Έρικ ο Μακροσκελής του Λάνγκελαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρικ ο Μακροσκελής του Λάνγκελαντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1272
Θάνατος1310
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςSophie
ΓονείςΈρικ Α΄, δούκας του Σλέσβιχ και Margaret von Rügen[1]
ΑδέλφιαΒάλντεμαρ Δ΄, δούκας του Σλέσβιχ
ΟικογένειαΟίκος των Έστριντσεν
Θυρεός

Ο Έρικ Έρικσεν, δαν.: Erik Eriksøn, επίσης γνωστός ως Eric Longlegs (Langben), (1272–1310), κύριος τoυ Λάνγκελαντ, ήταν ο δεύτερος γιος του Ερίκου Α', δούκα του Σλέσβιχ και νεότερος αδελφός του Βάλντεμαρ Δ', δούκα του Σλέσβιχ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1272 ως δεύτερος γιος του Ερίκου Α', δούκα του Σλέσβιχ, από τη σύζυγό του Μαργαρίτα της Ρούγκια. Κατείχε το νησί Λάνγκελαντ ως φέουδο και κληρονόμησε τις περιουσίες της οικογένειας των δουκών στο νότιο Φούνεν, όπως ακριβώς είχε πριν από αυτόν ο θείος του, Άβελ κύριος του Λάνγκελαντ. Αναφέρεται για πρώτη φορά ως υπεύθυνος για τη δολοφονία του σενεσάλη Σκγιαλμ Στίγκσεν στις 23 Αυγούστου 1292. Η δολοφονία ήταν πιθανώς αποτέλεσμα της εχθρότητας, που προκλήθηκε όταν ο βασιλιάς Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας, μετά την ενηλικίωση, κατάσχεσε το φέουδο του Λάνγκελαντ και τις περιουσίες της οικογένειας των δουκών στο νότιο Φούνεν.

Μαζί με τον αδελφό του, δούκα Βάλντεμαρ, ενώθηκε με τους εχθρούς του βασιλιά. Το 1293 υπήρξε μία σύγκρουση μεταξύ των δύο μερών στο Σόμερστεντ Χέατ κοντά στο Χάντερσλεβ, που οδήγησε σε συμβιβασμό, όπου ο Έρικ έλαβε τον Λάνγκελαντ ως φέουδο.

Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τη Σοφία του Κέρφουρτ, κόρη της Γιούτας της Σαξονίας, χήρας του βασιλιά Ερρίκου Δ΄ της Δανίας στον δεύτερο γάμο της με τον Μπούρχαρντ Η΄, κόμη του Κέρφουρτ-Ρόζενμπουργκ. Η Σοφία ήταν επομένως ετεροθαλής αδελφή των θυγατέρων του βασιλιά Ερρίκου Δ', μεταξύ των οποίων ήταν η νεκρή βασίλισσα Ίνγκεμποργκ της Νορβηγίας, μητέρα του βασιλιά Ερρίκου Β' της Νορβηγίας. Έτσι, ο γάμος συνέδεσε τον Έρικ με τον βασιλιά της Νορβηγίας, ο οποίος τον ανακήρυξε ιππότη, και οδήγησε επίσης σε νέα σύγκρουση με τον βασιλιά Έρικ ΣΤ', ο οποίος διατήρησε την κληρονομιά της συζύγου του από τις ετεροθαλείς αδελφές της.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1296 συνήφθη συμβιβασμός στο Βόρτινγκμποργκ, στον οποίο ο βασιλιάς υποσχέθηκε να παραδώσει την κληρονομιά της Σοφίας, αλλά οι περιουσίες της οικογένειας των δουκών στο νότιο Φούνεν, που ανήκαν στο παρελθόν στον Άβελ κύριο του Λάνγκελαντ, κρατήθηκαν από τον βασιλιά νόμιμα, καθώς τις είχε αποκτήσει από την κόρη του Άβελ. Μόνο η πόλη Ρούντκεμπινγκ μεταφέρθηκε για να γίνει μέρος του φέουδου του Λάνγκελαντ και ο Έρικ επιβεβαίωσε τα δικαιώματα της πόλης την ίδια ημέρα.

Ο Έρικ απεβίωσε το 1310. Το 1315, η Σοφία, παρουσία του βασιλιά και αρκετών ευγενών, δώρισε την κληρονομιά των αδελφών της στο Ιερό της Αγίας Αγνής στο Ρόσκιλντε, κρατώντας μόνο την πόλη Σκαίλσκερ για τον εαυτό της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεύτηκε τη Σοφία του Κέρφουρτ, κόρη του Μπούρχαρντ Η΄, κόμη του Κέρφουρτ-Ρόζενμπουργκ, μπουργκράβου του Μαγδεμβούργου και της Γιούτας της Σαξονίας, χήρας του Ερρίκου Δ' της Δανίας. Ο γάμος ήταν άτεκνος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ των Ασκάνια, κόρη του Ιωάννη Α΄ δούκα της Σαξονίας και είχε τέκνο:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Βάλντεμαρ Β΄ της Δανίας
 
 
 
 
 
 
 
4. Άβελ της Δανίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Μπερενγκάρια της Πορτογαλίας
 
 
 
 
 
 
 
2. Έρικ Α΄, δούκας του Σλέσβιχ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Αδόλφος Δ΄ του Χόλσταϊν
 
 
 
 
 
 
 
5. Ματθίλδη του Χόλσταϊν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Χάιλβιχ του Λίππε
 
 
 
 
 
 
 
1. Έρικ ο Μακροσκελής, κύριος του Λάνγκελαντ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Βίτσλαφ Α΄, πρίγκιπας του Ρύγκεν
 
 
 
 
 
 
 
6. Γιάρομαρ Β΄, πρίγκιπας του Ρύγκεν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Μαργαρίτα (ανιψιά του επισκόπου Αμπσαλόν
 
 
 
 
 
 
 
3. Μαργαρίτα του Ρύγκεν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Σβιέτοπελκ Β΄ της Πομερανίας
 
 
 
 
 
 
 
7. Ευφημία της Πομερανίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Ευφροσύνη του Πόζναν
 
 
 
 
 
 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]