Ίδρυμα Praemium Erasmianum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίδρυμα Praemium Erasmianum
Ίδρυση1958
ΙδρυτήςΠρίγκηπας Μπέρνχαρντ του Λίπε-Μπίστερφελντ(D/R)
ΈδραΟλλανδία
Σημαντικά πρόσωπαΓουλιέλμος Αλέξανδρος της Ολλανδίας
Πρόεδρος: Μάρτιν Σάντερς
Ιστότοποςwww.erasmusprijs.org

Το Ίδρυμα Praemium Erasmianum είναι ολλανδικό πολιτιστικό ίδρυμα το οποίο ασχολείται με τις κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες. Ιδρύθηκε το 1958 από τον πρίγκηπα Μπέρνχαρντ του Λίπε-Μπίστερφελντ(D/R). Ο σκοπός του ιδρύματος είναι να ενδυναμώσει τη θέση των τεχνών και κοινωνικών επιστημών στην κοινωνία. Το ίδρυμα εμπνέεται από τις ιδέες του λογίου του 15ου αιώνα Ντεζιντέριους Εράσμους -από τον οποίο έχει λάβει και την ονομασία του- και τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές παραδόσεις. Οι ανθρωπιστικές αξίες, όπως η ανοχή, ο πολιτιστικός πλουραλισμός και κριτική σκέψη, αντικατοπτρίζονται στην επιλογή των ατόμων που επιλέγονται να βραβευτούν με το βραβείο αυτό, και στις γενικότερες δραστηριότητες του οργανισμού.[1]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρίγκηπας Μπέρνχαρντ του Λίπε-Μπίστερφελντ(D/R), ο ιδρυτής του οργανισμού, φωτογραφία του 1959

Δομή και έσοδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επικεφαλής του ιδρύματος είναι ο βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος της Ολλανδίας. Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος αποτελείται από μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική, λόγια και επιχειρηματική κοινότητα της Ολλανδίας.[1][2] Τα κεφάλαια για την λειτουργία ιδρύματος έρχονται παρέχονται από τα κρατικά έσοδα των τυχερών παιχνιδιών και αθλητικών διοργανώσεων, αν και οικονομικά το ίδρυμα θεωρείται ανεξάρτητο.[1]

Βραβείο Εράσμους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα απονέμει το βραβείο Εράσμους,[1], το οποίο απονέμεται κάθε έτος σε άτομα ή οργανισμούς οι οποίοι είχαν εξαιρετικές συνεισφορές στον πολιτισμό, κοινωνία, ή τις κοινωνικές επιστήμες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.[3]Διοργανώνει επίσης μεγάλο αριθμό από ακαδημαϊκές και πολιτισμικές δραστηριότητες γύρω από την τελετή απονομής του βραβείου, καθώς και αφιερώματα στο πρόσωπο του βραβευθέντα και το έργο του.

Ερευνητικά βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα έχει επίσης απονείμει ετήσια βραβεία έρευνας από το 1988, όπου απονέμει έως 5 βραβεία μέχρι €3.000 το καθένα σε αποφοίτους διδακτορικών τον οποίων η πτυχιακή τους εργασία έχει συμβάλει σημαντικά στις κοινωνικές επιστήμες. Τα βραβεία απονέμονται από τον πρόεδρο του Ιδρύματος.[1][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Organisation». Praemium Erasmianum Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2015. 
  2. «Board of the Praemium Erasmianum Foundation». Praemium Erasmianum Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2015. 
  3. «Erasmus Prize - Praemium Erasmianum». Praemium Erasmianum Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2015. 
  4. «Research Prizes :: Praemium Erasmianum». www.erasmusprijs.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]