Όξφορντ Σίτι Φ.Κ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όξφορντ Σίτι
Επίσημη ονομασίαΌξφορντ Σίτι Φούτμπολ Κλαμπ
ΠροσωνύμιοThe Hoops
Ίδρυση1883, πριν 141 έτη (1883)
ΈδραΗνωμένο Βασίλειο
ΣτάδιοΜαρς Λέιν, Μάρστον, Οξφόρδη
ΠρόεδροςΜπράιαν Κοξ
ΠροπονητήςΝτέιβιντ Όλντφιλντ
ΠρωτάθλημαΝάσιοναλ Λιγκ Σάουθ
Ιστότοποςhttp://www.oxfordcityfc.co.uk
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Το Μαρς Λέιν (Marsh Lane), η έδρας της Όξφορντ Σίτι.

Η Όξφορντ Σίτι Φούτμπολ Κλαμπ (αγγλικά:Oxford City Football Club) είναι αγγλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, με έδρα το Μάρστον της Οξφόρδης. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στη Νάσιοναλ Λιγκ Σάουθ, το έκτο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου και παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο γήπεδο Μαρς Λέιν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος έπαιξε τον πρώτο του καταγεγραμμένο αγώνα το Δεκέμβριο του 1883 και σύντομα έγινε ο κορυφαίος σύλλογος στο Όξφορντσαϊρ, κερδίζοντας το Κύπελλο Ερασιτεχνών το 1906, προτού ενταχθεί στην Ίσθιαν Λιγκ το επόμενο έτος.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο σύλλογος έπεσε σε πτώση και σύντομα έμεινε πίσω από την Χέντιγκτον Γιουνάιτεντ, αφού αυτός ο σύλλογος έγινε επαγγελματικός το 1949. Καταβλήθηκε προσπάθεια να επιστρέψει ο σύλλογος σε επιτυχία το 1979, όταν έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και αργότερα όταν ο θρυλικός Μπόμπι Μουρ ορίστηκε προπονητής, με τον πρώην συμπαίκτη του στη Γουέστ Χαμ, Χάρι Ρέντναπ, ως βοηθό του.

Ο σύλλογος έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του το 1988, όταν εκδιώχθηκε από το γήπεδο White House από τους ιδιοκτήτες του, το Κολέγιο Μπρεϊζνόουζ της Οξφόρδης, το οποίο το πούλησε για κατοικίες. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Ίσθμιαν Λιγκ και ο σύλλογος δεν μεταρρυθμίστηκε και δεν επέστρεψε στις ανώτερες κατηγορίες μέχρι το 1990, όταν, με βάση του το Κάτσλοου Παρκ, εντάχθηκαν στην 1η Κατηγορία της Σάουθ Μίντλαντς Λιγκ, κερδίζοντας τον προβιβασμό στην πρώτη του σεζόν. Επέστρεψε στην Ίσθμιαν Λιγκ το 1993, όπου επίσης μετακόμισε στο σημερινό της γήπεδο. Ο σύλλογος συνέχισε να ανεβαίνει τις κατηγορίες του συγκεκριμένου πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και έφτασε στον τελικό του FA Vase το 1995.

