Αεροδρόμιο της Ριέκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°13′1″N 14°34′13″E / 45.21694°N 14.57028°E / 45.21694; 14.57028

Αεροδρόμιο της Ριέκα
Χάρτης
Είδοςαερολιμένας και αεροδρόμιο με τακτικές πτήσεις
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°13′1″N 14°34′13″E
Διοικητική υπαγωγήΟμίσαλι
ΧώραΚροατία
Ολοκλήρωση2  Μαΐου 1970
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Αεροδρόμιο της Ριέκα (κροατικά: Zračna luka Rijeka‎‎, ιταλικά: Aeroporto di Fiume‎‎) (IATA: RJK, ICAO: LDRI) είναι διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη Ριέκα της Κροατίας. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Ομίσαλι στο νησί Κρκ, 17 χλμ. από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ριέκα. Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης από και προς το αεροδρόμιο πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν χρησιμοποιείται από πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για τουρίστες πετούν στα βόρεια τμήματα της κροατικής ακτής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο της Ριέκα άνοιξε τον Μάιο του 1970. Το πρώτο αεροπλάνο που αναχώρησε μετέφερε τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και τη σύζυγό του.[1]

Πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ριέκα ήταν χωρισμένη μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Ιταλίας. Το γιουγκοσλαβικό τμήμα της πόλης εξυπηρετούνταν από το αεροδρόμιο στο Σούσακ. Η εγχώρια αεροπορική εταιρεία Aeroput άνοιξε ένα δρομολόγιο που συνέδεε το Σούσακ με το Ζάγκρεμπ το 1930 και ένα χρόνο αργότερα, ένα δρομολόγιο που συνέδεε το Ζάγκρεμπ με το Βελιγράδι μέσω Σούσακ, Σπλιτ και Σαράγεβο. Μέχρι το 1936, η Aeroput συνέδεσε την πόλη με το Βελιγράδι, το Μπόροβο, τη Λιουμπλιάνα, το Σεράγεβο, το Σπλιτ και το Ζάγκρεμπ.[2] Το ιταλικό τμήμα της πόλης συνδέονταν με πολλές ιταλικές πόλεις με τακτικές πτήσεις που παρείχε η ιταλική εταιρεία Ala Littoria.[3]

Το αεροδρόμιο στο Γκρόμπνικ είχε δυσκολίες με μεγαλύτερα αεροπλάνα, καθώς οι διάδρομοί του ήταν κοντά στους λόφους στα ανατολικά της πόλης. Με μεγαλύτερα αεροσκάφη να έρχονται, οι σχεδιαστές αποφάσισαν μια τοποθεσία στο Κρκ, αφού εξέτασαν τοποθεσίες κοντά στην Οπατίγια και κοντά στο Ούρινι, οι οποίες θα απαιτούσαν απομάκρυνση μερικών όγκων λόφων.[1]

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο της Ριέκα διαθέτει ένα ενιαίο κτήριο τερματικού σταθμού που χρονολογείται από τα αρχικά του εγκαίνια το 1970. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχουν γίνει μικρές αναβαθμίσεις. Ο τερματικός σταθμός έχει 7 πύλες, 1 εσωτερικού και 6 διεθνείς. Καμία από τις πύλες δεν έχει γέφυρες αεροπλάνων και η επιβίβαση γίνεται με περπάτημα από τον τερματικό σταθμό απευθείας στο αεροσκάφος. Η αίθουσα αφίξεων διαθέτει μονή ζώνη αποσκευών. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μικρό duty free στη διεθνή περιοχή, που περιλαμβάνει κυρίως εμπορεύματα τοπικής παραγωγής, καθώς και ένα καφέ-μπαρ. Ένα άλλο μπαρ με περιορισμένη επιλογή σνακ βρίσκεται πριν την είσοδο. Οι αναχωρήσεις εσωτερικού δεν έχουν εγκαταστάσεις μετά από τον έλεγχο ασφαλείας. Αρκετά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων διατηρούν τα γραφεία τους κατά τη θερινή περίοδο.

Το αεροδρόμιο έχει έναν ενιαίο διάδρομο μήκους 2.500 μέτρων και πλάτους 45 μέτρων. Καθώς δεν υπάρχουν τροχόδρομοι, το αεροπλάνο πρέπει να στρίψει στο τέλος του διαδρόμου και να κινηθεί κατά μήκος του διαδρόμου πίσω στον τερματικό σταθμό.

Επίγεια μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται στο νησί Κρκ, υπάρχει μια αποκλειστική γραμμή λεωφορείου από τη Ριέκα και το Ομίσαλι που εκτελεί δρομολόγια ανάλογα με τις ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες άφιξης των πτήσεων. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν κρατήσεις 24 ώρες πριν την αναχώρηση, το λεωφορείο δεν λειτουργεί.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε το πηγαίο ερώτημα Wikidata.


Περιστατικά και ατυχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στις 23 Μαΐου 1971, η πτήση 130 της Aviogenex συνετρίβη κατά την προσέγγιση του αεροδρομίου της Ριέκα λόγω δύσκολης προσγείωσης σε κακές καιρικές συνθήκες,[4] σκοτώνοντας 78 άτομα και αφήνοντας 5 επιζώντες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο διάσημος Κροάτης ποιητής Γιόσιπ Πούπατσιτς, με τη σύζυγο και την κόρη του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Nesuđeni aerodrom na Urinju – Moja Rijeka». www.mojarijeka.hr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2016. 
  2. Drustvo za Vazdusni Saobracaj A D – Aeroput (1927–1948) at europeanairlines.no
  3. Ala Littoria στο timetableimages.com
  4. ASN Aircraft accident Tupolev 134A YU-AHZ Rijeka Airport (RJK) Αρχειοθετήθηκε 2011-03-19 στο Wayback Machine. – 2 photographs

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]