Αγάγ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγάγ
Γενικές πληροφορίες
Αιτία θανάτουεκτέλεση
Συνθήκες θανάτουεξωδικαστικός φόνος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αγάγ (εβρ. אֲגַג) ήταν πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, βασιλιάς του νομαδικού έθνους των Αμαληκιτών, εχθρών των Ισραηλιτών.

Μελετητές έχουν προτείνει ότι η λέξη «Αγάγ» ήταν μια δυναστική γενική ονομασία για τους βασιλείς των Αμαληκιτών, ακριβώς όπως ο τίτλος «Φαραώ» χρησιμοποιείτο ως ονομασία των βασιλέων της Αρχαίας Αιγύπτου.[1][2] Η ετυμολογία του ονόματος είναι αβέβαιη κατά τον John L. McKenzie (1995)[3] ενώ ο Cox (1884) πρότεινε τη μετάφραση «υψηλός».[4]

Στην Πεντάτευχο η έκφραση «η βασιλεία του θα υψωθεί περισσότερο εκείνης του Αγάγ και το βασίλειό του θα μεγαλώσει» αποδίδεται στον Βαλαάμ στους Αριθμούς (κδ΄ 7), στον τρίτο προφητικό λόγο του, για να χαρακτηρίσει έναν μελλοντικό Βασιλιά του Ισραήλ που θα ήταν «υψηλότερος» ακόμα και από τον βασιλιά των Αμαληκιτών. Ο συγγραφέας εδώ υπονοεί τη σημασία της λέξεως «αγάγ» ως «υψηλός» προκειμένου να υποδηλώσει ότι ο βασιλιάς του Ισραήλ θα ήταν ακόμα «υψηλότερος από τον Υψηλό». Η χρήση τέτοιων λογοπαιγνίων αποτελεί χαρακτηριστική τάση στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.[4]

Ο βασιλιάς Αγάγ ωστόσο αναφέρεται στο βιβλίο Α΄ Βασιλειών της Π. Διαθήκης ως ένα συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο στις αρχές του 11ου αιώνα π.Χ., ο βασιλιάς εκείνος που εξόργισε τον Θεό εξαιτίας των κακουργιών που διέπραξαν οι Αμαληκίτες σε βάρος των Εβραίων. Τότε ο Θεός ανέθεσε, δια του προφήτη Σαμουήλ, στον βασιλιά Σαούλ να εξολοθρεύσει τον Αγάγ και τον λαό του. Πράγματι, ο Σαούλ κατατρόπωσε τους Αμαληκίτες και αιχμαλώτισε τον Αγάγ. Επέδειξε όμως οίκτο για τον νικημένο εχθρό του, γεγονός που ανάγκασε τον Σαμουήλ να εκτελέσει ο ίδιος τη θεϊκή προσταγή: «Καὶ εἶπε Σαμουήλ· προσαγάγετέ μοι τὸν Ἀγὰγ βασιλέα Ἀμαλήκ. καὶ προσῆλθε πρὸς αὐτὸν Ἀγὰγ τρέμων, καὶ εἶπεν Ἀγάγ· εἰ οὕτω πικρὸς ὁ θάνατος; καὶ εἶπε Σαμουὴλ πρὸς Ἀγάγ· καθότι ἠτέκνωσε γυναῖκας ἡ ρομφαία σου, οὕτως ἀτεκνωθήσεται ἐκ γυναικῶν ἡ μήτηρ σου, καὶ ἔσφαξε Σαμουὴλ τὸν Ἀγὰγ ἐνώπιον Κυρίου ἐν Γαλγάλ.» (Α΄ Βασιλ., ιε΄ 32-33)


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cox 1884, σελ. 110.
  2. J.D. Douglas· Merrill C. Tenney (3 Μαΐου 2011). Moisés Silva, επιμ. Zondervan Illustrated Bible Dictionary. Harper Collins. σελ. 32. ISBN 978-0-310-49235-1. 
  3. John L. Mckenzie (Οκτώβριος 1995). The Dictionary Of The Bible. Simon and Schuster. σελ. 15. ISBN 978-0-684-81913-6. 
  4. 4,0 4,1 Cox 1884, σελ. 111.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]