Αθανάσιος Ιατρίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Ιατρίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αθανάσιος Ιατρίδης (Ελληνικά)
Γέννηση1798 ή 1799
Καρπενήσι
Θάνατος1866
Αράχωβα Βοιωτίας
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
λιθογράφος
σχεδιαστής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αθανάσιος Ιατρίδης (1798 ή 17991866) ήταν Έλληνας ζωγράφος, λιθογράφος και σχεδιαστής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Καρπενήσι και λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μετακόμισε στη Βιέννη για να σπουδάσει ζωγραφική. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1827 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει λιθογραφία. Επέστρεψε στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα την Αίγινα το 1828. Το 1830 διορίστηκε βοηθός εφόρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, το οποίο ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση. Από το 1833, ανέλαβε καθήκοντα καθηγητή ιχνογραφίας στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας, και έναν χρόνο αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα και έγινε βοηθός της εκεί εφορείας αρχαιοτήτων. Παράλληλα το 1839 πραγματοποίησε ανασκαφές στη Χαιρώνεια και συνέβαλε στο στήσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών. Από το 1844 και μέχρι να πεθάνει το 1866 έμεινε στην Αράχωβα. Παράλληλα δημοσίευσε το έργο Συλλογή δημοτικών ασμάτων παλαιών και νέων μετά διαφόρων εικονογραφιών. Τα έργα του, κυρίως προσωπογραφίες, κινούνται στο ύφος του ναϊβισμού και της έντονης εκφραστικότητας, και πολλά από αυτά εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας. Ακόμη σχέδια του έχουν δημοσιευτεί στην Αρχαιολογική Εφημερίδα του Υπουργείου Παιδείας το 1837. Στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγεται μία συλλογή λιθογραφιών με σημαντικά ιστορικά θέματα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως και τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιατρίδης, Αθανάσιος». Εγκυκλοπαίδεια Δομή. http://www.ygeiaonline.gr/λεξικό/item/23599-iatridhs_auanasios. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2019. 
  2. «Ιατρίδης Αθανάσιος». www.nikias.gr. Ερευνητικό Κέντρο Πιστοποίησης Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]