος ήταν ήδη ενεργός και κατείχε υψηλές θέσεις από την εποχή τού θείου του Αντιόχου Α΄ Σωτήρος. Ένα ψήφισμα που βρέθηκε στα Βαργύλια, προς τιμήν ενός δικαστή από την Τέω, αναφέρει, ότι ο Αλέξανδρος ήταν υπεύθυνος από τον Αντίοχο Α΄ Σωτήρα, που σημαίνει, ότι ήταν ένα είδος κυβερνήτη της περιοχής της Καρίας. Το ψήφισμα στη Βαργύλια χρονολογείται το 270-261 π.Χ.

Κατά τη βασιλεία τού εξαδέλφου του Αντιόχου Β΄ Θεού, ο Αλέξανδρος ήταν μία πολύ ισχυρή μορφή στη Μ. Ασία. Το διάστημα 261-244 π.Χ. στη Μαγνησία επί Σιπύλω, αναφέρεται ότι έγραψε μία επιστολή για την απονομή γης στους στρατιώτες και τιμήθηκε στις Τράλλεις.

Το έτος 240 π.Χ. ο Αλέξανδρος ήταν ακόμη πιστός στον Σέλευκο Β΄ Καλλίνικο, γιο τού προηγούμενου βασιλιά, καθώς ήταν κυβερνήτης της Λυδίας με βάση τις Σάρδεις. Όμως στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των αδελφών Σελεύκου Β΄ και Αντιόχου Ιέρακος, ο Αλέξανδρος υποστήριξε τον δεύτερο και κράτησε τις Σάρδεις ενάντια στον Σέλευκο Β΄.

Έπειτα από το τέλος τού εμφυλίου, δεν γνωρίζουμε κάτι για τον Αλέξανδρο. Ο ομώνυμός του ήταν ο Αλέξανδρος, γιος τού Σέλευκου Β΄, που όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του το 225 π.Χ., άλλαξε το όνομά του σε Σέλευκος Γ΄ Κεραυνός.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • R. A. Billows, Kings and colonists: aspects of Macedonian imperialism, BRILL, 1995
  • J. D. Grainger, A Seleukid prosopography and gazetteer, BRILL, 1997