Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Професіональна футбольна ліга
Ίδρυση1996
ΧώραΟυκρανία
ΚατηγορίεςΠέρσα λίχα
Ντρούχα λίχα
Αριθμός ομάδων33
Επίπεδο2–3
Ιστοσελίδαpfl.com.ua
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση

Η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Ουκρανίας (ουκρανικά: Професіональна футбольна ліга України, ПФЛ) αποτελεί αθλητική οργάνωση που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ουκρανία. Η ПФЛ διοργανώνει τα πρωταθλήματα του δευτέρου και τρίτου επιπέδου ποδοσφαίρου στην Ουκρανία. Επιβάλλει τους κανονισμούς και διασφαλίζει ότι οι διοργανώσεις διεξάγονται υπό την έννοια του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ПФЛ ιδρύθηκε στις 26 Μαΐου του 1996 κατά τη διάσκεψη των επαγγελματικών σωματείων (ομάδες) της Ουκρανίας. Ο πρώτος πρόεδρος της εν λόγω οργάνωσης διετέλεσε ο Χριχόρι Σούρκις. Στις 17 Ιουλίου, η ПФЛ πήρε την έγκριση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Ουκρανίας (ФФУ) για τη διοργάνωση όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της χώρας. Τον Αύγουστο του 2000 ο Χριχόρι Σούρκις εξελέγη ο πρόεδρος της ФФУ, και ο νέος πρόεδρος της ПФЛ εξελέγη στις 22 Δεκεμβρίου, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος της Σαχτάρ Ντονέτσκ, Ραβίλ Σαφιούλιν. Αργότερα επανεξελέγη για δεύτερη θητεία.[1]

Το καλοκαίρι του 2008, η Βίσα λίχα (Вища ліга) αναμορφώθηκε σε αυτοδιοικούμενο οργανισμό που προστατεύει τα συμφέροντα των συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτή. Ως αποτέλεσμα, από τότε η ПФЛ διοργανώνει μόνο την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Η ίδια η ПФЛ επίσης μεταρρυθμίστηκε, δημιουργώντας ξεχωριστό συμβούλιο για κάθε κατηγορία.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της ένωσης έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Ένα νέο λογότυπο παρουσιάστηκε το 2017.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]