Άνω Λουσατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°10′N 14°20′E / 51.167°N 14.333°E / 51.167; 14.333

Άνω Λουσατία

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΠολωνία και Γερμανία
Διοικητική υπαγωγήΒρανδεμβούργο, Σαξονία, Βοεβοδάτο Κάτω Σιλεσίας και Εδάφη του Βοημικού Στέμματος
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°10′0″N 14°20′0″E

Η Άνω Λουσατία (γερμανικά: Oberlausitz; άνω σορβικά: Hornja Łužica; κάτω σορβικά: Górna Łužyca; πολωνικά: Łużyce Górne ή Milsko, τσέχικα: Horní Lužice) είναι ιστορική περιοχή της Γερμανίας και της Πολωνίας. Μαζί με την Κάτω Λουσατία στο βορρά, δημιουργεί την περιοχή της Λουσατίας, που ονομάζεται έτσι από την σλαβική φυλή Lusici. Και οι δύο Λουσατίες έχουν πληθυσμούς από την μειονοτική ομάδα των Σορβών.

Η Άνω Λουσατία με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 1618

Το μεγαλύτερο κομμάτι της Άνω Λουσατίας ανήκει στο Γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας. Το πολωνικό κομμάτι, ανατολικά του ποταμού Νίσα, ανήκει στο Βοεβοδάτο Κάτω Σιλεσίας.

Η ιστορική πρωτεύουσα της Άνω Λουσατίας είναι το Μπάουτσεν. Το όνομα Άνω Λουσατία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1474.[1][2]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνω Λουσατία γενικά παρουσιάζει ένα λοφώδες τοπίο, και στα νότια παρατηρούνται τα βουνά της Λουσατίας, που αποτελούν το δυτικότερο μέρος των Σουδητικών Όρεων.

Λοφώδες τοπίο της Άνω Λουσατίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Leciejewicz, Lech (1989). Słowianie zachodni : z dziejów tworzenia się średniowiecznej Europy. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich. σελ. 234-235. 
  2. Bahlcke, Joachim (2004). Geschichte der Oberlausitz. Herrschaft, Gesellschaft und Kultur vom Mittelalter bis zum Ende des 20. Jahrhunderts. 2. Λειψία: Leipziger Universitätsverlag.