Τα κυριότερα γεγονότα της επόμενης δεκαετίας περιελάμβαναν δύο χρόνια στην Πρέμιερ Ντιβίζιον της Ίσιμιαν Λιγκ και μία επικό χρονιά στο Κύπελλο Αγγλίας τη σεζόν 1999-2000, η οποία κορυφώθηκε σε μία «μάχη» τριών αγώνων εναντίον της Γουίκομπ Γουόντερερς στον πρώτο γύρο, όπου τελικά έχασε με 1-0 στο γήπεδο Μέινορ Γκράουντ της Όξφορντ Γιουνάιτεντ. Ο πρώτος επαναληπτικός αγώνας είχε εγκαταλειφθεί εξαιτίας ενός συναγερμού πυρκαγιάς, ακριβώς τη στιγμή που ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία των πέναλτι.[1] Αυτή παραμένει η μοναδική ισοπαλία στο Κύπελλο Αγγλίας που πήγε σε δεύτερο επαναληπτικό αγώνα, από τότε που η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας έκρινε ότι όλοι οι ισόπαλοι αγώνες πρέπει να διευθετηθούν μετά από ένα μέγιστο δύο αγώνων. Αυτή η αλλαγή κανονισμού σημαίνει επίσης ότι το ρεκόρ του Κυπέλλου Αγγλίας - οι έξι αγώνες που χρειάστηκαν πριν χάσουν από την Άλβτσερτς Φ.Κ. τη σεζόν 1971-72 - πιθανότατα δεν θα σπάσει ποτέ.

Το 2005, ο σύλλογος υποβιβάστηκε στη Σάουθ Μίντλαντς Λιγκ, αλλά προήχθη ξανά με την πρώτη φορά, με προπονητή τον Άντι Λάιν, κερδίζοντας τόσο το Πρωτάθλημα όσο και το Πρέμιερ Καπ.

Το Νοέμβριο του 2006 ο Λάιν παραιτήθηκε από προπονητής για να γίνει τεχνικός διευθυντής του συλλόγου. Τον διαδέχτηκε ο Τζάστιν Μέριτ ως παίκτης-προπονητής, με τον πρώην παίκτη του συλλόγου, Μάικ Φόρντ, ως βοηθό του. Ο Μέριτ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2009 και ο Φορντ ανέλαβε τη θέση του προπονητή.

Στις 3 Μαΐου 2008, ο σύλλογος προβιβάστηκε από τη Σάουθερν Λιγκ Ντιβίζιον 1 Νότου και Δύσης με μία νίκη με 1-0 επί της Άξμπριτζ. Την πρώτη της σεζόν στην Πρέμιερ Ντιβίζιον τερμάτισε στην 6η θέση, μία θέση πριν τα πλέι οφ.

Τη σεζόν 2011-12, η Όξφορντ Σίτι τερμάτισε 2η και έχασε τον τίτλο για ελάχιστους βαθμούς. Κέρδισε τον τελικό των πλέι οφ εναντίον της Α.Φ.Κ. Τότον, για να κερδίσει την άνοδο στη Νάσιοναλ Λιγκ Νορθ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Απόλαυσε μία επιτυχημένη πρώτη σεζόν στη Νάσιοναλ Λιγκ Νορθ, τερματίζοντας στην 10η θέση, 11 βαθμούς μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η επόμενη σεζόν αποδείχτηκε περισσότερο ως αγώνας επιβίωσης, με την ομάδα να τερματίζει αρχικά στη ζώνη υποβιβασμού, αφού τη αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί λόγω χρησιμοποίησης μη επιλέξιμου παίκτη, μόνο για να ανασταλεί ο υποβιβασμός της μετά την παραίτηση της Βόξαλ Μότορς Φ.Κ. από τις κατηγορίες. Ο Μάικ Φορντ αποχώρησε από το σύλλογο λίγο μετά τη λήξη της σεζόν.

Στις 18 Μαΐου 2014, η Όξφορντ Σίτι όρισε τον Τζάστιν Μέριτ ως προπονητή, με βοηθό του το Ντάνι Νίκολς και έτσι συνέχισε τον προπονητικό του ρόλο στην ομάδα. Τη σεζόν 2015-16, μετακινήθηκαν από τη Νάσιοναλ Λιγκ Νορθ στη Νάσιοναλ Λιγκ Σάουθ. Ο Μέριτ παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και έγινε ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, με τον Μαρκς Τζόουνς να αναλμβάνει ως πρώτος προπονητής της ομάδας, αρχικά σε προσωρινή βάση.[2]

