Ένχελμπερτ Έρχο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένχελμπερτ Έρχο
Γέννηση1615
Άουντενααρντε
Θάνατος1652
Αμβέρσα
Χώρα πολιτογράφησηςΝότιες Κάτω Χώρες
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αλληγορία υπομονής

Ο Ένχελμπερτ Έρχο ή Ένχελ Έρχο (περ. 1615 - μετά το 1652) ήταν Φλαμανδός μπαρόκ ζωγράφος πινάκων με ιστορικά θέματα και τοπία. Τα λίγα γνωστά έργα του περιλαμβάνουν συχνά θρησκευτικά στοιχεία ή αλληγορίες.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή του Ένχελμπερτ Έρχο είναι λιγοστές. Γεννήθηκε στο Άουντενααρντε. Ήταν εγγεγραμμένος στην Συντεχνία του Αγίου Λουκά το έτος 1629/30 με το όνομα Ένχελμπερτ Έρχο στην ως μαθητής του Κέρστιεν ντε Κένινκ (Kerstiaen de Keuninck), καλλιτέχνη γνωστού για το έργο του με τοπία και σκηνές καταστροφών.[1] Καταγράφηκε ως Πρύτανις το 1641/42. Το 1644/45 και το 1651/52 ανέλαβε μαθητές.

Η απόδραση του Λωτ από τα Σόδομα

Δεν υπάρχουν καταγραφές για τον καλλιτέχνη μετά το 1652. Πιστεύεται ότι εργάστηκε για εμπόρους τέχνης της Αμβέρσας, όπως η οικογένεια Φόρσοντ (Forchondt).

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έργκο είναι γνωστός για τους ιστορικούς του πίνακες και τα τοπία του. Τα έργα τουείναι πολύ σπάνια. Οι πίνακες του περιέχουν συχνά αλληγορικές έννοιες. Για παράδειγμα, μια τοπιογραφία που κατέχει το Μουσείο Πούσκιν περιέχει αλληγορική έννοια που σχετίζεται με την υπομονή και ως εκ τούτου ο πίνακας αναφέρεται ως Αλληγορία της Υπομονής .[2] Ο Έρχο δημιούργησε αντίγραφα της δικής του δουλειάς, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μια παρόμοια αλληγορία υπομονής δημοπρατήθηκε στο Christie's το 2012 (δημοπρασία του Άμστερνταμ της 14ης Νοεμβρίου 2012, παρτίδα 33).

Δημιούργησε επίσης πολλά τοπία με ζώα όπως ο Ορφέας που γοητεύει τα ζώα (στο Jean Moust της Μπρυζ το 2014) και ο Νώε που συλλέγει τα ζώα (Δημοπρασία στο Bonhams στις 17 Ιουνίου 2008 στο Λονδίνο, παρτίδα 12).[3][4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kerstiaen de Keuninck Αρχειοθετήθηκε 2021-05-15 στο Wayback Machine. at Floris van Wanroij Fine Art
  2. Gary Schwartz, 'Behind the Icon Curtain Dutch and Flemish Art in Central and Eastern Europe' in: The Low Countries: Arts and Society in Flanders and The Netherlands, a Yearbook, Flemish-Netherlands Foundation Stichting Ons Erfdeel, 2003, p. 235
  3. Ergo, Engelbert, Orpheus charming the animals at Jean Moust
  4. Attributed to Engelbert Ergo (Oudenaarde circa 1620-circa 1667), Noah gathering the Animals at Bonhams

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Engelbert Ergo στο Wikimedia Commons