Ααρτράικε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°7′8″N 3°5′28″E / 51.11889°N 3.09111°E / 51.11889; 3.09111

Ααρτράικε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ααρτράικε
51°7′10″N 3°5′26″E
ΧώραΒέλγιο
Διοικητική υπαγωγήZedelgem
Υψόμετρο34 μέτρα
Ταχ. κωδ.8211
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ααρτράικε (Aartrijke), είναι κωμόπολη του BΔ Βελγίου, στην επαρχία Δυτική Φλάνδρα (West-Vlaanderen). Έχει έκταση 21,52 χμ² και πληθυσμό 4.533 κατοίκους (2006). Από το 1977 ανήκει στο δήμο Ζέντελχεμ (Zedelgem).[1]

Ο κάτοικος της πόλης ονομάζεται Ααρτράικενααρ (πληθ. Ααρτράικενααρς) (Aartrijkenaar-s).[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Ααρτράικε εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έγγραφο του 893 μ.Χ. ως Artiriacum, με την περιοχή να ανήκει στον κόμη της Φλάνδρας. Στο κενό εξουσίας που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Βίκινγκς, ο κόμης κατέλαβε το χώρο παράνομα από τον επίσκοπο του Ντόρνικ-Νογιόν (Doornik-Noyon). Στην εποχή του Παλαιού Καθεστώτος (Ancien Regime), το Ααρτράικε ανήκε κατά τα δύο τρίτα, περίπου στο Φρέιε (Vrije) και, κατά το ένα τρίτο στο Βέινεντάλε (Wijnendale). Μικρό ποσοστό, 2% περίπου ανήκε στο φέουδο Κανούνικσε (Kannunikse) και μερικά εκτάρια στο φέουδο Χάουτσε (Houtse).

Μεγάλο μέρος από το αρχειακό υλικό του Ααρτράικε φυλάσσεται στο Κρατικό και το Αρχείο OCMW της Μπρυζ, αλλά και στο αρχείο του δήμου Ζέντελχεμ (Zedelgem). Επίσης, στοιχεία σχετικά με την ιστορία της πόλης γράφηκαν από τον Ζυλ Πολέ (Jules Pollet): «Συμβολή στην ιστορία του Ααρτράικε». Τέλος ο Ντάνιελ Γιάνσενς (Daniel Janssens) δημοσιεύει περιστασιακά άρθρα στο περιοδικό "Agenda" για την ιστορία του Ααρτράικε.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγ. Ανδρέας στο Ααρτράικε
  • Ο Άγιος Ανδρέας (Sint Andreas): εκκλησία νεο-γοτθικού ρυθμού, κατασκευασμένη μεταξύ 1894-1900. Βρίσκεται στην Πλατεία της Αγοράς της πόλης.
  • Το Κάστρο (Het Kasteel d'Aertrycke): βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο δρόμο προς το Τόρχαουτ (Torhout). Κτίστηκε μεταξύ 1868-71, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Γιόζεφ Σχάντε (Joseph Schadde) από την Αμβέρσα. Λειτουργεί ως ξενοδοχειακή μονάδα πολυτελείας.[3]
  • Η ζυθοποιία Λέων (Brouwerij de Leeuw): λειτουργούσε από το 1871 και σήμερα στεγάζει το αρχείο της πόλης.
  • Το Μνημείο Πολέμου (Het Oorlogsmonument): μνημείο των πεσόντων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αντίθεση με άλλα ηρώα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο Βέλγιο, εδώ αναγράφεται: «Ποια (ανόητη) βούληση κείται πάνω στο αίμα μας;». Αυτό καθιστά το μνημείο του Ααρτράικε μοναδικό επειδή δεν δοξάζει τον ηρωισμό του πολέμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Les communes" sur le portail des services publics belges [archive]
  2. VRTtaal.net - Aartrijke
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Doorbraak.be (Meer dan een mening): Etienne Vermeersch over ‘Meester Pol’ van Aartrijke
  • Aartrijke leeft.be