Όθων Α΄ του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όθων Α΄ του Μομφερράτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Πεδεμόντιο
Θάνατος991
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςNe di Piacenza
ΤέκναΓουλιέλμος Γ΄ του Μομφερράτου
Riprando
Waldrada
Otta
ΓονείςΑλεράμο του Μομφερράτου
ΑδέλφιαΓουλιέλμος Β΄ του Μομφερράτου
ΟικογένειαΟίκος των Αλεράμιτσι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαρκήσιος του Μομφερράτου (991)
Θυρεός

Ο Όθων Α΄ του Μομφερράτου, (Ιταλ. Ottone Ι, πέθανε το 991) Μαρκήσιος του Μομφερράτου (991) από τον Οίκο των Αλεράμιτσι ήταν δεύτερος γιος τού Αλεράμο του Μομφερράτου και της πρώτης συζύγου του Αδελαΐδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όθων δεν εμφανίζεται με τους γονείς του και τον νεότερο αδελφό του Άνσελμ Α΄ στο διάταγμα ίδρυσης της μονής τού Γκρατσάνο το 961. Ο πατέρας του απεβίωσε (967) και η μαρκιωνία διασπάστηκε: ο Όθων Α΄ έλαβε την Μαρκιωνία του Μομφερράτου και ο Άνσελμ Α΄ τη Λιγυρία. Ο πρωτότοκος αδελφός τους Γουλιέλμος Α΄ του Μομφερράτου είχε ήδη αποβιώσει. Ο Όθων Α΄ δεν εμφανίζεται με τον τίτλο τού μαρκησίου σε διάταγμα της εποχής του, εμφανίζεται όμως σε διατάγματα των απογόνων του. Αναφέρεται στην επικύρωση των ιδιοκτησιών τού αβαείου της Φρουτουάρια με τον τίτλο του μαρκησίου στο πατρώνυμο, πιθανότατα του αποδόθηκε τιμητικά από τους απογόνους του. Πέθανε το 991 όπως φαίνεται στο διάταγμα ίδρυσης της μονής τού Σπίνιο που σχεδίασε ο ίδιος και ολοκληρώθηκε από τον γιο του.[1]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με άγνωστη σύζυγο απέκτησε :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. He arranged to have built a monastery in loco et fundo Spignni ad locum hubi monte Sancti Quintini dicitur in onore Domini Dei Salvatoris, Sanctique Thome apostoli et beati martiris Christi Quintini. Spigno lies between Acqui and Savona, at the confluence of the Valla and the Bormida. Otto's family finished his project pro salute illius anime nostrorumque atque omnium fidelium ("for the health of his soul and ours with all faith"). The monastery also replaced that of Giusvalla, destroyed by the Saracens.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Merlone, Rinaldo. Prosopografia Aleramica (secolo X e prima metà del XI).


Όθων Α΄ του Μομφερράτου
 Θάνατος: 991
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλεράμο του Μομφερράτου
Μαρκήσιος του Μομφερράτου

991
Διάδοχος
Γουλιέλμος Γ΄