Έιν Κέρεμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έιν Κέρεμ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Έιν Κέρεμ
31°46′0″N 35°9′43″E
ΧώραΙσραήλ
Διοικητική υπαγωγήΙερουσαλήμ
Ζώνη ώραςUTC+02:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Έιν Κέρεμ (εβραϊκά: עֵין כֶּרֶם) είναι ιστορικό ορεινό χωριό νοτιοδυτικά των Ιεροσολύμων. Σήμερα αποτελεί γειτονιά στα περίχωρα της σύγχρονης πόλεως, στο Διαμέρισμα των Ιεροσολύμων του Ισραήλ.

Ήταν σημαντικό εβραϊκό χωριό κατά την ύστερη περίοδο του Δεύτερου Ναού,[1][2][3] κατά την οποία κατέστη σημαντικό για τον Χριστιανισμό. Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής γεννήθηκε στο Έιν Κέρεμ, ακολουθώντας το βιβλικό εδάφιο του Λουκά που λέει ότι η οικογένεια του Ιωάννου ζούσε σε μια «πόλη στην ορεινή χώρα της Ιουδαίας». Πιθανώς λόγω της θέσεώς της μεταξύ Βηθλεέμ και Ιεροσολύμων, η τοποθεσία αυτή ήταν πολύ βολική για προσκύνημα, και αυτό οδήγησε στην ίδρυση πολλών εκκλησιών και μοναστηρίων στην περιοχή.

Στην πόλη βρίσκεται η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου,[4] κτισμένη το 1894, επάνω στα ερείπια μια αρχαίας εκκλησίας. Ενώ το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου στην Έρημο, το οποίο περιέχει μια σπηλιά που σχετίζεται με τον άγιο, βρίσκεται κοντά στο Έιν Κέρεμ και το μοσάβ Έβεν Σαπίρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Jerusalem family finds 2,000-year-old ritual bath under living room». The Times of Israel. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2018. 
  2. Re'em, 2016, Jerusalem, 'En Kerem
  3. «Ein Karem, a village and its cultural landscape». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021. 
  4. The Ain Karem Casa Nova is Back, Custodia Terrae Sanctae, 30 April 2014. Retrieved 21 May 2019

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ein Kerem στο Wikimedia Commons