Όθων Γ΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όθων Γ΄
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Othon III de Bourgogne (Γαλλικά)
Γέννηση1208
Θάνατος19  Ιουνίου 1248 ή 1248[1]
Burgstall Niesten
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςElizabeth of Tyrol
ΓονείςΌθων Α΄ της Μερανίας[2] και Βεατρίκη Β΄ της Βουργουνδίας[2]
ΑδέλφιαΒεατρίκη του Άντεχς-Μερανίας
Αδελαΐδα, κόμισσα της Βουργουνδίας
Αγνή της Μερανίας, δούκισσα
Marguerite of Merania
Elisabeth of Andechs-Merania
ΟικογένειαΟίκος του Άντεχς

Ο Όθων Γ΄ (περί το 1218 - 19 Ιουνίου 1248) από τον Οίκο των Άντεχς, ήταν κόμης της Βουργουνδίας (1231 - 1248) και, ως Όθων Β΄, ο τελευταίος δούκας της Μερανίας (1234 - 1248).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Όθωνα Α΄ δούκα της Μερανίας και της Βεατρίκης Β΄ των Χοενστάουφεν κόμισσας της Βουργουνδίας. Διαδέχθηκε την μητέρα του ως κόμης της Βουργουνδίας (1231) και τρία χρόνια αργότερα τον πατέρα του ως δούκας της Μερανίας (1234). Την εποχή που ήταν ανήλικος, παρέμεινε ως το 1236 υπό την κηδεμονία του θείου του Έκμπερτ των Άντεχς, επισκόπου του Μπάμπεργκ.

Όταν ενηλικιώθηκε, παρέδωσε τη διοίκηση της κομητείας της Βουργουνδίας στον Θεοβάλδο Α΄ της Ναβάρρας και ενεπλάκη σε συγκρούσεις με τον Οίκο του Βίττελσμπαχ σχετικά με τα εδάφη του στη Βαυαρία. Έχασε την έδρα των προγόνων του, το Άντεχς, αλλά κατάφερε να διατηρήσει το Ίνσμπρουκ, το οποίο προβίβασε σε πόλη (1239) υπό τη διοίκηση τού πεθερού του Αλβέρτου κόμη του Τιρόλου. Το 1242 έδωσε το Φρανς-Κοντέ σαν δώρο στον Ούγο Δ΄ δούκα της Βουργουνδίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Όθων Γ΄ διεκδίκησε τα εδάφη του στις οικογενειακές του κτήσεις στη Φραγκονία. Στη σύγκρουση που ξέσπασε ανάμεσα στον Φρειδερίκο Β΄ της Γερμανίας και στον πάπα Ιννοκέντιο Δ΄, ο Όθων πήγε με το μέρος του πρώτου, με αποτέλεσμα να αφοριστεί από τον επίσκοπο του Μπάμπεργκ και να υποστεί μεγάλη απώλεια των κτήσεών του.

Όπως όλοι οι πρόγονοί του από τον Οίκο του Άντεχς, έκανε δωρεά στο Κιστερκιανό αββαείο στο Λάνγκχαϊμ της Φραγκονίας, όπου τάφηκε (1248). Με τον θάνατό του το δουκάτο της Μερανίας, όπως και ο Οίκος του Άντεχς, εξέλιπαν. Την κομητεία της Βουργουνδίας κληρονόμησε η αδελφή του Αδελαΐδα και ο σύζυγός της Ούγος των Ιβρέα κόμης του Σαλόν, έτσι η κομητεία επέστρεψε στον Οίκο των Ιβρέα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ τού Οίκο τού Τυρόλου, κόρη τού Αλβέρτου Δ΄ κόμη τού Τιρόλου, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Όθων Γ΄ της Βουργουνδίας
Γέννηση: περί το 1218 Θάνατος: 19 Ιουνίου 1248
Προκάτοχος
Βεατρίκη Β΄
Κόμισσα της Βουργουνδίας

1231 - 1248
Διάδοχος
Αδελαΐδα