Αινείας Βασιλειάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αινείας Βασιλειάδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αινείας Βασιλειάδης (Ελληνικά)
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχημικός

Ο Αινείας Βασιλειάδης (19262 Απριλίου 2007) ήταν Έλληνας χημικός.

Γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου, αλλά από το 1931 είχαν εγκατασταθεί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο του με άριστα το 1951. Κατόπιν, με υποτροφία του ΙΚΥ, σπούδασε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Ληντς της Αγγλίας, από όπου πήρε και το διδακτορικό του τον Νοέμβριο του 1956.

Από τον Απρίλιο του 1957 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1958 εργάσθηκε ως έκτακτος και κατόπιν, μέχρι τον Απρίλιο του 1959, ως τακτικός Βοηθός του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Χημείας, στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Απρίλιο του 1961 πήγε με υποτροφία και εργάσθηκε ερευνητικά στο Ινστιτούτο Μαλλιού του Άαχεν της Γερμανίας. Τον Ιούλιο του 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και προσλήφθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1964, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα επιμελητή στο Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1968 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και το 1970 τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση στην οποία ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του. Απεβίωσε τη Μεγάλη Δευτέρα του 2007, σε ηλικία 81 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στο Λεξικό θετικών επιστημών των Β.Ε. Σουρβίνου & Ι. Γουδέλη, εκδ. «Χάρη Πάτση», Αθήναι 1970, σελ. 453

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]