Αδαμσίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το αέριο adamsite, επίσης αδαμσίτης (DM)[1] (αρσενική διφαινυλαμίνη χλωροαρσίνη, ή διφαινυλοαμινοχλωροαρσίνη)[2] είναι δυνάμει θανατηφόρο πταρνιστικό αέριο που προκαλεί και εμετό καταστολής, που αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α. και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Α' Π.Π.. Για καταστολή χρησιμοποιήθηκε κατά της διαδήλωσης του Bonus Army στην Ουάσινγκτον, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1932[3].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για άοσμη κρυσταλλική οργανική ένωση που χρησιμοποιείται στην ατμώδη μορφή της ως ερεθιστικό των πνευμόνων. Με τη μορφή κίτρινου καπνού[4] ερεθίζει τα μάτια, τους πνεύμονες και προκαλεί πτάρνισμα, έμετο[5] και αίσθηση δυσφορίας στη μύτη, τον λάρυγγα και το στήθος. Η παρατεταμένη επαφή με το αέριο προκαλεί ζαλάδα, πονοκέφαλο, γενική φυσική αδυναμία και απελπισία. Οι επιδράσεις του διαρκούν συνήθως 12 ώρες και η μόνη προστασία κατά της εισπνοής του αερίου είναι μία καλή μάσκα με καλό μηχανικό φίλτρο[6].

Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο απαιτείται αρχικά απόσταση ασφαλείας ή απομόνωση της περιοχής σε περιφέρεια 60 περίπου μέτρων για μικρές κηλίδες από το σημείο διάχυσης του αερίου και σε περίπτωση αντίθετου ανέμου 400 μέτρα το πρωί και 1,2 χλμ το βράδυ. Στην περίπτωση μεγάλων κηλίδων, δηλαδή εκτεταμένης χρήσης του αερίου και αντίθετου ανέμου απαιτείται απόσταση ασφαλείας 2,3 χλμ το πρωί και 5,2 το βράδυ[7].

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://eur-law.eu/EL/Koinos-stratiotikos-katalogos-tes-Europaikes-Enoses-exoplismos-kaluptetai,256084,d[νεκρός σύνδεσμος].
  2. «Επικίνδυνα υλικά 2008, Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2013. 
  3. «Coxey's Army Will March Again!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2013. 
  4. (DM) Vomiting Agent[νεκρός σύνδεσμος]. National Institute for Occupational Safety and Health. August 22, 2008.
  5. Committee on Review and Evaluation of the Army Non-Stockpile Chemical Material Disposal Program, U.S. Research Council. Disposal of Chemical Agent Identification Sets, Βλ. (Google Books), σ. 15, National Academies Press, 1999, (ISBN 0-309-06879-7).
  6. adamsite. (2011). In Encyclopædia Britannica. Ανάκτηση http://www.britannica.com/EBchecked/topic/5222/adamsite.
  7. υλικά 2008, Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος[νεκρός σύνδεσμος]

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]