Αδελφότητα «Η Χρυσοπηγή»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αδελφότητα «η Χρυσοπηγή» ήταν ουσιαστικά χριστιανική αδελφότητα με έδρα το Συνοδικό Μοναστήρι της Παναγίας της «Χρυσοπηγής» στο Καπανδρίτι. Μέλη της αδελφότητας υπήρξαν οι Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, Καλλίνικος Καρούσος, Αμβρόσιος Λενής, Ευσέβιος Πιστολής και άλλοι.[1][2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1957 ο Χρήστος Παρασκευαΐδης ήταν ψάλτης στην Αγία Ζώνη Κυψέλης και εκεί συνάντησε τον τότε διάκονο Καλλίνικο Καρούσο (μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς), ο οποίος λειτουργούσε στον ίδιο ναό. Εκείνος του γνώρισε τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο). Το 1958 οι τρεις ίδρυσαν τη μοναστική αδελφότητα «Η Χρυσοπηγή».

Το 1961 εγκαταστάθηκαν και οι τρεις στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίστηκε ηγούμενος ο Καλλίνικος. Μετά από παραμονή δύο ετών στη μονή, οι τρεις κληρικοί επέστρεψαν στην Αθήνα λόγω διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ αυτών και του επιχώριου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου.[3]

Το 1973 οι Καλλίνικος Καρούσος, Αμβρόσιος Λενής και Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης ίδρυσαν τη Μονή Παναγίας «Χρυσοπηγής», της οποίας ο Καλλίνικος ορίστηκε ηγούμενος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «H «Χρυσοπηγή» είναι πάντα εδώ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. 24 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «Δράση και άνοδος με τη Χρυσοπηγή». Kathimerini.gr. 29 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. Η Χρυσοπηγή είναι πάντα εδώ, από την εφημερίδα Το Βήμα