Αθήναι (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΑΘΗΝΑΙ
Το φύλλο 5147 της εφημερίδας της 16 Ιουνίου 1914 (pdf)
Τύποςεφημερίδα
ΙδρυτήςΓεώργιος Πωπ
ΕκδότηςΓεώργιος Πωπ
Δ. Μοσχονάς (από το 1924)
Ίδρυση1902
ΈδραΑθήνα

Η εφημερίδα Αθήναι ήταν μια ιστορική ελληνική εφημερίδα με τόπο έκδοσης την Αθήνα, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εφημερίδα εξέδωσε για πρώτη φορά ο Γεώργιος Πωπ, με το πρώτο φύλλο της να κυκλοφορεί στις 20 Οκτωβρίου 1902 σε μεγάλο σχήμα εκτύπωσης. Ήταν η μόνη εφημερίδα που κόστιζε 10 λεπτά την εποχή που εκδόθηκε για πρώτη φορά. Όλες οι υπόλοιπες κόστιζαν 5 λεπτά. Όμως χάρη στο υψηλής ποιότητας περιεχόμενό της και την καλλιτεχνική της εκτύπωση, έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από το αναγνωστικό κοινό.

Ήταν τετρασέλιδη και η πρώτη που δημοσίευσε καλλιτεχνικά κλισέ. Στο διάστημα 1907-1912 διένειμε δωρεάν μηνιαίο φιλολογικό παράρτημα με μεταφράσεις ξένων λογοτεχνικών κειμένων, κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών και θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος. Κατείχε την πρωτιά στην κυκλοφορία, πουλώντας 2.000 φύλλα στην Αθήνα και στον Πειραιά και 3.000 στην επαρχία. Είχε επίσης πολλούς αναγνώστες συνδρομητές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Μεταξύ των συνεργατών της εφημερίδας ήταν οι Εμμανουήλ Λυκούδης, Σπύρος Παγανέλης, Θεόδωρος Βελλιανίτης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Γεώργιος Τσοκόπουλος, Πολύβιος Δημητρακόπουλος, Νικόλαος Ποριώτης, Γεώργιος Κορομηλάς, Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, Παναγιωτίδης και πολλοί άλλοι. Η τιμή της κατέβηκε στα 5 λεπτά μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ έγινε και εξασέλιδη. Είχε ανεξάρτητη γραμμή και δεν υποστήριζε κανένα κόμμα.

Με το στρατιωτικό κίνημα του 1922, η εφημερίδα διέκοψε την κυκλοφορία της για να μην υποτάξει τις απόψεις της στις επιλογές του νέου καθεστώτος. Με την επάνοδο στην πολιτική ομαλότητα, το 1924 επανακυκλοφόρησε υπό τη διεύθυνση του Δ. Μοσχονά. Αλλά ένα χρόνο αργότερα την έκλεισε η δικτατορία του Πάγκαλου, επειδή ακολουθούσε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή. Έκτοτε δεν επανακυκλοφόρησε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κοινωνιολογικόν και Πολιτικόν Λεξικόν, έκδοση εφημερίδας Ανεξάρτητος.