Όλντριχ του Ολομόουτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Όλντριχ του Ολομόουτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Oldřich (Τσεχικά)
Γέννηση1134
Θάνατος18  Οκτωβρίου 1177
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία του Μάισσεν
Cäcilie von Thüringen
ΓονείςΣομπιέσλαφ Α΄ της Βοημίας και Αδελαΐδα της Ουγγαρίας (απεβ. 1140)
ΑδέλφιαΜαρία της Βοημίας
Vladislaus of Olomouc
Βεντσέσλαος Β΄ της Βοημίας
Σομπιέσλαφ Β΄ της Βοημίας
ΣυγγενείςΒλαδίσλαος Β΄ της Βοημίας (ξάδελφος)
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όλντριχ, τσεχ. Oldřich (1134 - 18 Οκτωβρίου 1177) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας τού Χράντετς Κράλοβε (ανατολική Βοημία) το διάστημα 1152-53 και πρίγκιπας/δούκας τού Ολομόουτς (1173-77), ενός από τις τρεις περιοχές της Μοραβίας, που ήταν μέρος του δουκάτου της Βοημίας. Το όνομά του εκφέρεται και ως Ουντάριχ, Ούλριχ, Ολδέριχος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος τού Σομπιέσλαφ Α΄ δούκα της Βοημίας και της Αδελαΐδας των Άρπαντ, κόρης τού Άλμος πρίγκιπα της Ουγγαρίας. Ήταν ο τρίτος με το όνομα αυτό στον Οίκο του. Αδέλφια του ήταν ο Σομπιέσλαφ Β΄, ο Βεντσέσλαος Β΄ δούκες της Βοημίας και η Μαρία.

Ο Όλντριχ ζήτησε από τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν βασιλιά της Γερμανίας να τον κάνει δούκα της Βοημίας, αντί τού εξαδελφου του Βλαδισλάου Β΄. Όμως ο Δανιήλ Α΄ επίσκοπος της Πράγας παρενέβη και όλες οι μερίδες συμφώνησαν να γίνει ο Βλαδίσλαος Β΄ δούκας της Βοημίας (αργότερα έγινε και βασιλιάς), ενώ ο Όλντριχ να λάβει το κάστρο Χράντετς (τώρα πόλη Χράντετς Κράλοβε) με τη γύρω περιοχή.

Η συμφωνία δεν κράτησε πολύ· ο Όλντριχ διέφυγε εξόριστος στην Πολωνία και από εκεί στην Αυλή τού βασιλιά της Γερμανίας. Εκεί έγινε από το 1162 πιστός υποστηρικτής του. Συμμετείχε σε αρκετές εκστρατείες τού Φρειδερίκου Α΄ στη Λομβαρδία.

Το 1172 ο Βλαδίσλαος Β΄ παραιτήθηκε υπέρ τού γιου του Φρειδερίκου. Αυτή η ασυνήθιστη ενέργεια συνάντησε τη δυνατή αντίσταση των ευγενών. Ο βασιλιάς της Γερμανίας αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει · το επόμενο έτος τον εκτόπισε και πρόσφερε το θρόνο της Βοημίας στον Όλντριχ. Ο Όλντριχ -που ήθελε να διατηρηθεί η αρχή τού πρεσβύτερου, η οποία είχε καθιερωθεί στους Πρεμυσλίδες από τον 11ο αι.- αρνήθηκε την τιμή υπέρ τού μεγαλύτερου αδελφού του Σομπιέσλαφ Β΄. Αυτός τού έδειξε την ευγνωμοσύνη του, παραχωρώντας του το πιο σημαντικό μέρος της Μοραβίας, το Ολομόουτς ως πρόσοδο (appanage).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Καικιλία των Λουδοβικιδών, κόρη τού Λουδοβίκου Α΄ λαντγκράβου της Θουριγγίας.

Έπειτα ο Όλντριχ έκανε δεύτερο γάμο με τη Σοφία των Βέττιν, κόρη τού Όθωνα Β΄ μαργράβου τού Μάισσεν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]