Έλενα Λεώνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Έλενα Λεώνη (12 Μαΐου 1994) είναι Ελληνίδα εικαστικός και μουσικός.

Καταγωγή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Άιγιο και πριν τελειώσει ακόμα το Λύκειο εισήχθη ως ταλέντο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου και πήρε το πτυχίο της από το τμήμα Γλυπτικής.

Έχει πτυχίο σύγχρονου τραγουδιού από το Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον κ. Πάνο Δήμα καθώς και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.  

Παίζει τσέλο και κέλτικη άρπα.

Επίσης έχει παρακολουθήσει το 3ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Διδασκαλίας Τραγουδιού του κ. Πάνου Δήμα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έλενα Λεώνη ασχολείται επαγγελματικά και με τη μουσική, το τραγούδι, το θέατρο, τη μεταγλώττιση, την εικονογράφηση και είναι υπεύθυνη δημιουργικού στις εκδόσεις ΗΔΥΦΩΝΟ.

Μουσική - τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2015 έως και σήμερα συνεργάζεται με τη Μαρίνα Σάττι με σημαντικές εμφανίσεις στην Ελλάδα (Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο, Μέγαρο Μουσικής, καλοκαιρινές συναυλίες της ΕΡΤ κ.α) και το εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κλπ.), καθώς και με ξεχωριστές συνεργασίες: Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Κυπουργός, Στάθης Δρογώσης.

Επίσης από το 2020 έως σήμερα συμμετέχει ως backing vocalist στις συναυλίες της Νατάσσας Μποφίλιου με εμφανίσεις στην Αθήνα και περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2020 ερμήνευσε τα τραγούδια της παράστασης «Κωστής Παλαμάς, οι μούσες που αγάπησα» σε μουσική Σάκη Παπαδημητρίου και σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού, όπου κυκλοφορούν και σε cd

Το 2023 κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο "Έλα" Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δημιουργία της που υπογράφει τους στίχους, τη μουσική, την ενορχήστρωση και την ερμηνεία, ενώ η ίδια παίζει επίσης τσέλο. Σε μια εποχή που η καθημερινότητα μας ωθεί στον ατομικισμό και την απομόνωση, το «Έλα» έρχεται ως η αναγκαία υπενθύμιση προς κάθε άνθρωπο να κοιτάξει ξανά γύρω του και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του μαζί της.

Μετά την κυκλοφορία του πρωτου της single παρουσιάζει σε live το νέο της μουσικό project. Με τη φωνή και την άρπα της, και φυσικά έχοντας στο πλευρό της μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, ξανασυστήνει γνωστά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου με μια πιο σύγχρονη ματιά! Από τη Σωτηρία Μπέλου στον Φοίβο Δεληβοριά και από τον Ορφέα Περίδη στα δικά της πρωτότυπα τραγούδια, παντρεύει τη λυρικότητα της έντεχνης ελληνικής μουσικής με τον πιο σύγχρονο ποπ ήχο.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τη θεατρική σεζόν 2014-15 ήταν στη διανομή της παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου  «Σρεκ, το Μιούζικαλ» σε σκηνοθεσία του Άγγελου Μέντη.
  • Τη θεατρική σεζόν 2015-16 συμμετείχε στην παιδική παράσταση «Πρίγκιπας και Φτωχός» της Κέλλυς Σταμουλάκη σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τη Μελίνα Κανά, Κωνσταντίνα, Τάσο Χαλκιά κ.α.
  • Τη θεατρική σεζόν 2016-17 συμμετέχει ( τσέλο και τραγούδι) στην παιδική παράσταση «Μόνο αν το πιστέψεις» της Κέλλυς Σταμουλάκη σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με την  Ελένη Καστάνη, Ορέστη Τρίκα, Μυριέλλα Κουρεντή.

Μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ενεργή στον χώρο της μεταγλώττισης δανείζοντας τη φωνή της σε παραγωγές της disney, netflix, dreamworks κλπ.

Εικονογράφηση  [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δουλεύει επαγγελματικά ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και μυθιστορημάτων σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικούς οίκους (εκδόσεις Γρηγόρη, Ηδύφωνο, Ακαδημία Παραμυθιού Μύθαρος, Κόκκινη κλωστή δεμένη κ.ά) καθώς επίσης ασχολείται επαγγελματικά με τον σχεδιασμό αφίσας. Φιλοτέχνησε την αφίσα του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας 2014 ύστερα από διάκρισή της σε πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας.

Γλυπτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014 τοποθετήθηκε το πρώτο γλυπτό της από πέτρα σε δημόσιο χώρο, στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, ύστερα από workshop 7 επιλεγμένων νέων καλλιτεχνών της σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και της σχολής Καλών Τεχνών του Μιλάνου (Αccademia di belle arti di brera)., που οργάνωσε ο σπουδαίος γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς.·  

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα καλλιτεχνικής της πορείας έχει συνεργαστεί με τους: Ελεονώρα Ζουγανέλη, Θέμη Καραμουρατίδη, Ηλία Λογοθέτη, Θοδωρή Κοτονιά, Εύα Κοταμανίδου, Βασίλη Λέκκα, Έλλη Πασπαλά, Μαρίζα Κωχ, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Χρόνη Αηδονίδη, κ.ά.  

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://www.youtube.com/watch?v=MiPWmkwrHJI&ab_channel=ElenaLeoni

https://www.youtube.com/watch?v=pP2__8dGcuo&ab_channel=ElenaLeoni

https://www.youtube.com/watch?v=hLnfnuz_JGY&ab_channel=ChristosDavidDaoulas

https://www.queen.gr/culture/moysikh/story/279175/to-neo-single-tis-legetai-ela-ki-etsi-pigame-na-gnorisoume-kalytera-tin-talantoyxa-elena-leoni

https://olafaq.gr/people/common-people/elena-leoni/

https://pelop.gr/i-polydiastati-elena-leoni-stin-p-i-neari-kallitechnida-apo-to-aigio-apokalyptetai/

https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=126662#