Αερόστεον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αερόστεον

Το Αερόστεον (σχηματίζεται από τις λέξεις οστό και αέρας) είναι γένος είτε αλλοσαυροειδών είτε τυρανοσαυροειδών θερόποδων δεινοσαύρων, που συναντάται στην Ύστερη Κρητιδική Περίοδο (84 εκατομμύρια χρόνια πριν) στην περιοχή της σημερινής Αργεντινής. Το μοναδικό εύρημα ανακαλύφθηκε το 1996, ένα χιλιόμετρο βόρεια του Ρίκο Κολοράντο, στην επαρχία Μεντόζα. Από την τοποθεσία αυτή φέρει και το όνομά του, «Α. riocoloradensis». Το αναπνευστικό του σύστημα ομοιάζει με εκείνο των πουλιών. Κάποια από τα οστά του είναι πορώδη (περιέχουν αέρα, οπότε ο σκελετός ελαφρώνει), εξ ου και η ονομασία του.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αερόστεον είχε 9 μέτρα μήκος, βάρος δύο τόνους και ήταν δίποδος σαρκοφάγος δεινόσαυρος. Τα υπολείμματα από τα οποία ταυτοποιήθηκε περιλαμβάνουν ένα δόντι, κάποια κρανιακά οστά, μερικούς ή ολόκληρους σπονδύλους από τον αυχένα, την πλάτη, και το ιερό οστό, μερικά αυχενικά και ραχιαία πλευρά, δερματικά (ασύνδετα με τον σκελετό) οστά στην κοιλιακή χώρα, διχαλωτές συγχωνεύσεις κλειδών (γιάντες), αριστερό ωμοπλατιαίο σύμπλεγμα, αριστερό λαγόνι και αριστερό και δεξί ηβικό οστό. Κάποια από τα οστά δεν ήταν πλήρως ενωμένα, ένδειξη πως δεν είχε πλήρως ενηλικιωθεί.

Φυσιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο αναπνευστικό του σύστημα πιθανολογείται η συμμετοχή ενός σάκου με αέρα ο οποίος επιτρέπει την αναπνοή ελλείψει διαφράγματος, βοηθώντας την κίνηση των πνευμόνων, όπως δηλαδή στα πτηνά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να είχε αρχικά αναπτυχθεί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και έπειτα να απέκτησε ρόλο στο αναπνευστικό σύστημα.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αερόστεον δεν φάνηκε αρχικά να ανήκει σε κάποια από τις τρεις κύριες ομάδες των μεγάλων θερόποδων που είναι γνωστό ότι ζούσαν στις νότιες ηπείρους κατά τη διάρκεια του σταδίου Santonian της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου. Αρχικά σχετίστηκε με τους αλλόσαυρους και συγκεκριμένα με τα μεγαράπτορα, και μετέπειτα ανάλυση το τοποθετεί με τους τυραννόσαυρους.