Όμιλος Αγγελικούση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΚλάδοςΝαυτιλία
Ίδρυση1947, πριν 77 έτη (1947)
ΙδρυτήςΑντώνης Ι. Αγγελικούσης
ΈδραΕλλάδα
Περιοχές δραστηρ.Παγκόσμια
Σημαντικά πρόσωπαΑντώνης Ι. Αγγελικούσης
Ιωάννης Α. Αγγελικούσης
Μαρία Ι. Αγγελικούση
ΙδιοκτήτηςΟικογένεια Αγγελικούση
Υπάλληλοι8,461 (2024)
ΘυγατρικέςMaran Dry
Maran Tankers
Maran Gas
Maran (UK)
Maran Ship Supplies
Maran Asia
Friendly Maritime Services
Ιστότοποςangelicoussisgroup.com

Ο Όμιλος Αγγελικούση (Angelicoussis Shipping Group Limited) είναι ελληνικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην ναυτιλία. Το 100% των μετοχών της εταιρείας ανήκαν στον Έλληνα εφοπλιστή Ιωάννη Αγγελικούση, μέχρι τον θάνατό του. Ο Όμιλος Αγγελικούση έχει 7 θυγατρικές εταιρείες και υπό διαχείριση πάνω από 142 πλοία σε όλο τον κόσμο, συνολικού τονάζ 24,024,605 τόνων. Η μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου είναι η Maran Dry Management Inc. (πρώην Anangel Maritime Services)[1] με 42 πλοία ξηρού φορτίου. Η δεύτερη θυγατρική εταιρεία είναι η Maran Tankers (πρώην Kristen Navigation) με 54 υπό διαχείριση δεξαμενόπλοια και η τρίτη θυγατρική εταιρεία, η Maran Gas, που ιδρύθηκε το 2003 και περιλαμβάνει στόλο με πλοία μεταφοράς LNG και LPG με 45 πλοία και άλλα 13 υπο - ναυπήγηση. Στον όμιλο περιλαμβάνονται άλλες τέσσερις εταιρίες: Η Maran (UK), η Maran Ship Supplies, η Maran Asia και η Friendly Maritime Services. Ο όμιλος είναι 100% ελληνικός με το 88,5% των πλοίων του να είναι υπό ελληνική σημαία και είναι εταιρεία με τα περισσότερα πλοία με ελληνική σημαία.[2]

Το 2013, η Όμιλος Αγγελικούση αναφερόταν ότι ήταν στην πρώτη δεκάδα ναυτιλιακών εταιρειών με τα περισσότερα πλοία υπό ναυπήγηση.[3]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1947 από τον Αντώνη Αγγελικούση, πατέρα του Γιάννη Αγγελικούση. Το πρώτο πλοίο μεταφοράς φορτίου, το MV Astypalea αποκτήθηκε το 1948 το οποίο κατασκευάστηκε το 1936 από τα ναυπηγεία Smith’s Dock. Το πρώτο νεότευκτο, ένα φορτηγό χύδην φορτίου 68.834 DWT, παραγγέλθηκε στα ναυπηγεία Ishikawajima – Harima της Ιαπωνίας. Το πλοίο παραδόθηκε και ονομάστηκε MV Afovos και τέθηκε υπό ελληνική σημαία τον Μάιο του 1968.

Μεταξύ 1968 και 1985, παραγγέλθηκαν 28 νεότευκτα στο ναυπηγείο IHI της Ιαπωνίας τα φορτηγά χύδην φορτίου τύπου Fortune, Friendship, Freedom και Future. Ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος είχε ενταχθεί στην εταιρεία του πατέρα του το 1973, παρήγγειλε τα πρώτα 5 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου capesize στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries της Νότιας Κορέας.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης αποφάσισε να μετακινηθεί στο τμήμα των δεξαμενόπλοιων και μεταξύ 1996 και 2000 παρήγγειλε Aframaxes, Suezmaxes και VLCC. Το MV Maria A. Angelicoussis ήταν το πρώτο νεόδμητο VLCC που παραδόθηκε στον Όμιλο από την Daewoo το 2000. Το 2003 κατόπιν πρωτοβουλίας του, παρήγγειλε το πρώτο πλοίο μεταφοράς LNG, το Maran Gas Asclepius, και ίδρυσε την Maran Gas Maritime, εταιρία που αποτελεί τον κλάδο διαχείρισης πλοίων LNG του Ομίλου.

Το 2008 η Μαρία Αγγελικούση, κόρη του Γιάννη, εντάχθηκε στον Όμιλο και ασχολείται από τότε καθημερινά με όλες τις επιχειρηματικές πτυχές του Ομίλου, μαζί με τον πατέρα της, μέχρι το θάνατό του το 2021.

Σήμερα η Μαρία Αγγελικούση είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Αγγελικούση.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]