Αγροτική παράβαση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως Αγροτική παράβαση χαρακτηρίζεται γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που αντίκειται στην κείμενη αγροτική νομοθεσία. Στις αγροτικές παραβάσεις ή αγροτικά αδικήματα περιλαμβάνονται αφενός οι πάσης φύσεως αγροτικές ζημίες από ανθρώπινη δραστηριότητα, και αφετέρου οι αγρονομικές παραβάσεις όπως αυτές καθορίζονται με ειδικότερες διατάξεις. Αρμόδιες καθ΄ ύλη και κατά τόπο Αρχές που επιλαμβάνονται και βεβαιώνουν αυτές είναι οι Αγροτικές και Αστυνομικές Αρχές καθώς και τα Αγρονομικά ή Κοινοτικά Συμβούλια. Σ΄ αυτές ενδέχεται να εμπλακούν και Λιμενικές Αρχές ως προς την πρόσβαση παραβατών σε νησίδες.

Είδη παραβάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά στην έννοια αγροτικών παραβάσεων συμπεριλαμβάνονται:

  1. Οι αγροτικές ζημίες. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται αδικήματα αγροτικής κλοπής, αγροτικής υπεξαίρεσης και αγροτικής φθοράς
  2. Οι καθαρά αγροτικές παραβάσεις. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται αδικήματα που αφορούν: διατάραξη ροής αρδευτικών υδάτων, απαγορεύσεις δικαστικών αποφάσεων, παράνομη σύλληψη ζώων ή είσπραξη συλλήπτρων, μετακίνηση οροσήμων, αφύλακτα πηγάδια και τοποθέτηση παγίδων.
  3. Οι αγρονομικές παραβάσεις. Σ' αυτές περιλαμβάνονται ειδικότερες περιπτώσεις που επισύρουν εκτός από πρόστιμο και ποινική δίωξη, έχοντας σχέση περισσότερο με την υγιεινή αγροτικών εκτάσεων και την προστασία ανθρώπων και ζώων.

Εκδίκαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αρμόδια όργανα για την εκδίκαση αγροτικών παραβάσεων είναι τα αγροτικά πταισματοδικεία. Βασική νομοθεσία λειτουργίας αυτών είναι το ΝΔ 3030/1954 όπως αυτό έχει συμπληρωθεί και τροποποιηθεί σήμερα. Τα αγροτικά αδικήματα εισάγονται προς εκδίκαση εντός 20 ημερών από την ημέρα που έγινε καταγγελία στον τοπικό αγρονόμο. Οι δε επιδόσεις των σχετικών κλητηρίων εγγράφων ή άλλων δικογράφων ή αποφάσεων γίνονται συνηθέστερα από τους αγροφύλακες. Ο παραπάνω νόμος παρέχει επίσης το δικαίωμα στον αρμόδιο υπουργό την ανάθεση της εκδίκασης αγροτικών και αγρονομικών παραβάσεων και ζημιών στον τοπικό αγρονόμο όταν αυτές πρόκειται για μικρές ζημίες.

Για δε τα αυτόφωρα παραπάνω αδικήματα ακολουθείται ιδιαίτερη διαδικασία, χωρίς την απαραίτητη παρουσία δημοσίου κατηγόρου, επιλαμβανόμενος απ΄ ευθείας ο πταισματοδίκης. Εναντίον των αποφάσεων των αγροτικών πταισματοδικείων επιτρέπεται το ένδικο μέσο της έφεσης στο κατά τόπο αρμοδιότητας μονομελές πρωτοδικείο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]