Τη σεζόν 2017-18, η Όξφορντ Σίτι απόλαυσε μία ιστορική πορεία στο Κύπελλο Αγγλίας. Υπό την καθοδήγηση του Μαρκ Τζόουνς, απέκλεισε ομάδα ανώτερης κατηγορίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, με μία εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Κόλτσεστερ.[3] Στη συνέχεια, στην πρώτη εμφάνισή της ομάδας στο δεύτερο γύρο ύστερα από 47 χρόνια, ηττήθηκε με ένα γκολ στις καθυστερήσεις από την Νοτς Κάουντι, σε έναν αγώνα που μεταδόθηκε ζωντανά από το BT Sport. Τις καλές επιδόσεις στις διοργανώσεις κυπέλλου ακολούθησε η νίκη στον τελικό του Όξφορντσαϊρ Σίνιορ Καπ και η κατάκτησή του, για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, στο τέλος της σεζόν.

Η επιτυχία της Σίτι στο κύπελλο συνεχίστηκε και τη σεζόν 2018-19, όταν έφτασε στον Πρώτο Γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μετά από μία ισοπαλία με 3-3 εναντίον της Τρανμίρ Ρόβερς από τη Φούτμπολ Λιγκ Του, η ομάδα αποκλείστηκε στον επαναληπικό αγώνα, που μεταδώθηκε από το BT Sport TV στο Μαρς Λέιν.[4] Η Σίτι διατήρησε επίσης το Όξφορντσαϊρ Σίνιορ Καπ, καθώς ανέτρεψε το κατά της 3-1, για να νικήσει τη Μπάνμπουρι Γιουνάιτεντ με 4-3 σε έναν συναρπαστικό τελικό.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Μαρκ Τζόουνς εγκατέλειψε το ρόλο του ως προπονητής με «αμοιβαία συγκατάθεση», μόλις 48 ώρες μετά την πρόκριση της ομάδας στον Πρώτο Γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι πρώην παίκτες, Τζάστιν Μέριτ και Άντι Μπάλαρντ, ανέλαβαν ως προσωρινοί προπονητές.

Η Όξφορντ Σίτι είναι μέλος του FA Charter Standard Community Club και διαθέτει περισσότερα από 37 ομάδες, με κατηγορίες για άντρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όξφορντ Σίτι παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο Μάρς Λέιν, στο Μάρστον της Οξφόρδης.[5]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Όξφορντσαϊρ Σίνιορ Καπ:[6]
    • Νικητές (35)
  • Tournoi de Pâques du Stade Français
    • Νικητές (1): 1921[7]

Ρεκόρ συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στάνιφορθ, Τόμι (10 Νοεμβρίου 1999). «Fire at Wycombe calls halt to Cup tie». The Independent (Λονδίνο). https://www.independent.co.uk/sport/football-fire-at-wycombe-calls-halt-to-cup-tie-1124937.html. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2009. 
  2. «Justin Merritt steps down as Oxford City manager». Oxford Mail. 12 Δεκεμβρίου 2016. http://www.oxfordmail.co.uk/sport/14960908.FOOTBALL__Justin_Merritt_steps_down_as_Oxford_City_manager/. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2017. 
  3. Τζόνσον, Τζακ (4 Νοεμβρίου 2017). «Oxford City stun Colchester United in Emirates FA Cup». Oxford Mail. https://www.oxfordmail.co.uk/sport/15641427.Oxford_City_stun_Colchester_United_in_Emirates_FA_Cup/. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2018. 
  4. Ρόμπερτς, Τζέιμς (20 Νοεμβρίου 2018). «Oxford City 0, Tranmere Rovers 2». Oxford Mail. https://www.oxfordmail.co.uk/sport/17236614.oxford-city-0-tranmere-rovers-2/. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2018. 
  5. «Location – Travelling Locally». Όξφορντ Σίτι. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2013. 
  6. «Pictures of Oxfordshire from the Oxford Mail». the Oxford Mail. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2013. 
  7. «International Tournaments (Paris) 1904-1935». Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]