Ύδνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ύδνα
Γενικές πληροφορίες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακολυμβήτρια
επαγγελματίας δύτης
Περίοδος ακμής480 π.Χ.
Οικογένεια
ΓονείςΣκυλλίας

Η Ύδνα της Σκιώνης (fl. 480 π.Χ.)[1] ήταν αρχαία Ελληνίδα κολυμβήτρια και δύτρια, στην οποία δόθηκαν τα εύσημα για την καταστροφή του περσικού ναυτικού το 480 π.Χ..

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Παυσανία (Περιγραφή της Ελλάδας, 10.19.1.), πριν από μια κρίσιμη ναυμαχία με τους Πέρσες, η Ύδνα και ο πατέρας της, ο Σκυλλίας, προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν τις ελληνικές δυνάμεις, προξενώντας υποβρύχιες ζημίες στον κοντινό περσικό ναυτικό στόλο. Αφού έφτασε στην Ελλάδα, ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης αγκυροβόλησε τα πλοία του στα ανοικτά του Πηλίου για να περιμένει μία καταιγίδα πριν από τη Μάχη του Αρτεμισίου. Η Ύδνα ήταν γνωστή στην Ελλάδα ως επιδέξια κολυμβήτρια, έχοντας εκπαιδευτεί από τον πατέρα της, έναν επαγγελματία εκπαιδευτή κολύμβησης, από νεαρή ηλικία.[2] Ήταν γνωστή για την ικανότητά της να κολυμπά σε μεγάλες αποστάσεις και να βουτάει βαθιά στον ωκεανό.

Τη νύχτα της επίθεσης, ο πατέρας και η κόρη κολύμπησαν για να φτάσουν στα πλοία.[2] Κολύμπησαν σιωπηλά ανάμεσα στα σκάφη, χρησιμοποιώντας μαχαίρια για να κόψουν τα αγκυροβόλια και να απομακρύνουν τις βυθισμένες άγκυρες. Χωρίς άγκυρες και αγκυροβόλια να ασφαλίζουν τα πλοία, αυτά συγκρούστηκαν στο ταραχώδες νερό. Τα περισσότερα από τα πλοία υπέστησαν σημαντικές ζημιές και μερικά βυθίστηκαν. Η καθυστέρηση που προέκυψε επέτρεψε στο ελληνικό ναυτικό περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί στο Αρτεμίσιο και τελικά οδήγησε στη νίκη των ελληνικών δυνάμεων στη Σαλαμίνα.

Σε ένα άλλο χρονικό του Ηρόδοτου, ο Σκυλλίας εργαζόταν για τους Πέρσες ως δύτης, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος του θησαυρού που βυθίστηκε στην καταιγίδα πριν εγκαταλείψει την ελληνική πλευρά. Υποτίθεται ότι κολύμπησε υποβρύχια από τις Αφφές στο Αρτεμίσιο, πιθανώς χρησιμοποιώντας ένα πρωτόγονο αναπνευστήρα ή ένα κλεμμένο σκάφος και έφερε στους Έλληνες πληροφορίες για τον περσικό στόλο. Αυτή η ιστορία υπονοεί ότι ήταν Έλληνας διπλός πράκτορας στον Περσικό στόλο, τον οποίο θα είχε σαμποτάρει με την Ύδνα και θα επωφελούταν επαγγελματικά πριν δραπετεύσει.[3]

Σε ευγνωμοσύνη για τον ηρωισμό που έδειξε η Ύδνα και ο πατέρας της, οι Αμφίκτιοι τους αφιέρωσαν αγάλματα στους Δελφούς, τον πιο ιερό χώρο του ελληνιστικού κόσμου. Ο Παυσανίας μας λέει ότι «δίπλα στο άγαλμα του Γοργία υπάρχει μια αναθηματική προσφορά των Αμφικτυόνων προς τον πατέρα και την κόρη».[4] Πιστεύεται ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων λεηλάτησε το άγαλμά της και επέστρεψε μαζί του στη Ρώμη τον πρώτο αιώνα μ.Χ..[5]

Στη μυθοπλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ύδνα εμφανίζεται στο μυθιστόρημα της Έλβα Σοφρόνια Σμιθ του 1954, Adventure calls.

Ο Σκυλλίας εμφανίζεται στην ταινία 300:Η άνοδος της Αυτοκρατορίας του 2014, όπου ενσαρκώνεται από τον Κάλαν Μάλβεϊ, αν και η Ύδνα δεν εμφανίζεται, καθώς έχει αντικατασταθεί από έναν γιο που ονομάζεται Κάλιστος (Τζακ Ο'Κόνελ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. United States Naval Institute Proceedings, Volume 68, 1942, p.662
  2. 2,0 2,1 Μαρκ, Τζόσουα (20 Αυγούστου 2014). «Ten Noble and Notorious Women of Ancient Greece». Ancient History Encyclopedia. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. Μάιερ, Φικ (2014). A History of Seafaring in the Classical World (Routledge Revivals). Routledge. ISBN 9781317701118. 
  4. A New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography Mythology and Geography, από τον Σερ Ουίλιαμ Σμιθ, Charles Anthony LLD, 1878 σελ.792
  5. Lightman, Marjorie (2008). A to Z of Ancient Greek and Roman Women. Infobase Publishing. σελίδες 158. ISBN 0816067104.