Αββάδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Αββάδες ή Αβάδες, που είναι ο πληθυντικός του αξιώματος αββάς (ηγούμενος μοναστηριού) αναφέρονται στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση δύο ή τρεις ομάδες ανώνυμων μοναχών (όχι μόνο ηγουμένων, αλλά κυρίως απλών μοναχών), τους οποίους έσφαξαν Άραβες ληστές και αναδείχθηκαν έτσι σε μάρτυρες, που τιμώνται ως άγιοι από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Πιο συγκεκριμένα:

Οι «εν Σινά και Ραϊθώ» αναιρεθέντες Αββάδες/Πατέρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μοναχούς στη Ραϊθώ, τη σημερινή παραθαλάσσια Τορ στο νότιο μέρος της Χερσονήσου του Σινά, ή επιπροσθέτως αλλού. Αν πρόκειται για δύο διαφορετικές, μη ταυτιζόμενες, περιπτώσεις σφαγής, όπως μάλλον υπονοεί ο σύνδεσμος «και», τότε η πρώτη έλαβε χώρα στη Ραϊθώ, ενώ η άλλη στην Ιερά Μονή Όρους Σινά στη Χερσόνησο του Σινά. Σε αμφότερες όμως η μνήμη των αγίων μαρτύρων τους εορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου.

Η σφαγή της Ραϊθούς έγινε στις 22 Δεκεμβρίου άγνωστου έτους, αλλά τον 5ο αιώνα μ.Χ., όπως παραδίδει ο Όσιος Νείλος, και οι μοναχοί που θανατώθηκαν ήταν 33 τον αριθμό. Επιπλέον αναφέρεται ότι τον 4ο αιώνα, στην ερειπωμένη σήμερα Ιερά Μονή Λαύρα της Ραϊθούς σφαγιάστηκαν 40 μοναχοί από Άραβες («Οι εν Ραϊθώ αναιρεθέντες τεσσαράκοντα Άγιοι»)[1].

Η άλλη (;) σφαγή έλαβε χώρα είτε επί Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β´ (επίσης 5ος αιώνας), είτε επί Αυτοκράτορα Μαυρικίου, περί τα τέλη του 6ου αιώνα. Στην περίπτωση αυτή οι ληστές έσφαξαν 38 μοναχούς, και μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονταν και δύο «επώνυμοι»: ο πρώην έπαρχος Κωνσταντινουπόλεως Νείλος (καμιά σχέση με τον προαναφερθέντα) και ο γιος του Θεόδουλος. Ωστόσο δύο μοναχοί, ο Ησαΐας και ο Σάββας, έμειναν ζωντανοί και έθαψαν τους υπόλοιπους.

Οι εν Αμινσώ Αββάδες της Μονής του Αγίου Σάββα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι οι λεγόμενοι «Μαύροι» ή «Σαββαΐτες». Ο αριθμός τους είναι αβέβαιος, καθότι σύμφωνα με τους έντυπους συναξαριστές ήταν είκοσι, ενώ κατά τον Δοσίθεο Ιεροσολύμων ήταν 44. Μαρτύρησαν σε άγνωστη χρονολογία στη μονή τους του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα και η μνήμη τους εορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αβάδες» στην Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, έκδ. 2006, τόμος 1, σσ. 54-55