Έντουαρντ Βέρνον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έντουαρντ Βέρνον
Ζωγραφιά του Τόμας Γκαίνσμπορω
Ψευδώνυμο"Old Grog"
Γέννηση12 Νοεμβρίου 1684
Ουέστμινστερ, Λονδίνο, Αγγλία
Θάνατος30 Οκτωβρίου 1757 (72 ετών)
Αγγλία
Χώρα Βρετανική Αυτοκρατορία
Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
ΚλάδοςΒασιλικό Ναυτικό
Εν ενεργεία1700–1746
ΒαθμόςΝαύαρχος
Μάχες/πόλεμοι

Μάχη της Μάλαγας
Πολιορκία της Βαρκελώνης
Κατάκτηση του Γιβραλτάρ

Μάχη του Πόρτο Μπέλλο
Μάχη του Καρταγκένα
Εισβολή στην Κούβα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ναύαρχος Έντουαρντ Βέρνον (12 Νοεμβρίου 1684 - 30 Οκτωβρίου 1757) ήταν βρετανός ναυτικός αξιωματικός. Είχε μια μακρά και ξεχωριστή καριέρα, ανερχόμενη στην τάξη ναυάρχου μετά από 39 χρόνια υπηρεσίας. Ως αντιναύαρχος κατά τη διάρκεια του πολέμου του αυτιού του Τζένκινς, το 1739 ήταν υπεύθυνος για τη κατάληψη του Πόρτο Μπέλο. Ωστόσο, η αργότερα αμφίβια λειτουργία του ενάντια στην Καρθαγένα της Ινδιάδας υπέστη σοβαρή ήττα. Ο Βερνόν επίσης υπηρέτησε τρεις φορές ως βουλευτής και μίλησε για τα ναυτικά θέματα στο Κοινοβούλιο, κάνοντάς τον αμφιλεγόμενο.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Ουέστμινστερ του Λονδίνου, ο Έντουαρντ ήταν ο δεύτερος γιος του Τζέιμς Βέρνον, υπουργός Εξωτερικών του Γουλιέλμου Γ΄ της Αγγλίας. Ο Έντουαρντ είχε έναν άλλο αδελφό, τον Τζέιμς, ο οποίος έγινε βρετανός απεσταλμένος στη Δανία και υπηρέτησε ως βουλευτής και υπάλληλος του Ιδιωτικού Συμβουλίου. Ο Βέρνον παρακολούθησε σύντομα τη Σχολή του Ουέστμινστερ και στη συνέχεια προσχώρησε στο Βασιλικό Ναυτικό στις 10 Μαΐου 1700 ως εθελοντής στο καράβι HMS Shrewsbury. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Έντουαρντ έρχεται έντονα σε αντίθεση με τον κανόνα των βασιλικών αξιωματικών του Ναυτικού της εποχής του, οι περισσότεροι από τους οποίους έλαβαν στοιχειώδη εκπαίδευση πριν αποσταλούν στη θάλασσα σε ηλικία περίπου δώδεκα.

Ναυτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωγραφιά της Μάχης της Μάλαγας

Ο Έντουαρντ συμμετείχε σε 2 πολέμους, στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής (1701 - 1712) και στον Πόλεμο του αυτιού του Τζέκινς (1739 - 1742),[1] πήρε μέρος σε 6 μάχες, από τις οποίες νίκησε τις 4.[2][3] Σιγά σιγά ανέβαινε ναυτικούς βαθμούς. Μέσα σε 6 χρόνια υπηρεσίας έφτασε στον βαθμό του Πλοίαρχου (1706), πιο μετά έγινε Αρχιπλοίαρχος[1] και πολύ αργότερα Ναύαρχος (1739).[1]

Το τέλος της ναυτικής καριέρας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το ναυαρχείο αρνήθηκε να του χορηγήσει το καθεστώς αρχηγού, ζήτησε παραίτηση τον Δεκέμβριο του 1745.[4] Η ναυτική καριέρα του Έντουαρντ είχε, ωστόσο, ένα αμφιλεγόμενο τέλος. Έγραψε δύο φυλλάδια για τις διαφωνίες του με το Ναυαρχείο. Ο πρώτος είχε τίτλο "Ένα δείγμα γυμνής αλήθειας από έναν βρετανό ναύτη" και το δεύτερο "Ορισμένες εποχιακές συμβουλές από έναν ειλικρινή ναύτη". Ως αποτέλεσμα, το Ναυαρχείο έφερε το θέμα στον βασιλιά Γεώργιο Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος συνέστησε να αφαιρεθεί το όνομά του από τον κατάλογο σημαίας ναυτικού. Απολύθηκε στις 11 Απριλίου 1746.[5]

Βουνό Βέρνον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Τζορτζ Ουάσινγκτον, Λοουρενσε Ουάσινγκτον, υπηρέτησε στη ναυαρχίδα του Βέρνον, HMS Princess Caroline και ως αρχηγός της Royal Marines το 1741. Ονόμασε ένα βουνό στην Βιρτζίνια Βέρνον, προς τιμήν του πρώην διοικητή του. [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Cundall, p. xx
  2. «History of Hilton Hall». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2015. 
  3. Paper presented in 2000 to LACLIO Conference at Stanford University Αρχειοθετήθηκε 25 September 2007 στο Wayback Machine.
  4. Hartman, Cyril H. The Angry Admiral: The Later Career of Edward Vernon, Admiral of the White. William Heinemann Ltd. London: 1953.
  5. Vernon, Edward (1746). Original Letters to an Honest Sailor. London. σελ. 94. 
  6. Ranft, Brian, editor. The Vernon Papers. Naval Records Society, vol. 99. London: 1958

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Edward Vernon στο Wikimedia Commons